Ekonomi
  • 30.3.2021 13:18

Erdoğan açıkladı!.. İşte 1500 TL desteğin detayları

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de etkilerini sürdüren Covid-19 salgınına ilişkin dün yapılan kabine toplantısı sonrasında alınan kararları Başkan Recep Tayyip Erdoğan, ulusa sesleniş konuşmasında açıkladı. Başkan Erdoğan, kırmızı renkle gösterilen illerde kafeler, lokantalar ve restoranların ramazan ayı boyunca paket servisiyle sınırlandırılacağını duyurdu. Konuşmasının devamında Erdoğan, işletmelere her işçi başı 1500 TL'lik destek yapılacağı müjdesini verdi.

Covid-19 salgınına ilişkin dün yapılan kabine toplantısı gerçekleşti. Toplantı sonrasında alınan kararları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı.

Yeni Türkiye koronavirüs risk haritasını da paylaşan Başkan Erdoğan, kırmızı renkle gösterilen illerde hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasaklarının süreceğini, kafeler, lokantalar ve restoranların ramazan ayı boyunca paket servisiyle sınırlandırılacağını da duyurdu.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN İŞLETMELERE MÜJDE

Öte yandan Başkan Erdoğan'ın işletmelere 1500 TL'lik destek yapılacağını açıklaması sonrasında Lokantalara, restoranlara ve kafelere 1500 TL destek ödemesi ne zaman yapılacak? sorusu üzerinden yapılan araştırmalar yoğunluk göstermeye başladı.

İşte "Lokantalara, restoranlara ve kafelere 1500 TL destek ödemesi ne zaman yapılacak?" sorusunun yanıtları ve detayları…

1500 TL DESTEK ÖDEMESİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dünkü açıklamasında şunları söyledi:

"Sadece ramazan boyunca Türkiye genelinde lokanta ve kafe gibi işletmelerin hizmetleri paket servisle sınırlandırılacaktır. Nisan ve mayıs aylarında normalleşme ve ücretsiz izin uygulaması kapsamında sigorta primi desteğinden yararlanamayan lokanta ve kafe çalışanlarımızın da prim yüklerini üstlenecek ve ayrıca bunlara kişi başı 1500 lira nakdi ödeme yapacağız."

İŞ VERENLER DE ÖNEMLİ BİR DESTEKTEN YARARLANACAK

Söz konusu destek kısa çalışma ödeneğinden döndükten sonra normalleşme desteği alamayan kafe ve restoranlara yapılacak. Kısa Çalışma Ödeneği bittikten sonra çalışanlar normal mesailerine dönerken iş verenler de önemli bir destekten yararlanacak.

Normalleşme Desteği kapsamında; koronavirüs (Covid-19) kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesiyle uygulanan kısa çalışma ödeneğinden veya nakdi ücret desteğinden yararlanan sigortalıların aynı işyerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönmeleri durumunda işverenlere prim desteği sağlanıyor.

Teşvik ile, 30/06/2021 tarihini geçmemek üzere kısa çalışmanın/nakdi ücret desteğinin sona erdiği tarihi takip eden aydan itibaren altı ay süreyle işverenlere bu sigortalıların prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanacak sosyal güvenlik primlerinin tamamı tutarında destek sağlanıyor. İşverene her bir ay için sağlanacak destek süresi; sigortalının kısa çalışma ödeneğinden/nakdi ücret desteğinden yararlandığı aylık ortalama gün sayısı ile sınırlı olacak. Bu noktada yapılan destek miktarı 1.341 lira 56 kuruşu buluyor.

RAMAZAN AYINDA PAKET SERVİSE DÖNECEK OLAN KAFE VE RESTORANLARA PRİM DESTEĞİ

Normalleşme desteği alamayacak olan ve yeni kısıtlamalarla Ramazan ayında paket servise dönecek olan kafe ve restoranlara Nisan ve Mayıs ayı boyunca bu prim desteği verilecek. Böylece işçi başına 1.341 lira tutan primler devlet tarafından ödenecek.

BAŞVURULAR E-DEVLET'TEN YAPILACAK

Her işçi için işletmelere de 1.500 lira nakdi destek yapılacak. Söz konusu destekle ilgili başvurular e-devlet üzerinden yapılacak.





 

Güncellenme Tarihi : 30.3.2021 17:41

İLGİLİ HABERLER