Gündem
  • 16.5.2004 02:23

ERDOĞAN : ÇİRKİN BUNLAR ÇOK ÇİRKİN

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “İmam hatip okulu mezunu birinin başbakan olmasını içime sindiremiyorum.” diyen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok'a sert tepki gösterdi.

Özok'un sözlerini değerlendirmeye tabi tutmayacak kadar basit bulduğunu belirten Başbakan Erdoğan, “Böyle bir açıklama yapması çok çirkin, doğrusu yakıştıramadım.” dedi.

Başbakan Erdoğan, SSK'nın başlattığı “e-bildirge” projesinin tanıtımı için Swissotel'de düzenlenen toplantıya katıldı. Toplantıda gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan, gazetecilerin soruları üzerine Özdemir Özok'un imam hatiplerle ilgili sözlerini değerlendirdi. Başbakan, şöyle konuştu: “Her şeyden önce eğitimde, hak ve özgürlüklerin savunucusu olmayı gerektiren bir konuda, demokraside, seçme ve seçilme hakkının ne olduğunu en iyi şekilde bilmesi gereken bir baro mensubumuz... Bir defa Türkiye'de bütün bu haklarını tamamlamış, ondan sonra da gerekli eğitimi almış, siyasette ise beyefendinin görmediği derecede siyasi mücadelenin içerisinde ta gençlik kollarından itibaren gelmiş ve bu konularda belediye başkanlığını, -artık onu İstanbul halkı bilir- Türkiye'de de son seçimlerde başında olduğu parti yüzde 42 oy almış olan bir siyasi partinin genel başkanı, bu ülkede başbakan... Türkiye'de hukukun gereğini savunması gereken bir insanın kalkıp böyle bir açıklama yapmasını hiçbir özgürlük, hak hukukla bağdaştırabilmek mümkün değil. Böyle bir açıklama yapmış olması çok çirkin. Bunu doğrusu yakıştıramadım.”

Darbecilerin astığı Adnan Menderes’i ima etmişti

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, “İnsan Hakları Kurultayı”nın tanıtımı sebebiyle İstanbul Barosu'nda önceki gün düzenlenen basın toplantısında hükümetin çıkardığı YÖK Yasası'nı eleştirmiş, AK Parti’nin çoğunluğunu oluşturduğu Parlamento’yu, 1960 ihtilalinin ardından asılan eski Başbakan Adnan Menderes'in damgasını vurduğu “1954 ve 1957 Meclislerine” benzetmişti. İnançlı insanlara saygı duyduğunu belirten Özok, ancak başbakanın imam hatipli olmasına karşı çıkmıştı. Özok, şöyle konuşmuştu: “İmam hatipte okumuş bir insanın Türkiye'de başbakan olmasını hiçbir şekilde içime sindiremem. Bu benim bireysel tercihim. Bunun Sayın Erdoğan'ın kişiliğiyle uzaktan yakından ilintisi yok. Bir ülkeyi çağdaş dünyayla entegre edecek insanların, onun normlarına göre yetiştirilmesi ve donanıma sahip olması gerekiyor. Türkiye'nin başında 2-3 lisan bilen, uluslararası ilişkiler bilen, Türkiye'nin kuruluş ilkelerini, muasır medeniyeti içine sindirmiş bir başbakanın ülkemizde başbakan olmasını isterim. Bu, bugün sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın meşru yollarla elde ettikleri makama karşı olduğum anlamına gelmez.”

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:13

İLGİLİ HABERLER