Gündem
  • 29.9.2011 10:43

ERDOĞAN BDP'LİLERİN KARARINI BÖYLE YORUMLARI: 'BEN SÖYLEMİŞTİM'

Başbakan Erdoğan yaptığı açıklamada; Şuanda yoğun olan ilişkilerimizin derinleşmesi için yeni imkanları bu vesiyleyle arayacağız, Makedonya ile çok güçlü bir kültür ve tarihe sahibiz, devletlerimiz arasında ki bağdan hariç milletlerimiz arasında da güçlü bir irtibat mevcut. Soydaşlarımızla birarada orada buluşarak beklentileri, düşüncelerini soracağız bu ziyaret Makedonya'nın 20. bağımsızlık imzalanmasının konusunda da ayrıca önem arz ediyor.

Ayrıca istihdam ve eğitim alanında atılan adımlar hakkında da kendilerinden bilgi alacağım, Balkanlar'ın ortasında yer alan Makedonya'nın barış ve istikrarın sürdürülmesi konusunda önemli bir aktör olarak görüyoruz, iki ülkeyi yakından ilgilendiren bölgesel konular üzerinde de görüş alışverişinde bulunacağız. Türkiye bağımsızlığını kazandığından bu yana Makedonya Cumhuriyet'ini her alanda desteklemiştir ve desteklemeye devam edeceğiz. Ziyaretimin samimi ve dosthane bir şekilde geçeceği noktasında ki inancım tamdır, Türkiye, Makedonya arasında ki işbirliğine yeni bir ivme kazandıracağına inanıyorum.

-SORULAR-

BDP'liler Meclis'e dönme kararı aldı siz bu kararı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Siz beni yakından izliyorsunuz, ben bu konuda daha önce BDP'nin de Meclis'e geleceğini söylemiştim. Aynı şeyi CHP için de söylemiştim CHP geldi, şimdi dünde bu beklentimiz gerçekleşti ve BDP geldi. Anayasa konusunda biz Meclis'te grubu olanlarla ilk adımı attık ve Amerika dönüşümde terörle mücadele konusunda siyasi müzakere dedik, nitekim böyle bir durum oldu yemini ettikten sonra gruplarını oluşturmaları halinde bizim burada ilkemiz var biz kurum veya kuruluşlar arasında ki münasebetleri ilkelere dayalı olarak yürütürüz. Bu bir ilke kararıdır ve bu kararımızda da eğer üçüncü bir grup oluşursa beşli heyetimiz onlara da randevu mektubunu yazar, randevu vermeleri halinde heyetimiz onları da ziyaret eder. Birazdan arkadaşlarımız CHP'yi ziyaret edecekler, dün ki görüşme olumlu bir şekilde geçti ümit ediyoruz ki bugün de olumlu şekilde geçer.

Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği kaza ile ilgili görüntüler çıktı ve gözaltılar var düşünceleriniz ve size gelen bilgiler nelerdir?

Benim görüntüyü izleme imkanım olmadı ve şuanda konu zaten ilgili savcılığa gelmiş vaziyette. Meclis'te daha önce araştırma komisyonları kurmuştuk, şuanda savcılık işin takibini yapıyor bu yargı süreci de ümit ediyorum ki süratle neticelendirilmesi sonucunda netlik kazanır ve herkeste bu konuda rahat etmiş olur.

Grubu olan partilerle uzlaşma komisyonu oluşturulacak ve bu çalışmalarda Meclis Başkanımız'ın başkanlığında sürdürülecek, ağırlıklı olarak komisyon ne adım atılacağının kararını verecek. Bizim başından beri arzumuz, temennimiz şudur; Vatandaşımıza varıncaya kadar, parlamento dışı siyasi partileri de komisyon görüşme kapsamı içinde değerlendirecektir onların da bazı Anayasa çalışmaları olmuştu, parlamentoda yoklar ama onlarında bu konuda katkısı var onlardanda istifade edilmesi gerekir ama halkımızın ne dediği konusunda onlarında düşüncesini almak önemli bu konuda biz çalışma yapıyoruz ve bu çalışmalar komisyonun ortak havuzunda bütünleşirse orda artık askeri müşterek aramamalıyız ve onunla da ideal bir Anayasa'yı çıkartmalıyız bu artık sivil bir Anayasa olmalı.

Mavi Marmara'ya saldırılan askerlerin kimliklerinin tespit edildiği yönünde haberler var Türkiye yönünden bu olay soruşturmayı nasıl etkiler?

Bütün mahkeme süreçleriyle konular olacak, İsrail'in sıkıntısı zaten biraz buralardan geliyor. Gerek özür, gerek tazminat, gerekse ambargonun kaldırılması konusunda ki oradan gelen tutarsızlıkların arkasında bu tür yaklaşımlar yatıyor. Biz burada şehitlerimizin uluslararası mahkemelerde olsun, bunun dışında uluslararası adımlar olsun heran yanında olacağız. Türkiye Cumhuriyeti olarak onlara gerekli desteği vereceğiz bunları biz rafa kaldıramayız, gerekli süreci sürdüreceğiz' diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 13:39

İLGİLİ HABERLER