Ekonomi
  • 28.1.2014 11:48

Erdem Başçı enflasyon raporunu açıkladı

Merkez Bankası Başkanı Başçı, "Para Politikası Kurulu toplantısını akşam saatlerinde yapmamızın tek sebebi, bir kurul üyemizin yurt dışında olması, aramıza akşam katılacak olmasıdır" ifadesini kullandı. Başçı, enflasyon raporunu açıklamak amacıyla küresel ekonomiye dair gelişmelerin politika üzerinde önemli rol oynamaya devam etmesi nedeniyle konuşmasına iktisadi görünüme değinerek başlayacağını anlattı. Son aylarda iktisadi konjonktüre damgasını vuran en önemli gelişmenin Amerikan Merkez Bankasının nicel genişleme politikasından çıkış süreci ile birlikte gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akıllarında gözlenen belirgin yavaşlama olduğunu belirten Başçı, şöyle konuştu: "2013 Mayıs ayından itibaren zayıf bir görünüm sergileyen sermaye akımları yılın son çeyreğinde de benzer seyrini devam ettirdi. Özellikle portföy akımlarında ki eğilimi sürdü ve diğer tarafta borçlanmalarda giderek artan oranlarda borçlanmalar devam etti.”

Başçı, iki kanalın birbirinden farklı çalıştığını ve ödemeler dengesinde portföy kanalı eksiyken banka borçlanmaları ve diğer borçlanmaların düşük maliyetlerle devam ettiğini açıkladı. Dolayısıyla cari açığın finansmanının ağırlıklı olarak banka kanalından ve özel kesimin borçlanmaları kanalından yapıldığını anlatan Başçı, sözlerini şöyle tamamladı: "Nicel genişlemeden çıkış stratejisinin açıklandığı ilk dönemde finansal varlıklarda yeniden fiyatlamanın büyük kısmının yaşanmış olması nedeniyle çıkış uygulamasında daha sınırlı fiyatlama hareketleri gözlemledik. Yani Ocak ayında başlayan süreçte daha sınırlı bir fiyat hareketi gözlendi. Bu özellikle Amerikan kıymetlerinde bunu gözledik. Bu gelişme küresel para politikalarına dair belirsizlik algılamalarının kısmen hafiflediğini gösterse de önümüzdeki dönemde küresel ekonominin toparlanma hızına dair riskleri sürmesi, nicel genişlemeden çıkış süreci ile para politikasının yönlendirme gibi diğer bileşenlerine dair belirsizlikleri canlı tutuyor.”

"ENFLASYONUN 2014 SONUNDA ORTA NOKTASI 6.6 OLMAK ÜZERE 5.2 İLE 8 ARALIĞINDA GERÇEKLEŞMESİNİ TAHMİN EDİYORUZ"

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun 2014 sonunda, orta noktası yüzde 6,6 olmak üzere yüzde 5,2 ile 8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Başçı, enflasyonun 2015 sonunda ise orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3,1 ile yüzde 6,9 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini vurguladı. Başçı, Merkez Bankası'nın enflasyonu kontrol altına alarak yüzde 5 hedefine geriletmek için elindeki tüm araçları kullanacağından kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini kaydetti.

"BÜYÜMEDE SERT BİR RİSK YOK"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, yüzde 5.3 olan enflasyon beklentisinin yüzde 6.6 olarak gerçekleşeceğini öngördüklerini söyledi.

Yılın ilk enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2014 yıl sonunda enflasyonun büyük olasılıkla yüzde 5,2 ile yüzde 8 arasında gerçekleşmesini beklediklerini, öngörünün orta noktasının ise yüzde 6,6 olduğunu ifade etti. 2015 enflasyon öngörüsünün ise yüzde 3,1 ile yüzde 6,9 aralığında olduğunu belirten Erdem Başçı, 2015 için orta noktanın yüzde 5 olduğunu ve 2014 sonu gıda fiyat artışını yüzde 8 seviyesinde tahmin ettiklerini söyledi.

Döviz kurundaki değer kaybının enflasyonda yukarı yönlü baskı oluşturmasını beklendiklerini kaydeden Başçı, talep koşullarının ise aşağı yönlü baskı yarattığını belirtti. Başçı, Ocak ayı tahminlerine göre reel efektif döviz kurunun 100 seviyesinin hafif üzerinde olduğunu söyledi.

ABD Merkez Bankası Fed'in çıkış stratejisine bağlı olarak gelişmekte olan ülkelere sermaye akımlarının yavaşladığını dile getiren Erdem Başçı, küresel ekonominin toparlanmasına dair risklerin sürdüğünü kaydetti.

Erdem Başçı, repo yönünde alınan tedbirlerle de bankacılık sektöründe tüketici kredilerindeki büyümelerin ticari kredi büyümelerine göre yavaşladığını belirterek, kredi büyümelerin yavaşlamasına rağmen yüzde 15 olan referans değerin üzerinde olduğunu söyledi. Bankaların fonlama maliyetlerinin arttığını söyleyen Başçı, bu durumun kredi ve mevduata yansımaya başladığını ifade etti.

Başçı, 2013'ün son çeyreğine ilişkin ekonomide ılımlı bir seyir takip edildiğini ifade ederken özel sektör talebinin güçlü bir şekilde arttığını söyledi. Merkez Bankası Başkanı Başçı, Enflasyon tahminlerinde yurt içi talebin maliyet yönlü fiyat baskısını kısmen sınırlayacağını varsaydıklarını dile getirdi. Başçı, ihracatta kısmi hızlanma beklediklerini dile getirdi.

Büyüme üzerinde çok sert bir risk görmediklerini söyleyen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Büyümede iç talep tarafından sert bir risk görmedik. O nedenle de fiyat istikrarı odaklı adım atmamız gerekiyor" şeklinde konuştu. Başçı, Aralık'ta cari açığın bir miktar yükselebileceğini, Ocak ayında ise bu oranın normale döneceğini söyledi.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:07

İLGİLİ HABERLER