Dünya
  • 30.3.2012 00:45

Erdoğan - Ahmedinejad görüşmesinden ilginç kareler!..

Yağmur altında resmi törenle karşılanan Erdoğan ardından Beyaz Köşk'e geçti.Burada Ahmedinejad ile tam 1.5 saat görüşen Başbakan Erdoğan, oldukça neşeliydi.İki tarafta karşılıklı espirilerle bol bol gülüştüler.İki lider gazetecilerin karşısına el ele tutuşarak geldi.
Beyaz Köşk'te basına kapalı gerçekleştirilen görüşme yaklaşık 1.5 saat sürdü.
İran Cumhurbaşkanlığı'nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, görüşmede Ahmedinejad, İran ve Türkiye’nin bağımsız ülkeler olarak ortak düşmanlarının bulunduğunu söyledi.

“Emperyalizm, Türkiye ve İran gibi ülkelerin gelişmesini ve güçlenmesini asla istememektedir bu sebepten komplolara karşı uyanık ve akıllı olmalıyız” diyen Ahmedinejad, İran’ın yürüttüğü nükleer çalışmalarına karşı Türkiye’nin ”açık ve şeffaf tutum” sergilediğini belirterek, Türkiye’ye teşekkürlerini bildirdi.

İran’ın resmi haber ajansı İRNA tarafından da yayımlanan haberde, görüşmede Başbakan Erdoğan'ın, “Türkiye devleti ve milletinin İran’ın nükleer çalışmalarını desteklediğini ve gelecekte de bu politikayı devam edeceklerini ” söylediği belirtildi.

Erdoğan ile Ahmedinejad arasında dün yapılması planlanan görüşme, İran Cumhurbaşkanı'nın yüksek tansiyon yüzünden rahatsızlanması nedeniyle bugüne ertelenmişti.

“NÜKLEER MÜZAKERELERİN YERİ HENÜZ NETLEŞMEDİ”

Başbakan Erdoğan, Tahran'da konakladığı Espınas Oteli'nden Ahmedinejad ile görüşmek için ayrılırken basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Erdoğan, bir gazetecinin, “P5+1 olarak adlandırılan, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin'in yanı sıra Almanya'nın oluşturduğu batılı ülkelerle İran arasında yapılacak görüşmenin İstanbul'da yapılacağı açıklanmıştı. Netleşen bir şey var mı?” şeklindeki soruya, “Henüz biten bir şey yok” yanıtını verdi.

Başbakan Erdoğan, “İran'la Suriye konusunda farklı yaklaşımlar olduğu biliniyor. Bir yakınlaşma sağlandı mı?” sorusu üzerine de “Bakalım çalışıyoruz. Artık dönüşte. Şimdi bugünkü görüşmeleri yapmadan bir şey söylersek afaki olur. Dünkü görüşmeler ekonomi ağırlıklıydı” dedi.

HAMANEY'LE GÖRÜŞTÜ

Tahran'daki resmi temaslarını tamamlayan Başbakan Erdoğan, beraberindeki heyetle özel ANA uçağı ile Meşhed kentine gitti.

Başbakan Erdoğan, Meşhed'de İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile görüştü.

Görüşme, Hamaney'in Tebriz'in en önemli dini ziyaretgahı olan “Harem-i İmam Rıza” dahilindeki makamında gerçekleşti. Baş başa ve heyetler arası görüşme toplam iki saat sürdü.

Yetkililer, çeşitli konuların ele alındığı görüşmenin olumlu bir havada geçtiğini ifade etti.

Başbakan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan'ın yanı  sıra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve  Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik,  Ak Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve  Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da Meşhed'e gitti.

İŞTE O GÖRÜNTÜLER

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 19:13

İLGİLİ HABERLER