Gündem
  • 29.4.2010 00:17

ERDOĞAN : BİZİM MUHALEFET 'EVET'İ BIRAK 'HAYIR' BİLE DİYEMİYOR!.

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa değişikliği görüşmelerine ilişkin, ''Şu anda ana muhalefet partisi ne yazık ki kabulü bırak, demokratik bir hakkını, iradesini yani 'Hayır' deme iradesini dahi kullanamıyor'' dedi.
Başbakan Erdoğan, TGRT Haber'de yayımlanan ''Ankara'nın Gündemi'' programına katılarak, soruları yanıtladı.
''Anayasa değişikliği teklifi görüşmelerinde uzlaşma konusu var. Uzlaşma konusunda gerek partiniz gerekse şahsınız sürekli uzlaşmaz taraf olarak ifade ediliyor, öyle algılanıyor. 'Değişiklik AK Parti Anayasası'dır, bir dayatmadır' gibi ifadeler kullanılıyor. Uzlaşma ile ilgili tüm yolları denediniz mi? Bugün hala böyle bir kapı açık mı? Samimi bir el size uzatılsa teknik olarak yine olur mu?'' sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, süreç başlamadan parlamentodaki ve parlamento dışındaki tüm siyasi partilerle, tüm sivil toplum kuruluşları, akademisyenlerle, medyanın Ankara ve İstanbul temsilcileri ile görüşmek istediklerini, bunun için bir heyet oluşturduklarını belirtti.
Yaptıkları davete, başta ana muhalefet partisi olmak üzere hiçbir zaman olumlu yaklaşılmadığını dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:
''Hiçbir şey yokken 'Böyle bir şey yapılacak olursa biz bunu Anayasa Mahkemesine götürürüz' ifadelerini kullanmaya başladılar. Diğer muhalefet partisince, 'Bu, seçimden sonraya bırakılmalıdır. Şimdi bir çalışma yapılacaksa bile yapılsın ama parlamentoya gelmesin, seçimden sonra yapılsın' dendi. Durum böyle olunca dedik o zaman 'Biz bir çalışma yapalım.' Fakat sivil toplum kuruluşlarından bu işe destek verenler yok muydu? Vardı. Parlamento dışından destek verenler yok muydu? Vardı. Geçmişten bu yana ana muhalefet başta olmak üzere siyasi partilerin birçoğunun zaten Anayasa çalışmaları var. Türkiye Barolar Birliği gibi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği gibi, TÜSİAD gibi bu tür STK'ların yapmış olduğu çalışmalar var. Parlamento dışında örneğin Saadet Partisinin yapmış olduğu çalışmalar var. Tüm bu çalışmaların hepsi elimizde var. Bunları da biz masaya yatırdık. Milletvekili arkadaşlarımda bol miktarda hukukçu arkadaşlarımız, anayasacı arkadaşlarımız var. Çalışmalar yaptık, bu çalışmaları yaptırdıktan sonra da çıkan taslağı bizler olumsuz yaklaşmalarına rağmen ana muhalefet başta olmak üzere bütün parlamento içi ve parlamento dışı partilere götürdük.''
Türkiye'nin AB ile müzakere yapan bir ülke olduğunu anımsatan Başbakan Erdoğan, AB'nin, Venedik Komisyonu'nun önerilerini de çalışmalarında göz önünde buldurduklarını belirtti.
Erdoğan, şöyle devam etti:
''Arkadaşlarımız bu taslağı kendilerine götürüp takdim ettiklerinde daha kapağı açıp bakmadan 'Biz bunu Anayasa Mahkemesine götürürüz' ifadeleri ile karşılaştık. Bir diğerinde 'Buyurun çay için' gibi bu tür ifadelerle ne yazık ki arkadaşlarım karşılaştı ama biz ümitsiz olmadık. Tüm katkısı olabilecek olan başta siyasi partiler olmak üzere sivil toplum örgütleri, bunun yanında akademisyenler, medyanın Ankara temsilcileri ve İstanbul'daki genel yayın yönetmenleri, yabancı medyanın da Türkiye'deki temsilcileri ile görüşmeler yaptık. Bu görüşmelerden sonra 264 milletvekilimiz önergesini hazırladı.''

-MUHALEFETİN ÜSLUBU-

''Bu ülke birçok şeyi değiştirdi de bu CHP, bu muhalefet üslubunu çok partili yaşama geçtiği 1950'den bu yana değiştirememiştir'' diyen Erdoğan şöyle konuştu:
''Genlerine işlemiş çünkü. O günden bugüne bu hep aynıdır, hiç değişmemiştir, şu anda da yine hep aynıdır. Değişen hiçbir şey yok ve hep çelişkiler dünyasında yaşıyorlar.''
Oylamada ''ret'', ''kabul'' ve ''çekimser'' olmak üzere kullanılan üç tür oy olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, ''Şu anda ana muhalefet partisi ne yazık ki kabulü bırak, demokratik bir hakkını, iradesini yani 'Hayır' deme iradesini dahi kullanamıyor. Bunun milletvekili olarak bir anlamı var mı? Geliyorsun orada konuşuyorsun, konuştuklarınla hep 'Hayır' diyorsun ama oy kullanmaya gelince 'Hayır' diyemiyorsun 'Benim grup kararım var...' Böyle grup kararı yok zaten. Olmaz böyle bir şey. Sizin iradeniz ipotek altına alınmış. Kim tarafından alınmış onu da zaten siz gayet iyi biliyorsunuz'' diye konuştu.

-''BİZİM PARTİMİZDE BÖYLE BİR ŞEY YOK''-

Bir milletvekilinin iradesinin ipotek altına alınmasını, onu oraya gönderen aslına da yapılan saygısızlık olarak nitelendiren Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
''Çünkü millet ne diye gönderiyor bizi buraya? 'Gel, beni burada temsil et.' İktidarın söylediklerini kabul etmeye mecbur değilsin. Hayır ise 'Hayır' de. Evet ise 'Evet' de. Burada üç tane hakkın var, bundan birini kullan.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 08:18

İLGİLİ HABERLER