Gündem
  • 30.4.2022 15:10

Erdoğan ailesi hangi yemekleri seviyor? Emine hanım anlattı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ailenin yemek kültürüne ilişkin konuştu. Zeytinyağlıların sıklıkla sofrada yer aldığını belirten Erdoğan "Tayyip Bey'in Karadenizli olması nedeniyle, bu mutfak kültürünü de benimsedim." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan hazırladığı ‘Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı’ kitabını Sofra dergisine anlattı. "Evimin mutfağında çok kültürlülük hakim" diyen Erdoğan, ailenin sevdiği yemekleri şöyle anlattı:

"Ben Siirtliyim. Fakat İstanbul'da doğup büyüdüm. Dolasıyla İstanbul Mutfağı'na daha hakimim. Farklı yöresel mutfaklardan birçok tarifi pişiriyoruz. Çok severek tükettiğimiz lezzetler arasında; kitel, perde pilavı, sever basal çorbası var. Zeytinyağlılar da soframızda sıklıkla yer alır. Tayyip Bey'in Karadenizli olması nedeniyle, bu mutfak kültürünü de benimsedim. Oldum olası farklı lezzetlere açığım.

Yemek kitaplarında veya gazete kupürlerinde gördüğüm tarifleri denerdim. Hatta hiç unutmadığım bir fasulye pastası tarifim var. Bu pastayı yiyen içinde un olmadığına inanamıyor."

Kitel Tarifi İçin Malzemeler

Dışı için;

Yarım kg ince bulgur

1 çay bardağı irmik

Tuz

Ilık su

İçine;

2 adet soğan

300 gram orta yağlı kıyma

Birkaç dal maydanoz

3 çorba kaşığı sıvı yağ ya da margarin

1 tatlı kaşığı reyhan

Tuz

Karabiber

Pul biber

Mardin Kitel Nasıl Yapılır? | Nurselin Mutfağı Yemek Tarifleri

Kitel Tarifi Nasıl Yapılır?

Bulgur, su ve tuzu derin bir kaba alın. Bulgur tüm sertliğini kaybedip, yumuşayana kadar, irmik ile elimizle su ekleyerek iyice yoğurun(yaklaşık 15-20 dk.)

İç malzeme için ince kıyılmış soğanı yağ ile kavurun.

Kıymayı ekleyip suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişirin.

Baharat ve tuzu ekleyip karıştırmaya devam edin. (istenirse iç malzemeye ceviz de eklenir, ben ekliyorum bazen)

Hazırladığınız bulgurlu harçtan limon büyüklüğünde parçalar koparın ve baş parmağınızla açıp, aynı içli köfte gibi inceltin.

İçine kıymalı iç harçtan 1 çorba kaşığı koyun ve kapatın. Üçgen yada yuvarlak şekil vererek yassılaştırın. İç malzeme bitene kadar işleme devam edin.

Tencereye sıcak su, 2 tane limon tuzu, tuz ekleyerek kaynamaya bırakın. Yaptığınız hamurları 4er 5 er tane atarak haşlayın. Su üstüne çıkıyorsa pişmiş demektir.

Ben görüntü için dış harca yoğururken 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber ekledim. İsteğe bağlı eklenebilir.

Üzerine eritilmiş tereyağı dökülebilir.

Diğer adı olarak içli köfte ya da Siirt içli köftesi de deniyor. Ben bu şeklini Kitel olarak biliyorum.

 

Güncellenme Tarihi : 30.4.2022 14:56

İLGİLİ HABERLER