Ekonomi
  • 1.8.2009 15:36

EPDK TAVAN FİYATI BENZİNDE 1 KURUŞ ARTIRDI

ANKARA - Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), akaryakıt dağıtım ve bayi satışlarına yönelik belirlediği ''tavan fiyat''ı kurşunsuz benzinde 1 kuruş artırdı. Böylece akaryakıt fiyatları, EPDK'nın tavan fiyat uygulamasının ardından kısmi bir düşüş gösterse de, son dönemde gelen zamlarla uygulama öncesi düzeyinin üzerine çıktı.
Akaryakıt dağıtım şirketlerince, tavan fiyat uygulamasının başladığı günden bu yana benzine yapılan 21 kuruşluk, motorine de 13 kuruşluk zam aynen tüketiciye yansıtıldı. Söz konusu son zamlarla birlikte fiyatlar, tavan fiyat uygulamasından önceki rakamların üzerine çıktı.
Akaryakıt bayileri ile sektör temsilcileri de akaryakıtta tavan fiyat uygulamasına, bayilerin zaten kar paylarının düşük, maliyetlerinin yüksek olduğu iddiasıyla karşı çıkıyor.
Bayi ve dağıtıcı şirketlerin temsilcileri, belirlenen tavan fiyat çerçevesinde taşıma bedellerinin yer almadığına ve bu bedellerin oldukça yüksek olduğuna dikkati çekerken, Türkiye'ye özgü maliyetlerin dikkate alınmadığını, bu nedenle özellikle Anadolu'daki bayi istasyonlarının kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını ifade ediyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, akaryakıtta tavan fiyat uygulamasıyla ilgili olarak, konuya vatandaşın haklarının korunmasının yanı sıra piyasa düzeninin korunması açısından da bakılması gerektiğini belirtmişti.
Tüketici dernekleri de, başta vergiler olmak üzere akaryakıt fiyatlarını oluşturan tüm unsurların azaltılarak fiyatların kalıcı olarak indirilmesini istiyor.
Öte yandan Kanundaki ''Petrol piyasasında faaliyetleri veya rekabeti engelleme, bozma veya kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran veya doğurabilecek nitelikte anlaşma veya eylemlerin piyasa düzenini bozucu etkiler oluşturması halinde, gerekli işlemlerin başlatılmasıyla birlikte, her seferinde iki ayı aşmamak üzere, faaliyetlerin her aşamasında, bölgesel veya ulusal düzeyde uygulanmak için taban ve/veya tavan fiyat tespitine ve gerekli tedbirlerin alınmasına Kurum yetkilidir'' hükmüne bağlı olarak 25 Haziran tarihinde başlatılan uygulama, 2 ay sonra yani 25 Ağustos tarihinde sona erecek.
Tavan fiyat uygulamasının 2 ay daha devam edip etmeyeceğine de Kurul karar verecek.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:59

İLGİLİ HABERLER