Gündem
  • 15.12.2019 22:49

Erdoğan : Gerekirse İncirlik ve Kürecik üslerini kapatırız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, A Haber, Atv- A Para, ANews, A2, A Haber Radyo ortak yayınında soruları yanıtlıyor. Erdoğan: "Burada Sevr'in aslında ters yüz edilmesi var. Böyle bir adım atılmış durumda" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gündeme dair açıklamalar yapıyor. Erdoğan, ABD Senatosunun Ermeni kararına ilişkin "ABD'nin ilişkilerimizde tamiri mümkün olmayan adımlar atmaması, her iki taraf için de çok önemlidir. Yeri geldiği zaman otururuz bütün heyetlerimizle beraber, kapatılması gerekiyorsa İncirlik'i de kapatırız, Kürecik'i de kapatırız." dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle;

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Senatosunun 'Ermeni' kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan "ABD'nin ilişkilerimizde tamiri mümkün olmayan adımlar atmaması, her iki taraf için de çok önemlidir. Yeri geldiği zaman otururuz bütün heyetlerimizle beraber, kapatılması gerekiyorsa İncirlik'i de kapatırız, Kürecik'i de kapatırız." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İncirlik ile ilgili yaptığı açıklama şu şekilde:

"Her şeyden önce Amerika Birleşik Devletleri iç siyasetindeki kamplaşmanın aleyhimize sonuçlar doğurduğunu, bazı çevrelerin Trump'ı zayıflatmak amacıyla ülkemizle ilgili gelişmeleri kendi çıkarları için suistimal ettiklerini üzüntüyle görmekteyiz. Bu eylemler müttefiklik ilişkilerimizin ruhuyla bağdaşmadığı gibi ABD yönetimi ile 17 Ekim tarihinde Suriye konusunda varılan mutabakata da aykırıdır. Bu aldığınız kararların bir kıymetiharbiyesi yok. Çünkü bu kararlarınız tamamen siyasidir. Biz belge ile konuşuyoruz siz karar alsanız ne yazar.

NATO'DA BERABER DEĞİL MİYİZ?

ABD'nin ilişkilerimizde tamiri mümkün olmayan adımlar atmaması, her iki taraf için de çok önemlidir. Yeri geldiği zaman otururuz bütün heyetlerimizle beraber, kapatılması gerekiyorsa İncirlik'i de kapatırız, Kürecik'i de kapatırız. Biz de bunlara mütekabiliyet çerçevesinde gerekli kararı veririz. Türkiye bir kabile devleti değildir. 780 bin kilometre karelik ve 2 bin yılı aşkın tarihe sahip olan bu tür yaklaşımları reva görmek karşılıksız kalacak şey değildir. Ne gerekiyorsa mütekabiliyet esasına uygun olarak gerekli adımları atarız. Kaldı ki biz stratejik ortak değil miyiz? NATO'da beraber değil miyiz? Yapılanlar ne? Nasıl böyle bir şey olabilir stratejik ortaklıkta. Bunlar böyle devam ederse bizim de tabii vereceğimiz karşılık var.
 

ABD İLE 'ERMENİ TASARISI' GERİLİMİ

- Bu aldığınız kararların bir kıymeti harbiyesi yok. Çünkü bu kararlarınız tamamen siyasidir.

- 1 milyonun üzerindeki belgeyi açıyoruz, gelin inceleyin. Biz belgeyle konuşuyoruz. Sizin kabul etmeniz, bizim de sizin karşınıza çok daha farklı bazı parlamento kararlarıyla çıkmamızı gerekir. Bunlar bu tür şeyleri yapar da biz elimiz boş duracak değiliz.  Amerika'da kızıl derililerle ilgili olarak konuşmamak mümkün mü? Kızıl derililer Amerika'nın yüz karasıdır. Afrika'da aynı durum söz konusudur.

- Biz de ne yapacağız. Tüm dünya kamuoyuna açıklayacağız. Batının ırkçılık ve tarihi sömürgeci olduğunu ortaya koyacağız.

- İncirlik üssünün kapatma gibi bir karar söz konusu olursa bu bize aittir. Kapatılması gerekiyorsa İncirlik ve Kürecik'i kapatırız. Türkiye kabile ülkesi değildir.

ABD iç siyasetinin sonuçlarını üzüntü ile takip ediyoruz.

Her şeyden önce Amerika Birleşik Devletleri iç siyasetindeki kamplaşmanın aleyhimize sonuçlar doğurduğunu, bazı çevrelerin Trump'ı zayıflatmak amacıyla ülkemizle ilgili gelişmeleri kendi çıkarları için suistimal ettiklerini üzüntüyle görmekteyiz.

Bu eylemler müttefiklik ilişkilerimizin ruhuyla bağdaşmadığı gibi ABD yönetimi ile 17 Ekim tarihinde Suriye konusunda varılan mutabakata da aykırıdır.

Bu aldığınız kararların bir kıymetiharbiyesi yok. Çünkü bu kararlarınız tamamen siyasidir. Biz belge ile konuşuyoruz siz karar alsanız ne yazar.

ABD'nin ilişkilerimizde tamiri mümkün olmayan adımlar atmaması, her iki taraf için de çok önemlidir. Yeri geldiği zaman otururuz bütün heyetlerimizle beraber, kapatılması gerekiyorsa İncirlik'i de kapatırız, Kürecik'i de kapatırız.

Bunlar bu tür şeyleri yapar da biz de elimiz boş duracak değiliz. Çok açık ve net, rahatlıkla söyleyeyim. Amerika'da Kızılderililerle ilgili olarak bunu söylememek konuşmamak mümkün mü? Kızılderililerin tarihi, Amerika'nın yüz karasıdır.

Güncellenme Tarihi : 15.12.2019 22:15

İLGİLİ HABERLER