Gündem
  • 4.6.2020 13:42

Erdoğan - Hafter görüşmesinde 3 kritik başlık

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Libya Başbakanı Feyyaz Serrac arasında kritik görüşme!

Son dakika haberine göre; Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Feyyaz Sarrac'ı kabul edecek. Kritik görüşmede masada 3 önemli konu olacak. Görüşmenin hemen öncesinde Hafter'in elindeki en önemli kale Trablus'ta kontrol tamamen sağlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Feyyaz Sarrac bugün Ankara'da bir araya gelecek. Yüz yüze gerçekleşecek toplantıda masada çok önemli 3 konu var. "Doğu Akdeniz'deki durum ve petrol arama faaliyetleri", "Hafter'in etkinliğini yitirmesi", "barış süreci ve ateşkes" konularında önemli kararlar alınması bekleniyor.

GÖZLER KRİTİK TOPLANTIDA

Başkan Erdoğan ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Feyyaz Sarrac arasında yapılacak kritik görüşme saat 14.00'te Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde başlayacak.

3 KRİTİK BAŞLIK

Kritik zirvede Libya'daki son durum masaya yatırılacak. Libya'daki son durumun yanı sıra 3 önemli başlık daha masada olacak. Erdoğan ve Sarrac arasındaki görüşmede, "Doğu Akdeniz'deki durum ve petrol arama faaliyetleri", "Hafter'in etkinliğini yitirmesi", "barış süreci ve ateşkes" başlıkları ile ilgili önemli kararlar alınması bekleniyor.

TPAO'DAN YENİ HAMLE

Resmi Gazete'de 30 Mayıs'ta yayımlanan ilana göre Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Akdeniz'de 12 millik Türk kara suları dışında sahip olduğu iki petrol arama ruhsat alanına ek olarak 5 alan için daha yeni ruhsat başvurusu yapmıştı. TPAO'nun bu başvurusu için 90 günlük askı süresi bulunuyor. Buna göre arama çalışmasının ağustos ayı sonunda başlatılması hedefleniyor. Böylece Libya ile yapılan anlaşma uyarınca Girit ile Kıbrıs arasında kalan bölgede petrol arama çalışmaları başlayacak.

ZİRVE ÖNCESİ YARDIMCISINI RUSYA'YA GÖNDERDİ

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Feyyaz Sarrac, Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleşecek kritik toplantı öncesi dün yardımcısını Rusya'ya gönderdi. Libya Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı ve Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin Başbakan Yardımcısı Ahmet Maytik'in Rusya'da gerçekleştirdiği önemli görüşme sonrası Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yazılı açıklama yapıldı. Dikkat çeken açıklamada, Libya'da çatışmaların en kısa süre durdurulması gerektiği bildirildi.

ERDOĞAN-SARRAC ZİRVESİ ÖNCESİ HAFTER'E AĞIR DARBE

Başkan Erdoğan ile Libya Başbakanı Sarrac arasında gerçekleşecek kritik görüşme önesi Reuters son dakika kodu ile çok önemli bir haber geçti. Haberde, Trablus'taki darbeci Hafter güçlerinin tamemen temizlendiği ve UMH askerleri tarafından kontrolün sağlandığı bildirildi.

TÜRKİYE DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ

Türkiye'nin Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne destek vermesi ülkede çatışmaların seyrini değiştirdi. Türkiye'nin İHA, SİHA ve eğitici personel desteği vermesinden hemen önce Hafter güçleri büyük ilerleyiş sağlamıştı. Dünyadan pek çok ülke darbeci Hafter'i desteklerken, Türkiye, Sarrac'ın yanında durarak darbeye karşı çıkmıştı. Birçok ülkenin verdiği askeri mühimmat desteği ile saldırılarını artıran Hafter güçlerine karşı 1 Mayıs'ta Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti operasyon başlattı. İHA'lar ve SİHA'ların etkinliği bölgedeki dengeleri altüst etti. Seyir bir anda Libya UMH güçlerine döndü.

ALMANYA, İNGİLTERE, ABD HEPSİ TÜRK SİHA'LARINI ÖVDÜ

Türkiye'nin yerli ve milli üretimi olan SİHA'ların bölgede dengeleri değiştirdiğini başta ABD, İngiltere ve Almanya olmak üzere birçok ülkenin basını manşetlerine taşıdı. Geniş yer ayrılan haberlerde Türkiye'nin Libya'da kazanan olduğu belirtildi.

Güncellenme Tarihi : 4.6.2020 13:45

İLGİLİ HABERLER