Gündem
  • 7.11.2019 23:20

Erdoğan: ABD ile Rusya teröristleri çıkaramadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Budapeşte'de ortak açıklama yaptı. İki lider ekonomik işbirliğinin altını çizdi. Barış Pınarı Harekatında ABD ve Rusya ile varılan anlaşmaya değinen Erdoğan, "Ne Amerika ne de Rusya onlara verdiğimiz süre içerisinde teröristleri bölgeden çıkaramadı. Bu yüzden terör örgütleriyle mücadelemiz kararlı bir şekilde sürüyor" dedi. Özellikle mülteci sorunu konusunda Avrupa'yı uyaran Erdoğan, bu konuda gerekli adımlar atılmazsa kapıların açılacağını vurguladı.

“Bağdadi ile Kobani arasında bir fark yok”

Erdoğan, Türk gazetecinin, “Patriot ve F-35’ler konusunda yeni adım atılmasını bekliyor musunuz?” sorusuna ise, “Doğmamış çocuğa don biçilmez. Her şeyden önce görüşmemizde ikili ilişkiler başta olmak üzere bölgesel sorunlar ele alınacak. Şu anda S-400, Patriot, F-35 konusu görüşme içerisinde yer alacak konulardır. Hangi sektörlerde neler yapabiliriz bunları ele alacağız. Terörde mücadelede beraber neler yapacağız bunları ele alacağız. Bağdadi ile Mazlum Kobani arasında fark yok. İkisi de önemli bir teröristtir.

Bağdadi’nin ablasını Azez’de eşiyle birlikte yakaladık. Eşini de yakaladık. 13 tane en yakın çevresini yakaladık. Hepsi elimizde. Biz DEAŞ’la mücadeleyi böyle veriyoruz. Vermekte de kararlıyız.

Teröristin iyisi, benimkisi, seninkisi olmaz. Burada insanlığın huzuru ve menfaati yatmaktadır. Bundan sonra da terörle mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Mazlum Kobani de yüzlerce insanın kanına giren örgütün başıdır. Benim görüştüğüm terörist iyi görüşmediğim kötü olmaz. Ortak dayanışmamız çok önemli. Stratejik ortaklığın gereğini yere getirmemiz lazım. Bizi vuran terör yarın başka ülkeyi vuracaktır. Bu hassasiyetlerimizi ele alacağız. Savunma sistemlerinde alternatif aradık ve S-400 aldık. Ama ABD, Patriot verecekse ve şartlar uygun olursa Patriot da alabiliriz. Kongreden geçmesi gerekiyor diyorlarsa geçirsinler. Biz de teklifimizi yapalım” diye cevap verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın daveti üzerine gittiği Budapeşte'de resmi törenle karşılandı.

Görüşmelerin arından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Budapeşte'de ortak açıklama yapıyor. Orban'ın açıklamalarında öne çıkan noktalar şöyle:

Türkiye NATO'nun en büyük ikinci askeri gücü.

Türkiye sadece stratejik ortağımız değil, enerji alanında da ortağımız. enerjide bağımsız kalmak istiyorsak Türkiye'ye ihtiyacımız var. Türkiye kendisine düşen görevi yaptı, biz de üstümüze düşeni yapmaya çalışıyoruz. Türkiye'den Avrupa'ya gaz gelebilir. En geç 2021 sonuna kadar bu kanaldan Macaristan'a gaz gelebilir.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI

Erdoğan'ın açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:

6 milyarlık ekonomik hedef

Bugün yaptığımız görüşmelerin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. 10 maddelik anlaşmanın her iki ülkeye hayırlı olmasını diliyorum. Gerek bakan arkadaşlarımızın yaptığı görüşmeler gerekse bizim dar çerçevede yaptığımız görüşmeler gelecek için çok ciddi neticeler vereceğine inanıyorum. Ekonomik, ticari askeri, kültürel ve göç alanında neler yapılabilir üzerinde dikkatle durduk. 2018 yılında 2,6 milyar dolar olan ticaret hacmini 6 milyar dolar seviyesine çıkarmak için bir irade birliği var. Macaristan ve Türkiye bunu gerçekleştirmeye muktedirdir.

Ülkemizde 4 milyon mülteci var. Bunlardan ciddi sayıda mültecinin özellikle Avrupa'ya göç etmesi mümkün. Güvenli bölge ihdasıyla atmak istediğimiz adım, bizdeki mültecilerin kendi evlerine kendi topraklarına dönmesini sağlamaya yöneliktir.

REKLAM

AB'nin tutumuna eleştiri

AB'nin son dönemde ülkemize karşı tutumu yapıcı olmaktan uzaktır. Birkaç üye ülkenin ikili meselesi, Türkiye-AB ilişkilerini rehin almamalı

NATO üyesi ülkelerin teröristlerle görüşmesi affedilir değildir

Macaristan'ın terörle mücadelede gösterdiği ortak dayanışma stratejik ortaklığımızın ne kadar derin olduğunu göstermektedir. Bazı stratejik ortakların terör liderleri ile yaptığı görüşmeler vardır. Bunlar bizi ciddi anlamda üzmüştür.

Uluslararası teröre karşı mücadele edeceksek, NATO üyesi ülkelerin teröristlerle görüşmesi affedilir değildir

Amerika ve Rusya teröristleri çıkaramadı

Ne Amerika ne de Rusya onlara verdiğimiz süre içerisinde teröristleri bölgeden çıkaramadı. Bu yüzden terör örgütleriyle mücadelemiz kararlı bir şekilde sürüyor.

Güncellenme Tarihi : 7.11.2019 21:53

İLGİLİ HABERLER