Gündem
  • 10.7.2009 20:19

ERDOĞAN: ÇİN'DEKİ BU OLAY ADETA BİR SOYKIRIM

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesindeki olaylarla ilgili olarak, ''Şu anda Çin'deki bu olay adeta bir soykırımdır. Bunu daha farklı bir şekilde yorumlamanın bir anlamı yok'' dedi.
Erdoğan, İtalya dönüşünde Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Başbakan Erdoğan, ''Ziyaretinde ikili görüşmeler sırasında Sincan olaylarıyla ilgili liderlere bir çağrıda bulunup bulunmadığı'' sorusu üzerine, ikili görüşme yaptığı liderlere bu konuyu açtığını ve konuyla ilgili hassasiyetlerini gördüğünü belirtti.
Çin'in G-8 Zirvesi'ne son anda katılmamasının ''manidar'' olduğunu ifade eden Erdoğan, ''Bundan dolayı onlar da bu işin hassasiyetini anlamış bulunuyorlar. Kendileriyle bunları konuştuk ve bu konu üzerinde hassasiyetlerini de istedik. Bunu da talep ederken tabi bizim BM Güvenlik Konseyi'nin geçici üyesi olma sıfatıyla da böyle bir talepte bulunduğumuzu kendilerine de söyledik. Temenni ederiz ki bu hassasiyet onlarda da ortaya çıkar'' diye konuştu.
Erdoğan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün Çin mallarını boykota ilişkin açıklamalarının hatırlatılarak bu konudaki değerlendirmelerinin sorulması üzerine şunları söyledi:
''Bu konuyu tabii biz arkadaşlarımızla henüz ele almış değiliz. Bunların değerlendirmesini yapmış değiliz. Bazı şeyleri tabii birbirine karıştırmayacağız. Hassasiyetlerimizi ortaya koyacağız, ama bu hassasiyetimizi ortaya koyarken de bizim devlet düzeyinde yapmamız gerekenlerle, halkın yapması gerekenleri birbirine karıştırmamız, yönlendirmemiz.... Bunlar yanlış olabilir. Biz şu anda sadece ikili ilişkilerimizi her geçen gün daha iyi bir konuma taşıdığımız Çin yönetiminden böyle bir olaya karşı hassasiyetini istiyoruz. Ve burada bir vahşet var. Yüzlerce insan öldürülüyor. Ve bine aşkın insan yaralı. Tüm bu olaylara karşı Çin yönetiminin seyirci kalmasını, bir de BM Güvenlik Konseyi Daimi üyesi olan Çin'in buna seyirci kalmasını doğrusu biz anlamakta zorlanıyoruz. Ve buna insan hakları açısından bir defa Çin yönetiminin eğilmesi ve failleri bir an önce ele alıp, yargılamalarının gereğini istiyoruz."

-''ÇİN'DEKİ BU OLAY ADETA SOYKIRIM''-

Erdoğan, ''İtalya'daki açıklamanızda Çin'deki olayları soykırım olarak nitelendirdiniz. Dışişleri Bakanlığından bir açıklama yapılarak, Türkiye ile Çin arasındaki dostluğa dikkat çekildi ve 'Türkiye'nin Çin'in içişlerine karışmak gibi bir niyeti yok' denildi. Bu iki açıklamayı birlikte değerlendirdiğimiz zaman soykırım açıklamasının biraz sert olduğunu düşünüyor musunuz?'' sorusu üzerine de şöyle konuştu:
''Kullandığım ifadeyi bilerek kullanıyorum, inanarak kullanıyorum. Dışişleri'ndeki arkadaşlar benim ifademin dışında bir ifadeyi kullanamaz. Ve kullanmamışlardır da. Burada bir yanlışlık olabilir. Şu anda Çin'deki bu olay adeta bir soykırımdır. Bunu daha farklı bir şekilde yorumlamanın bir anlamı yok. Asla biz Çin'in toprak bütünlüğü üzerinde bugüne kadar hiçbir farklı yaklaşım içerisinde bulunmadık. Tam aksine Çin'in toprak bütünlüğünden yana olduğumuzu Çin'e bizim de gidişimizde, Sayın Cumhurbaşkanı'nın da gidişinde bütün bakan arkadaşlarımız hepsi bu şekilde bu açıklamalarını yapmışlardır. Bundan yana olduğumuzu hep söylemişlerdir, ama oradaki soydaşlarımızın da hukukunun korunmasını her zaman bizler talep etmişizdir. Bu da en tabii, en doğal bir yaklaşımdır, bir anlayıştır.''
''Kuzey Irak'taki Kürtlerin, ABD'nin Irak'ı terk etmesinden sonra Türkiye'ye bağlanmak istediklerine'' ilişkin bugün basında yer alan haberlerle ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine de Başbakan Erdoğan, ''Bizler tabii hayali veyahut da basında yer almış olan bazı ifadeler üzerinden kalkıp da ciddi, resmi bir açıklama yapamayız'' dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:21

İLGİLİ HABERLER