Gündem
  • 29.4.2021 20:34

Erdoğan: Artık dışa bağımlı olmayacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MKEK Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda Enerjitik Malzemeler Üretim Tesisi Açılış Etkinliği ve Ürün Lansmanı'nda konuştu. Erdoğan, "Ülkemiz uçak bombalarında, ana patlayıcı malzemesi olarak kullanılan bu ürünü hep yurt dışından ihraç ediyordu. Son dönemde maruz kaldığımız gizli ambargolar, bu ürünün ülkemizde üretilmesini gerektirmiştir. Artık patlayıcılar konusunda dışa bağımlı olmayacağız." ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı ayrıca, memur maaşlarının gelecek ay, 10 Mayıs'ta hesaplara yatırılacağını ve emeklilere verilecek 1100 TL'lik ikramiyenin Meclis'ten geçtiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Son 19 yıldır savunma sanayimizi her alanda yerli üretimle ayağa kaldırmak için yoğun çaba harcadık.

İstiklalin yolundan güçlü bir ordunun geçtiği çok iyi anlaşılmıştır.

"Artık patlayıcılar konusunda dışa bağımlı olmayacağız"

Açılışını yaptığımız bu tesisle patlayıcıları üretme imkanına kavuşuyor. Ülkemiz uçak bombalarında, ana patlayıcı malzemesi olarak kullanılan bu ürünü hep yurt dışından ihraç ediyordu. Son dönemde maruz kaldığımız gizli ambargolar, bu ürünün ülkemizde üretilmesini gerektirmiştir. Bir yıl gibi kısa bir sürede tamamen yerli imkanlar ile bu tesis kuruldu. Artık uçak bombalarımızın, mühimmatlarımızın, füzelerimizin harp başlıklarının patlatıcıları konusunda kimseye muhtaç olmayacağız. Bu tesis sayesinde artık Süper Lig'e çıktık.

Dünyada artık askeri araç teknolojileri hızla değişiyor. Yeni nesil otonom ve elektrikli askeri araçlar harp alanlarında yer almaya başladı. Türkiye'nin motor konusunda dışa bağımlılığı bitirecek ürünleri bugün görme imkanımız oldu. Mühendislerimiz, zırhlı personel araçlarını hibrit hale getirdiler. Yol yapma menzili 700 saati, savaşma süresi 10 saati bulan projemizde görev alan tüm arkadaşlarımızı tebrik ediyorum.

Burada şahit olduğumuz bir diğer yenilik de Fatih Sultan Mehmet'in tasarladığı şahi toplarının devamı niteliğindeki Yavuz ve Fırtına silah sistemleridir. 1868 yılında sahra topunu icat eden Ahmet Süreyya Emin'in yolundan giden mühendislerimiz, boran obüsünü yaptı. Dünyada ilk defa seri atış yapabilen sahra topunu, boran obüsünü mühendislerimiz yaptılar.

Uzaktan kumanda ile insansız çalışabilen zırhlı muharebe aracımız artık TSK'nın emrindedir.

Tüm bunlar elbette önemlidir ama daha yapacak çok işimiz var. Tamamlanan projelere gelen yoğun talep, atılan her adımın karşılığı olduğunu gösteriyor.

Emekli ve memurlara müjde

Emeklilerimize 2018'de başlattığımız bayram ödemesi ikramiyesi tutarını 1100 TL yaptık.

Memur maaşlarını 10 Mayıs itibarıyla hesaplara yatırıyoruz.

Esnaflara yaptığımız aylık 1000 TL gelir desteğini ve kira desteğini bir ay daha uzatıyoruz. Esnafa kullandırdığımız kredilerin taksit ödemelerini 1 Temmuz'a kadar erteliyoruz. Ayrıca kredi kullanan esnafımızdan 240 bin kişinin borcu, daha sonra tahsil edilmek üzere bankaya ödenmiştir. İş sözleşmelerinin fesih yasağı 30 Haziran'a kadar uzatılmıştır.

İhtiyaç sahibi ailelere sağlanan nakdi yardımın miktarını 1100 liraya çıkararak yeniden başlatıyoruz.

KOSGEB vasıtasıyla toplamda 5 milyar lira bütçeli yeni bir destek programı başlatıyoruz.

Güncellenme Tarihi : 29.4.2021 19:37

İLGİLİ HABERLER