Gündem
  • 9.9.2019 13:27

Erdoğan: Cesur kararlar alacağız!

Başkan Recep Tayyip Erdoğan Alternatif Finans Programı'nda konuştu. Katılım finansıyla ilgili değerlendirme ve hedeflerini paylaşan Erdoğan "Katılım ile bankacılık kavramları yan yana gelmemeli. Katılım Finans Sistemi daha doğru bir ifade. Katılım, diğer bankaların faiz oranlarıyla hareket etmemeli" dedi. İşte Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar;

"Dünyada gelir ve servet dağılımı bozulurken bu düzenin üzerimize yıkılmasını bekleyemeyiz. Faize dayalı sisteme karşı çıkmamızın sebebi sistemin insani yükünün de ağırlaşmış olmasıdır. Önümüzdeki dönemde alternatif finans konusunda daha cesur kararlar alacak, adımlar atacağız.

17-25 Aralık darbesiyle hedefte seçilmiş hükümetle beraber ekonominin omurgasını olutşuran projeler vardı. Bugün dünyayı yeni bir ekonomik durgunluk korkusu sarmış durumda. Nasıl siyasi alanda bölgesel ev küresel düzeyde söz sahibiysek finans alanında da başarılı olacağız.

Son 2 yıldır yaşadığımız tecrübeler bankacılık dışı finansman yöntemlerinin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Üreten, istihdam eden, ihracat yapan insanlarımızı zor dönemlerde yalnız bırakmadık.

Başkan Erdoğan: Katılım Finansı, faiz oranlarıyla hareket etmemeli

"KATILIM BANKACILIĞI" DOĞRU BİR KAVRAM DEĞİL "KATILIM FİNANS SİSTEMİ" DEMELİYİZ

Katılım bankacılığı diye bir kavram olmaz. Birbiriyle çelişen ifadeleri yan yana getiremezsiniz. Katılım bir başka şeyi, Banka bir sömürü düzenini ifade ediyor. O zaman Katılım Finans Sistemi demeliyiz. Yeni ekonomik programımızla bir dizi tedbiri hayata geçiriyoruz. Dünyada gelir ve servet dağılımı bozulurken bu düzenin üzerime yıkılmasını bekleyemeyiz. Türkiye bu dönüşümün figüranı değil baş rolü olacaktır

2025'E KADAR KATILIM FİNANSININ PAYI YÜZDE 15'İ GEÇECEK

Katılım finansı risk paylaşımına ve varlığa dayalı olması sebebiyle herkese hitap ediyor. Katılım Finansı bankacılık sisteminin faiz oranlarıyla hareket etmemeli. Böyle bir şeye asla fırsat verilmemeli. Hedefimiz 2025 yılı itibarıyla katılım finansın bankacılık varlıklarının içindeki payının yüzde 15 seviyelerine çıkmasıdır. Türkiye'nin diğer alanlarda olduğu gibi ekonomide verdiği mcüadeleyi başarıyla taçlandırmasında bu tür yaklaşımlar önemli olacak. "

KOBİ'LERE YÖNELİK YENİ UYGULAMALAR

KOBİ'lere yönelik yeni uygulamalar geliştiriyoruz. Doğrudan finansa erişim için sistem için ağırlığının artmasını bekliyoruz. Katılım finansı varlığa dayalı olması sebebiyle herkese hitap ediyor. Tüm insanlığın sıkıntılarına çözüm getirecek. Katılım finansı olması gerektiği yerin gerisinde. Katılım finanslarının payı toplam bankacılığa bakarsak yüzde 5 seviyesinde. Hedefimiz 2025 itibariyle bankacılık varlıkları içindeki payını yüzde 15 seviyesine çıkarmaktır. Bunun için herkesten gayret ve destek bekliyoruz.

O FAİZ ORANLARIYLA HAREKET ETMEYİN!

Katılım finansını istediğimiz yere getirmek için önemli adımlar atıyoruz. Bu aynı zamanda yastık altına da ciddi anlamda yarar sağlayacak ve hareket getirecektir. Sağlıklı bir şekilde neden istenilen seviyede değil bakılmalı. Bankacılık sisteminin faiz oranlarıyla hareket etmemeli. Aldatmaca olur. Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından altına dayalı kira sertifikalarının oranı yüzde 60 seviyesinde.

ÖNÜMÜZDEKİ AYLAR AÇIKLANACAK

Katılım finans kuruluşlarımızın çok hızlı gelişeceğine inanıyorum. Çalışmaların sonuçları önümüzdeki aylarda kamuoyuna açıklanacaktır. Kuruluşu tamamlanan Marmara Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı'nın önemli adım olduğunu düşünüyorum. Bu tür yaklaşımların önemli payı olacaktır. Maltepe'deki muhteşem külliye bitince Marmara Üniversitesi bu dağınıklıktan çıkarak derli toplu Marmara Denizi'ne bakan bütün öğrenci ve hocalarıyla iç içe muhteşem bir külliyeye sahip olacak. Bütün bilim ve irfan hayatımıza kazandırmış olacağız.

Güncellenme Tarihi : 9.9.2019 12:29

İLGİLİ HABERLER