Gündem
  • 13.5.2013 13:05

Erdoğan’dan flaş açıklama...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Reyhanlı'daki patlamalara ilişkin, "Bu olayın, muhalif güçlerle yakından uzaktan alakası yok" dedi.

ANKARA  - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Reyhanlı'daki olayla ilgili olarak, "Olay kesinlikle rejimle alakalı bir olaydır. Rejim bu işin arkasındadır. Bu belli" dedi.
     Erdoğan, Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nden ayrılırken, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
     Başbakan Erdoğan, Reyhanlı'daki bombalı saldırıya ilişkin gelişmelerin sorulması üzerine, şu anda gözaltına alınanlarla ilgili değerlendirmelerin devam ettiğini, olayla ilgili ciddi ipuçları ve belgeler bulunduğunu söyledi.
     Olayda kullanılan 2 minibüsün satın alındığı yerler ve patlayıcıların depolanmalarıyla ilgili bulgular ve belgeler olduğunu ifade eden Erdoğan, "Zaten netice tam ortaya çıktığında hepsi açıklanacak. Ama olay kesinlikle rejimle alakalı bir olaydır. Rejim bu işin arkasındadır. Bu belli. Ama rejimin Türkiye'de tabi uzantıları var. Bu uzantılar üzerindeki çalışmalar derinleştirilerek devam etmektedir" şeklinde konuştu.
    
     -"Dünyaları yalan üzerine kurulmuştur"-
    
     Erdoğan, bir gazetecinin, "Suriye bizimle alakası yok şeklinde açıklama yaptı" sözleri üzerine, "Ne diyecek, alakası mı var diyecek. Böyle bir şey mi bekliyorsunuz. Bunların zaten dünyaları yalan üzerine kurulmuştur. Yalan üzerine inşa ettikleri zulüm rejimini, bu adil olmayan rejimi yürütmenin gayreti içindeler. Tabi buna ne yazıkki bizim içimizden de destek verenler var, siyasi olarak verenler de var siyasi olmayan verenler de var" ifadelerini kullandı.
     Erdoğan, asıl hedefin Ankara olduğu ve Başbakanlık ile AK Parti çevresinde keşif yapıldığına dair iddiaların hatırlatılması üzerine, "O tür şeyler de belgeler arasında var" dedi.
     Başbakan Erdoğan, bir soru üzerine de şunları söyledi:
     "Mültecilerle ilgili provokasyonlar. Aslında bu olayların muhalif güçlerle yakından, uzaktan alakası yok ama burada muhalif güçleri zan altına almak ve Türkiye'deki sığınmacı olan bu kardeşlerimize karşı böyle bir operatif yaklaşım içerisine girme gayretleri var. O da buradaki kardeşleriyle, dostlarıyla olan süreci tetiklemeye yöneliktir. Bir de tabi mezhebi çatışmanın içerisine sokma gayretleri var. Biz onun uzantılarını da görüyoruz."
     Olayla ilgili yayın yasağına ilişkin değerlendirmeleri de sorulan Erdoğan, şöyle konuştu:
     "İsabetli buluyorum. Olması gereken oydu. Dünyada bunun birçok uygulamaları vardır. Bu uygulamalara baktığımız zaman bu tür alınan kararların çok isabetli olduğu, süreci yönetme açısından çok çok isabetli olduğunu görüyoruz. Bundan dolayı yargının buradaki hassasiyetini takdir ediyorum."
    
     -Erdoğan, Reyhanlı'ya gidecek-

    
     Başbakan Erdoğan, Reyhanlı'ya ziyaret planlaması olup olmadığının sorulması üzerine de "Var. Zaten büyükşehirlerimizi dolaşıyordum. Hatay bunların içinde olan ilimizdi. İnşallah döner dönmez bu ziyaretleri yapacağız. Şu anda gerek Başbakan yardımcım Beşir Bey gerek ilgili bakanlarım, Adalet Bakanım, İçişleri Bakanım, Sağlık Bakanım milletvekili arkadaşlarımız ilk andan itibaren orada oldular. Bizim de Amerika seyahatinden sonra Hatay'daki bu gezimizi yapıp, ilçelere de yaptığım ziyaretler sebebiyle bunları da inşallah bu ziyaretler serisi içerisinde değerlendireceğiz" şeklinde konuştu.
     Bir gazetecinin, "Suriye'deki savaşın Türkiye'ye sıçraması konusunda bazı kaygıları var. Özellikle dış basında da yer aldı. Bu konuda neler söyleyeceksiniz" sorusu üzerine Erdoğan, şöyle konuştu:
     "910 kilometre sınırımız var. Sınır, komşu. Dolayısıyla her türlü hassasiyeti gözetmemiz, korumamız lazım. Dikkat etmemiz lazım ama oyunlara da gelmemiz lazım. Gerilim politikalarına asla girmememiz gerekir. Büyük devlet olma idraki içerisinde atmamız gereken adımlar neyse bu adımları atmamız gerekir. Çok ciddi istişare mekanizmalarımızı çalıştırıyoruz. Buna dayalı olarak da adımlarımı atıyoruz. Bundan sonraki süreçte de bu adımlarımızı bu şekilde atacağız. Oyuna gelmek yok ama gerekli cevabı gerektiği anda da veririz bundan ne çekiniriz ne kaçınırız. Bunun da herkesi bilmesi lazım.
     Erdoğan, bir gazetecinin, Amerika seyahatinde ABD'nin Türkiye'den talebi olup olmayacağına yönelik soruya da "Onun talebi olmaktan öte bizim talebimiz olur" yanıtını verdi.
     Başbakan Erdoğan, muhalefet partilerin, Hükümetin Suriye politikalarıyla ilgili eleştirileriyle ilgili soruyu da "Yeri geldiği zaman onlara, 'sizin dış politika anlayışınız var mı' diye sorun" karşılığını verdi. 

 

Saldırıyı yapanlar bize sığınanlar veya muhalifler değil

Hatay Valisi Lekesiz, Reyhanlı'daki bombalı saldırılarla ilgili, ''Bu menfur hadiseyi yapanlar bize sığınanlar veya muhalifler değildir'' dedi.


Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Reyhanlı'daki bombalı saldırılarda hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziye ziyaretinde bulundu.
Lekesiz, "Farklı renkler ve desenler, gökkuşağı misali güzellik oluşturuyor. Bizim zenginlik ve güzellik olarak nitelendirdiğimiz unsuru, zaaf olarak nitelendirip kaşımak isteyenler olabilir. Lütfen bu konuda dikkatli olalım" diye konuştu.
Hatay'daki dostluk ve kardeşliğin tarihten bu yana din, dil, ırk ve mezhep ayırmaksızın sürdüğünü anlatan Lekesiz, 2 yıldan beri kardeşlik ilişkilerinin olduğu Suriye'de yaşanan olumsuzluklardan dolayı zorda kalan ve Türkiye'ye sığınan Suriyelilere insani ihtiyaçlar gereği sahip çıkıldığını vurguladı.
Suriyelilerle Hatay'daki halkın birbirine düşmesini isteyenlerin olabileceğine dikkati çeken Lekesiz "Altını çizerek söylüyorum, bu menfur hadiseyi yapanlar bize sığınanlar, veya muhalifler değildir. Bunu yapanlar kendi içimizden, başka yerlerden irtibatlı kendi vatandaşlarımızdır. Bunların 9'u yakalanmıştır. Diğerlerinin takibi ciddiyetle yapılmaktadır" diye konuştu.
Reyhanlılardan bugüne kadar gösterdikleri sağduyulu davranışları devam ettirmelerini isteyen Vali Lekesiz, bu konuda kent halkına teşekkür etti.
Lekesiz, yaraların sarılması için gerekli işlemlerin en kısa sürede yapılacağını kaydetti.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:22

İLGİLİ HABERLER