Gündem
  • 17.10.2021 12:58

Erdoğan duyurdu..Türkiye'den müthiş F-16 hamlesi

Başkan Erdoğan Afrika gezisi öncesi çarpıcı bir açıklama yaptı..

ABD İLE F-16 GÖRÜŞMESİ

1 milyar 400 milyon dolar F35'ler için yapmış olduğumuz ödeme söz konusu. Ve bu ödemeler karşısında ABD'nin böyle bir teklifi söz konusu oldu. Ülkemizin savunma ihtiyaçlarını gidermek için ne gerekiyorda bu adımları atalım dedik. Savaş uçağı filomuzu her zaman hazır duruma getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.Sorunun çözümü için de diyaloğu önemsiyoruz. Savunma Bakanlığımız başta olmak üzere görüşmeler devam ediyor. Yapılmış bir ödeme var. Ödemenin geri iade çalışmasını arkadaşlarımız devam ettiriyor.

MMU için kritik öneme sahip... Türkiye'den müthiş F-16 hamlesi

Dünya orduları arasında operasyonel açıdan en aktif hava filosunu barındıran Türk Hava Kuvvetleri, F-16 savaş uçağı filosunun bakım onarım, modernizasyon ve yerlilik oranının arttırılması çabaları kapsamında 3 ayrı çalışma yürütüyor. Bu projelerle kazanılan yeteneğin Milli Muharip Uçağa da aktarılacak olması projenin bir diğer kritik kazanımı.

ABD'nin F-35 programından çıkarmasının ardından Türk Hava Kuvvetleri'nin vurucu gücü olarak önemi artan F-16'ları güçlendirecek çalışmalar yoğunlaştı. Türkiye, F-35 savaş uçaklarına ödediği parayı yeni F-16 Blok 70 uçağı alımı ve 80 F-16 uçağın modernizasyonu teklifi kapsamında değerlendirmeye hazırlanırken, uçakların milli imkanlarla modernizasyonunda da önemli aşama kat edildi.

Dünya orduları arasında operasyonel açıdan en aktif hava filosunu barındıran Türk Hava Kuvvetleri, F-16 savaş uçağı filosunun bakım onarım, modernizasyon ve yerlilik oranının arttırılması çabaları kapsamında 3 ayrı çalışma yürütüyor.

9 savaş uçağı modernize edildi

Bunlardan biri, Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2015 yılında başlatılan ve 2023'e kadar tamamlanması planlanan F-16 Blok 30 Yapısal İyileştirme Projesi. Bu kapsamda şu ana kadar 9 uçağın modernizasyonu tamamlandı. Toplam 35 F-16 Blok 30'un modernizasyonu planlanan proje kapsamında halen 8 uçak üzerinde eş zamanlı çalışmalar TUSAŞ'ta devam ediyor.

Blok 30'larla 2030'lara

Proje ile TSK envanterine 1988 yılında girmeye başlayan ilk uçaklar olan F-16 Blok-30'lar dış gövde iyileştirmelerine tabi tutuluyor. Her bir uçak için 1200-1500 arasında parça değişimi yapılarak gövde ve iskeleti güçlendiriliyor.

Bu iyileştirme, projenin başlatıldığı 2016 yılı itibariyle 7 bin uçuş saatine ulaşan F-16 Blok 30 savaş uçaklarının 8 bin saatlik mevcut uçuş ömürlerini 12 bin saate çıkarılmasını sağlıyor. Modernize edilen 35 uçağın Türk Hava Kuvvetleri envanterinde 2030'lara kadar görev yapması bekleniyor.

Blok-72 seviyesine çıkacak

Modernizasyon projelerinin tüm uçaklara uygulanması ve F-16 filosunun ömürlerinin 20 sene uzatılması; Özgür Projesi ve AESA radarlarının entegrasyonuyla F-16 Blok-30'ların teknolojik açıdan Blok-72 seviyesine çıkarılması amaçlanıyor. Bu projelerle kazanılan yeteneğin Milli Muharip Uçağa da aktarılacak olması projenin bir diğer kritik kazanımı.

HAVELSAN mühendisleri ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı uçak bakım teknisyenleri tarafından yerli imkanlarla F16 uçakları için Arıza Giderme Eğitim Simülatörü geliştirildi. F16 uçaklarının her zaman hazır tutulması ve bakım personelinin eğitim düzeyinin en üst seviye çıkarılması için geliştirilen simülatörün, uçağın üreticisi ABD'li şirket üzerinden dünyadaki birçok F-16 kullanıcısı ülkeye satışı da planlanıyor.

Milli yazılımla özgürleşecek

2012'de başlatılan ve TUSAŞ tarafından yürütülen "F-16 ÖZGÜR Modernizasyon Projesi" F-16 savaş uçaklarıyla ilgili yürütülen bir başka proje. İlk kez ABD'den bağımsız yürütülen proje kapsamında F-16'ların milli yazılım ve komuta kontrol sistemleri ile donatılması planlanıyor. Yerli sistemlere adapte edilecek uçakların bağımlılıktan kurtarılması ve özgürleştirilmesi hedefleniyor. Projede F-30 Blok 30'ların güncel teknolojiye kavuşturulması da kritik bir amaç olarak öne çıkıyor.

Burun radarı üretiliyor

Bir diğer proje ise 2018'de başlayan "F-16 Burun Radarı Geliştirilme Projesi". Bu kapsamda savaş uçaklarında kullanılmak üzere modern bir AESA radarının milli olarak tasarım ve üretimine çalışılıyor. Proje kapsamında ilk radarın bu yıl içinde teslim edilmesi ve öncelikli olarak Özgür projesi kapsamında modernize edilen F-16 Blok-30'larda kullanılması planlanıyor. AESA radarının bir diğer varyantı da AKINCI TİHA için üretiliyor.

Güncellenme Tarihi : 18.10.2021 01:05

İLGİLİ HABERLER