Gündem
  • 14.5.2010 10:25

ERDOĞAN, BAYKAL’I BÖYLE VURDU: 'EŞİNİ ALDATANI MAĞDUR GÖSTEREMEYİZ'

Başbakan Erdoğan, internete düşen ve Deniz Baykal'la Nesrin Baytok'a ait olduğu iddia edilen görüntüler için ''Eşlerine ihanet edenleri mağdur olarak görmeyiz'' dedi.

MÜGE TUTCALI/ANKARA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan parlamentonun üzerinde bir gücün sürekli olarak yüksek yargı organlarında görüldüğü gibi Yüksek Seçim Kurulu'nda da adeta böyle bir gücün oluşmaya başladığını belirterek, referandumla ilgili YSK kararının 'zorlama bir yorum' olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan, resmi ziyarette bulunmak üzere Yunanistan'ın başkenti Atina'ya gitti. Hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda bir basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, gazetecilerin sorularını da cevaplandırdı. Erdoğan, CHP'nin anayasa değişiklik paketine anayasa mahkemesine götürmesine ilişkin bir soru üzerine, CHP'nin daha taslak ortaya çıkmadan anayasa mahkemesine başvuracağını açıkladığını söyledi. Anayasa Mahkemesi isminin CHP anlayışı ile ana muhalefet mahkemesi haline geldiğini ifade eden
Erdoğan, "Anayasa Mahkemesi tarihinde hiç bu kadar ana muhalefet partisi tarafından yorulmamıştır. Ana muhalefet partisi alışık olduğumuz görevlerinden birini daha yerine getiriyor. Onlar anayasa mahkemesine götürür. Anayasa mahkemesi de değerlendirmesini yapar, kararını verir" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, YSK'nın referandumun 12 Eylül'de yapılacağına ilişkin kararını da değerlendirerek şunları kaydetti:

"Parlamentonun üzerinde sürekli olarak yüksek yargı organlarında görüldüğü gibi YSK'da da böyle bir güç adeta oluşmaya başladı. Şu anda parlamentonun aldığı karar böyle bir yasa değişiklik uygulama sokulması gereken bir yasa değişikliğiydi. Eğer burada bir değişiklik yapılması gerekiyorsa, herkes madem yorum yapıyor bende yorumumu yapıyorum; Anayasa mahkemesine götürülür ve anayasa mahkemesi kalkar. Bununla ilgili bir değişiklik yapardı. Şimdi YSK burada bir değişikliğe gidiyor, kaldı ki bu değişiklik kararı alınırken YSK ile de 'Siz ne kadar zamanda bunu yapabilirsiniz' bunlarda alınmış.

Şimdi bunu getirip öyle bir yere yerleştiriyorlar ki, bir yıl içerisinde bu yeni yapılan değişiklikler uygulamaya konulamaz, bu bir seçim yasası ile alakalıdır yaklaşımıyla, bende arkadaşımın (Hüseyin Çelik) ifade ettiği zorlama bir yorum diye bakıyorum. Ama YSK böyle bir kararı almıştır. Biz de ona uyacağız ama AK Parti olarak bizler 60 güne de, 120 güne de hazır olan bir partiyiz. Burada bir sıkıntımız yok."

Referandumla ilgili milletten çekinmeye gerek olmadığını belirten Erdoğan, milletle en kısa sürede buluşmak istediklerini söyledi. Erdoğan, referandumun 12 Eylül tarihinde yapılacak olmasının da dikkat çekici olduğunu belirterek, "Bu anayasa 12 Eylül'de yapılmıştı. Şimdi 12 Eylül'de bu önemli değişiklikler gündeme geliyor. Bu tarihi de biz almadık. Neresi aldı o da ortada. Kimse bunun altında da bir şey aramasın" diye konuştu.

"Eşine ihanet edene mağdur denmez"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Eşlerine ihanet edenleri biz hiçbir zaman bu toplumun içinde kalkıp da mağdur göremeyiz, mağdur olarak da kimseyi gösteremeyiz" dedi.

Başbakan Erdoğan, Yunanistan'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Erdoğan, CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa eden Deniz Baykal'a ait olduğu iddia edilen görüntülerle ilgili Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) talimat verdiğine ilişkin haberlerin sorulması üzerine, "Herhalde MİT'i ana muhalefet partisi yönetiyor. Öyle anlaşılıyor. Ne olup ne bittiğini de gayet iyi biliyor. Madem biliyor 'Bilgilerim var, belgelerim var' diyordu. Bu bilgilerini, belgelerine neden bugüne kadar yargıya taşımadı. Sayın Hikmet Sami Türk, gayet güzel bir tespit yaptı. Baştan itibaren hep komplo komplo dedi. Komplo dediyse, bu gizli buluşma iddia ediliyorsa, bu gerçekten gerçekleştiyse, ki şu ana kadar ana muhalefet lideri böyle bir şeyi yapmadığını da söylemiyor. İsmi geçen diğer kişi de söylemiyor. Kaldı ki, biz bu işin içinde olmayacağımızı başından beri söyledik.

Ama zorla bizi, bu işin içine sokma gayretine girdiler. İster istemez kenarından köşesinden bizi de buna bulaştırıyorlar. Fakat üzüldüğüm konu şu ki, Türkiye'nin özellikle toplumsal ahlak değerleri açısından bir erozyona uğratılma gayreti var. En büyük tehlike aslında buradadır. Bu işleri meşru görme gayreti içinde olanlar var. En tehlikeli olan yan burasıdır. Bu milleti ayakta tutan en önemli güç toplumsal ahlaktır. Bunun üzerinde spekülasyona girenler var. Ve bunun üzerinden mağdurları oynayanlar var.

Kusura bakmasınlar böyle bir anlayışı kabul etmemiz mümkün değil. Bu tür rolü oynayanlar, eşlerine ihanet edenleri biz, hiçbir zaman bu toplumun içinde kalkıp da mağdur göremeyiz, mağdur olarak da kimseyi gösteremeyiz. Hangi tarafta, hangi düşüncede olursa olsun kim bunu yapıyorsa bunu nasıl olur da mağduriyet içine sokabiliriz. Bu muhafazakar toplumun ahlak değerlerinde bir erozyondur ki, sıkıntıda buradadır" dedi.

Erdoğan, CHP'deki lider arayışıyla ilgili bir soruya da "Ana muhalefetin içinde ne olur ne olmaz bizi ilgilendirmiyor" yanıtını verdi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 07:48

İLGİLİ HABERLER