Gündem
  • 5.3.2006 12:34

ERBAKAN AİLESİNE KARAPARA SUÇLAMASI

"Kayıp trilyon" davasında 11 ay hapis cezası alan ve bu süreyi ev hapsiyle geçirmeye hazırlanan eski SP Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın yakınları hakkında, "kara para akladıkları" iddiasıyla inceleme başlatıldı. İncelemeye yol açan süreç, Erbakan Hoca'nın kardeşi Kemalettin Erbakan, kızı Zeynep Erbakan Baykoç ile Ali Hikmet Saral ve Ali Kızılkaya'nın Bayındırbank aleyhine 23,6 milyon dolar ve 3,4 milyon euroluk "alacak davası" açmasıyla başladı. Davacılar, Bayındırbank'la birleşmeden önce Kentbank'a mevduat olarak yatırdıkları bu paranın ödenmesini talep ediyordu.

Bunun üzerine Bayındırbank Teftiş Kurulu, bir müfettiş görevlendirerek, adı geçen şahısların iddialarını ve para hareketlerini incelemeye aldı. Müfettiş Engin Canpolat'ın hazırladığı ve 2004 yılında tamamlanan raporda, "davacıların para hareketlerinin" kara para aklanması "prosedürü ile benzerlik taşıdığı görülmüştür" denilerek, yasa gereği Mali Suçları Araştırma Kurulu'na suç duyurusunda bulunulması gerektiği saptandı. Raporda, kara para aklama prosedürüne uygun olduğu belirtilen para trafiği şöyle anlatılıyor:

* Para trafiği örümcek ağı gibi
Toplamı 50 milyon doları bulan para hareketleri, 1994-2000 yılları arasında gelişmiştir. ABD ve Almanya'da bulunan iki banka ile isviçre'de bulunan Mectafinans SAdan yapılan havaleler, Kentbank'ta hesabı bulunan Malik Akbaş ve Ömer Yüksel Özek'in hesaplarında toplanmıştır. Bu paralar, daha sonra Ömer Baler, Ali Çolak, Ömer Bal, Sami Ganioğlu ve Ali Sak adına açılan hesaplara dağıtılmıştır. Bir sonraki adımda paralar tekrar Malik Akbaş ve Ali Sak hesaplarında toplanmış, bu hesaplardan da Zeynep Erbakan Baykoç, Ali Hikmet Saral, Ali Kızılkaya ve Kemalettin Erbakan hesaplarına geçmiştir. Bundan sonraki adımda, bu hesaplardaki paraların Kıbrıs'ta bulunan Atlas Offshore'daki şifreli hesaplara geçtiği belirlenmiştir. Para trafiğinin son aşamasında ise Atlas Offshore'daki paraların teminat gösterilerek, Mercek Holding, Konya Un ve Öztay Tekstil için kredi kullanıldığı belirlenmiştir.

* Kardeş Erbakan'a hesap incelemesi
Müfettişliğimizce hazırlanan rapora göre, 29 Eylül 1998'de Atlas Offshore'dan Bank Kreiss (Alman) aracılığı ile Kemalettin Erbakan adına 3 milyon dolar Kentbank'a transfer edilmiştir. Ancak l Ekim 1998'de, yani iki gün sonra aynı para Atlas Offshore'da şifreli hesaba aktarılmıştır. Bu para hareketinin Mali Muafın son gününe denk geldiği görülmektedir.

* Zeynep Erbakan'a hesap devri
Malik Akbaş 22 Nisan 1997de verdiği talimatla, kendi hesabında toplanan paralardan 2 milyon doların Zeynep Erbakan Baykoç'a devredilmesini istemiştir. Zeynep Erbakan'ın hesabındaki bu para, Malik Akbaş'ın hesabında kalan parayla birlikte 9 Ocak 1998 tarihinde Atias Offshore hesabına virman edilmiştir.

* Ali Kızılkaya'ya döviz havalesi
İsviçre Zurih'te mukim Mectafinance SA isimli kuruluştan Milli Gazete Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yüksel Özek'in Merter Şubesindeki hesabına 2,3 milyon dolar ve 5,9 milyon euro tutarında döviz havalesi gelmiştir. Yaptığımız araştırmalarda Mectafinance SA'nın Zurih'te mücevherat toptancısı olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Özek bir gün sonra verdiği talimatta bu paraların Atias Offshore'daki Ali Kızılkaya ve Oğuz Üçüncü hesaplarına virman edilmesini sağlamıştır.

* EFT'lerin tümü kasa hesabından
Sami Ganioğlu, Ömer Baler ve Ali Çolak verdikleri talimatlarla hesaplarındaki paraların Malik Akbaş'a devredilmesini talep etmişlerdir. Ömer Bal'ın hesabı ise önce Ali Sak'a, sonra Ali Hikmet Saral'a devretmiştir. Malik Akbaş'ın talimatıyla da hesabının tamamı Ali Hikmet Saral'a devretmiştir. Ancak Ali Çolak'ın, talimat getirmiş olduğu Merter Şubesi'nde hesabı bulunmamaktadır. İlgililerin sürekli olarak karmaşık ve amaç tespitini güçleştiren işlemler talep ettikleri, bu bakımdan kendilerinin de zaman zaman karışıklıklara yer verdikleri, bir kişinin parasını yatırdığı şubeyi bilmemesinin mümkün olmadığından harekede belirtilen şahısların birebir paralarla ilgilenmedikleri sonucuna ulaşılmıştır.

Müfettiş raporunda, bütün EFT'lerin, "kasa hesabı" üzerinden yapıldığına, herhangi bir adres, telefon, baba ada gibi ayırt edici özelliklerin belirtilmediğine, sadece Bağcılar'daki bir posta kodunun tüm tarafların adresi olarak belirtildiğine, gönderilen paraların aynı gün birlikte açılmış, farklı şahıslara ait ardışık hesap numaralarına yatırıldığına, hesap açılışına hiçbir belge getirilmediğine, Ömer Baler ve Ömer Bal isimlerinin yaklaşık olması nedeniyle bu şahısların gerçek olmayabileceği şüphesine de yer veriliyor.

* Atlas Offshore hesapları incelendi
Atlas Offshore'un 11 Nisan 2001 tarihinde Kentbank'a gönderdiği yazısına göre, kredi kullanan firmalar için teminat gösterilmiş hesaplarda 25,8 milyon dolar mevduat olduğu belirtilmiş. (Kredi kullanan firmalar borçlarını zamanında ödememiş, teminatlar tazmin edilmek istenmiş fakat Atias Offshore herhangi bir ödeme yapmamıştır.) Şifreli hesaplardaki tutarların bankaya alacak davası açan Kemalettin Erbakan, Zeynep Erbakan Baykoç, Ali Hikmet Saral ve Ali Kızılkaya'nın talep ettikleri tutarla uyumlu olduğu görülmüştür. Offshore hesaplarının bu şahıslara ait olduğu kanaati edinilmiştir.

* Necmettin Erbakan iması mı?
Kara para soruşturmasının yolunu açan raporda en ilginç satırlar ise Necmettin Erbakan'ı işaret ediyor. Ne var ki, müfettiş bu satırları "ima" ile geçiştiriyor. İşte o satırlar:

"Davacı şahısların hesaplarında bazı siyasi şahıslara yapılan ödeme veya onlarla ortak hareket edilen işlemler olduğu görülmüştür. Bu hesaplardan ayrıca Banque Française de 1'Orient isimli isviçre bankasına, Yapı Kredi Bahreyn, Bank Kreiss gibi denetim mekanizmasının dışındaki bazı yurtdışı bankalara havaleler yapıldığı görülmüştür. İlgililerin hesaplarında yapılan işlemlerin Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından hazırlanan yayınlarda yer alan şüpheli işlemlerle benzerlik taşıdığı, şüpheli işlemlerin Kurul'a bildirme zorunluluğu dolayısıyla Kuruma gerekli bildirimlerin yapılması sonucuna ulaşılmıştır.

Erbakanların alacak davaları devam ediyor
Kardeş Kemalettin Erbakan'ın 3,7 milyon dolar alacak davası 4. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde lehine sonuçlandı. Dosya Yargıtay'da temyiz aşamasında. Hoca'nın kızı Zeynep Baykoç'un 2,6 milyon dolar alacak davası 2. Asliye Ticaret Mahkemesinde görülüyor. Ali Hikmet Saral, 8. Asliye Ticaret Mahkemesine açtığı 17,2 milyon dolarlık alacak davasını kaybetti. Dosya Yargıtay'da.

Ali Kızılkaya'nın 3,5 milyon euro alacak davası 3. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülüyor.

Kanlıca' daki yalının izleri var
Rapor, Erbakanların Şeyhmus Tatlıcı'nın Kanlıca'daki yahşim satın aldıkları iddiasıyla ilgili ilginç bağlantılara da açıklık getiriyor. "Bu şahısların Atias Offshore'daki hesaplarından Öztay Tekstil (Abbate Giyim'in sahibi), Emi Harita, Konya Un, Er-Sa Tekstil ve Milsan AŞ'ye ait hesaplara çok sayıda virman gerçekleştirildiği, bu virmanlarla kredi ödemesi, nakit ödeme veya 3. şahıslara ödemeler yapıldığı görülmüştür. Basında Abbate ile ilgili olarak, faiz karşılığı borç verilen Şeyhmus Tatlıcı'dan bu borç karşılığı gayrimenkul edinildiği belirtilmiştir. (Tatiıcı'nın Kanlıca'daki yalısını Öztay Tekstil'in alması kastediliyor). Bu durum Ali Hikmet Saral'ın Offshore hesabından "nakit ödeme" açıklamasıyla alınan ve Kentbank hesabına gönderilmesinin ardından Şeyhmus Tatlıcı'ya ödenen tutardan görülmektedir."

Kim kimdir?
* Özay Tekstil:
Erbakanların hesaplarındaki paraları teminat göstererek kredi kullandırdıkları, Abbate gömleklerini üreten şirket. Şirket, Şeyhmus Tatiıcı'dan Kanlıca'daki yalısını satin aldı. Bir süre Fatih Erbakan'ın (Necmettin Erbakan'ın oğlu) ikamet ettiği bu yalının, Hoca'nın da ev hapsini geçireceği alternatiflerden biri olduğu konuşuluyor.

* Mercek Holding: Sahibi Necmettin Erbakan'ın yeğeni Rauf Çataklı. Öztay Tekstil, Mercek Holding çatısı altında bulunan bir şirket. Mercek Holding'in altında, Öztay Tekstil'den başka, Abbate Giyim ve Almanya merkezli Abbate GmbH da bulunuyor.

* Ali Hikmet Saral:Avrupa Milli Görüş Teşkilatı 20 Mayıs 1985'te Köln'de kuruldu. Kurucuları ve yöneticileri arasında Ali Hikmet Saral da var. Milli Görüş'ün Almanya'da demek olmakla beraber, kurucuları üzerinden şirketler kurarak ticari faaliyetierde bulunduğu biliniyor. Milli Görüş'ün sadece Almanya'daki gayrimenkullerinin tutarı 1 milyar euro olarak hesap ediliyor. 93 cami yapma derneğinin mülkiyeti teşkilata ait. Bütün malvarlığının 1994'te Köln'de kurulan Avrupa Cami Yapma ve Yaşatma Birliği'nin üzerine geçirdiği belirtiliyor. İşte bu Birliğin kurucuları arasında Ali Hikmet Saral ile birlikte, AH Yüksel, Mehmet Sabri Erbakan ve Osman Yumakoğulları da var. Necmettin Erbakan'ın Türkiye'ye yeterli para göndermediği için Milli Görüş'ün başındaki yeğeni Mehmet Sabri Erbakan'ı görevden aldığı belirtiliyor. Bir Alman'la evli olan Mehmet Sabri Erbakan'ın islam Konseyi'nde bir süre çalışan Mısırlı bir profesörün kızı Lamia Kandil'le gizli aşk yaşamasının görevden alınmaya bahane edildiği belirtiliyor. Birliğin şimdiki sorumlusu ise Mehmet Sabri Erbakan'ın kayınbiraderi Mısır asıllı Alman vatandaşı ibrahim El Zayad.

* Ali Kızılyaka: Almanya'daki Milli Görüşçülerin önde gelenlerinden. 140 bin üyeli islam Konseyi'nin başkanı. Aslen Kayserili olan Kızılkaya 35 yıldır Almanya'da yaşıyor. Türkiye'de bankalarda açtırdığı hesaplarda Almanya'yı adres gösteren Kızılkaya, "Kentbank'tan 3,5 milyon euro alacağım var" iddiasıyla açtiğı davada adres olarak, Kayseri'deki Yıldırım Beyazıt Mahallesi, Sıraödüller Caddesindeki bir evi gösterdi.

(vatan)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:52

İLGİLİ HABERLER