Gündem
  • 28.10.2005 00:05

ERDOĞAN: ''EK PROTOKOLÜN ONAYIYLA İLGİLİ HENÜZ KARAR YOK''

LONDRA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gümrük birliği ek protokolünün TBMM'de onayıyla ilgili henüz verilmiş bir kararları olmadığını belirterek, ''Vermek ya da vermemek her ikisinin arasındayız. Şu anda görüşmelerimizi yapıyoruz. Komisyonla yapacağımız görüşmelerden sonra kararımızı vereceğiz. Bu konuda net bir açıklık yok'' dedi.
     Başbakan Erdoğan, London School Of Economic'de Çağdaş Türk Araştırmaları Kürsüsü'nün açılışını yaptı.
     Erdoğan, kürsünün oluşturulmasında katkısı bulunan herkese Türk Milleti adına teşekkür ederek, dünyada çatışma kültürünün artığı bir dönemde böyle bir adımın uzlaşma ve medeniyetlerarası diyaloga katkıda bulunacağına inandığını söyledi.
     Terörün küreselleşme gayreti içinde olduğu dünyada barışın nasıl küreselleştirileceği gayretine bu kürsünün zemin hazırlayacağını ifade eden Başbakan Erdoğan, ''Farklı tarihi tecrübelerimiz olabilir. Farklı inanç sistemlerimiz olabilir. Kültürlerimiz arasında giderilemeyecek farklılıklar olabilir. Ama hepimiz aynı gök kubbenin altında yaşıyoruz. İnsanlık temeline indiğimizde hepimiz biriz. Şiddet ve çatışma kültürü ortak dünyamızı tehdit etmektedir'' dedi.
     Başbakan Erdoğan, kurulan kürsünün 1915 olayları ile ilgili Türkiye'nin tezlerini destekleme amacı taşıyıp, taşımadığı sorusu üzerine, bu açılışı 1915'e indirgememek gerektiğini söyledi.
     Türkiye'nin arşivlerini açtığını aynı yaklaşımın Ermenistan tarafından da gösterilmesi gerektiğini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:
     ''Olaya Türkiye ve Türk milletinin geçmişi, bugünü ve geleceğine yönelik olarak bütün doğruların araştırılmasını, varsa yanlışların da meydana çıkarılmasını tabi ki bu tür çalışmalarla göreceğiz. Ancak 1915 olayları ile ilgili çok açık ve net bir tavır ortaya koyduk. Biz bütün arşivlerimizi açtık. Ermenistan da bütün arşivlerini açsın. Türk tarihi asla soykırım tarihi değildir. Bizim tarihimizde böyle bir şey asla olmamıştır. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Ne inancımız soykırıma müsaade eder, uygulamalarıyla ile ilgili elimizde çok açık ve net belgeler vardır...''
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:47

İLGİLİ HABERLER