Ekonomi
  • 22.5.2008 11:44

ENERJİDE OTOMATİK FİYATLANDIRMA 1 TEMMUZ'DA

ANKARA - Şimşek, Hazine Müsteşarlığında yapılan ''Mahalli İdarelerin Mali Yönetimi Forumu''ndan çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Enerji fiyatlarında görülen artış konusundaki sorular üzerine Şimşek, otomatik fiyatlandırma mekanizmasının önemine dikkati çekerek, bu sistemde maliyetlerde düşüş çerçevesinde elektrik fiyatlarında da düşüş olabileceğini, bu sistemin fiyatlarda devamlı bir artış anlamına gelmediğini söyledi.
     Enerji piyasasında rasyonel bir fiyatlandırmanın, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi, serbest piyasa, rekabet ve özelleştirme unsurlarına dikkat ettiklerini belirten Şimşek, 3 yıllık bir perspektifte, toplam enerji ihtiyacının yüzde 10'unu rüzgar enerjisinden sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.
     Şimşek, sosyal güvenlikte prim affına yönelik bir soru üzerine de, ilke gereği afları doğru bulmadığını ancak, kamu alacakları konusunda yapısal bir sorunla karşı karşıya bulunduklarını ve bu nedenle kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasında bazı önlemler almak zorunda kaldıklarını ifade etti.
     Şimşek, kamu alacaklarının yapısal olarak çözümü konusunda da bundan sonra daha uzun vadeli adımlar atacaklarını vurguladı.
     Bütün bunların kamu maliyesinde bir gevşeme olarak algılanmaması gerektiğini de ifade eden Şimşek, geçen yılki faiz dışı fazla hedefini değiştirmeyerek bu yıl da aynen koruduklarını hatırlattı.
     Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Yargıtay Başkanlar Kurulu Bildirisinin piyasaları nasıl etkilediğine ilişkin soruya yanıt verirken de, dünyada enerji ve gıda fiyatlarının yükseldiğini ve dünya genelinde ciddi sıkıntılar yaşanırken ve Türkiye'de de yüksek bir cari açık bulunurken, siyasi istikrarı bozmaya yönelik bir girişimin doğru olmadığını ifade etti. Şimşek ''siyasi istikrar hepimizin menfaatinedir'' diye konuştu.
     Merkez Bankası Başkanı ve Hazine Müsteşarının istifa edeceği söylentilerine yönelik sorulara verdiği yanıtta da Bakan Şimşek, bunların tamamıyla dedikodu olduğunu, Merkez Bankası Başkanı ve Hazine Müsteşarı'nın görevlerinin başında bulunduklarını söyledi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 12:01

İLGİLİ HABERLER