Gündem
  • 14.1.2020 14:40

Erdoğan : Hafter kaçtı, ona hak ettiği dersi mutlaka vereceğiz

KAYNAK : İNTERNETHABER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan AK Parti grup toplantısında son dakika açıklamalar geldi. Erdoğan, Moskova'daki ateşkes anlaşması görüşmeleriyle ilgili, "Hafter önce evet dedi, sonra ne yazık ki Moskova'yı terk etti, Moskova'dan kaçtı ve imzalamadı." diye konuştu.

"Hafter masada yalan darbesi yaptı" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Libya’da yaşananlara kayıtsız kalamayız. Libya’yı kana ve ateşe bulayanlar ülkemize karşı kinlerini de sergiliyor." sözleriyle darbeci General Halife Hafter'e sert tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Darbeci Hafter'e hak ettiği dersi vermekten de asla geri durmayacağız." diyerek resti çekti.

"Libya'da bundan sonrası Putin ve ekibine ait" diyen Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Her oyunu boşa çıkarmayı sürdürüyoruz"

-Ülkemizin bu dönemde attığı adımlar önümüzdeki yarım asrı biçimlendirecektir. Bu dönemin en önemli özelliği iç dış politika ayrımının ortadan kalkmış olması. Bölgemizde Türkiye'yi dışarıda bırakmaya yönelik her oyunu boşa çıkarmayı sürdürüyoruz. Suriye, Libya, Akdeniz'de macera peşinde değiliz. Hele hele emperyal heveslerimiz hiç yoktur. Dünya hala Suriye'de, Suriye'nin İdlib'in de seyirci. Bir çözüm arayışı içinde değil. Bunların tek çözümü, varil bombalarını savunmasız insanlara atmaktır. Siz bomba yağdırıyorsunuz. Bunlar senin vatandaşın, 4 yaşındaki çocuktan terörist mi olur? İnsaf edin, gelin bu işi çözelim dediğimizde cevap aynı: Bunlar terörist...

"Bu defa durum farklı"

-İnşallah kalıcı bir ateşkes olur, bundan öncekileri bozan hep rejimdi. Bu defa durum farklı. Ateşkesin sınırlarımıza yığılan 400 bin insanın yeniden evlerine dönecek şekilde yürütülmesi şarttır. Siyasi süreci engellemeye çalışan rejimi, şiddetten vazgeçirmek herkesin sorumluluğudur. Gerekirse rejimin ateşkesi bozma girişimlerini bizzat önlemekte kararlıyız. Herkes bu işin şakasının olmadığını, Türkiye'nin 'yaparım' dediği şeyi mutlaka yapacağını görüp kabul etmelidir.

"Libya'da yaşananlara kayıtsız kalamayız"

-Libya harita üzerinde biraz uzak gözükebilir ama bizim için yabancı bir yer asla değildir. Barbaros'un yadigarı Libya Osmanlı'nın bir parçası olmuştur. Libya ve Libya halkı ile çok derin sosyal bağlarımız vardır.

Libya'da yaşananlara kayıtsız kalamayız. Kimse bizden Libyalı kardeşlerimize sırtımızı dönmemizi bekleyemez.

Libya'yı kana bulayanlar aynı zamanda ülkemize karşı kinlerini de sergiliyor. Bu ülkede darbeci Hafter'e tabii olmayan Arap kardeşlerimiz var. Bu ülkede Hafter'in hedef aldığı kardeşlerimiz var. Hafter onları da yok etmek istiyor. Libya'da Hafter'in etnik temizliğe tabii tuttuğu ve sayıları bir milyonu aşan Osmanlı bakiyesi Köroğlu Türkleri de var.

Kaddafi'nin sözlerini hatırlattı

-Libya'daki tüm kardeşlerimize karşı tarihi sorumluluklarımızın da farkındayız. Onlar geçmişte en zor günlerimizde yanımızda oldular. Bizim de onların yanında olmamız gerekiyor. Kaddafi'nin söylediği söz unutulmazdır. "Elimdeki tüm silahlar Türk ordusunun emrindedir." Bu tablolar yaşandı, bunları biliyoruz.

"Hafter ateşkesi imzalamaya yanaşmadı"

-"Libya'da ne işimiz var" diyenler, siyaset tarih cahilidir. Türkiye'nin Libya konusunda ortaya koyduğu net tavrın, Akdeniz'deki oyunları bozma yanında işte böyle daha derin bir arka planı vardır. Şayet Türkiye müdahale etmeseydi bugün Hafter tüm ülkeyi ele geçirmiş, Libya halkının tamamı zulmün pençesine düşmüş olacaktı. Ateşkesi yazılı hale getirmek amacıyla dün Moskova'da yapılan görüşmelerde Trablus hükümeti uzlaşmacı tavır sergiledi.

Bu tutuma rağmen darbeci Hafter ateşkesi imzalamaya yanaşmadı. Önce evet dedi, sonra ne yazık ki Moskova'yı terk etti, Moskova'dan kaçtı ve imzalamadı.

Ama heyetimiz oradaki dürüst duruşunu sergileyerek imzasını arkadaşlarımız attı ve şu anda belge evrak her şey bizim elimizde. Biz hiçbir zaman söylediğimiz sözü inkar etmeyiz.

"Hak ettiği dersi vermekten de asla geri durmayacağız"

-Hafter'in ortaya koyduğu şartlar gerçek yüzünü gösteriyor. Daha önceki anlaşmalarda sicilinin hiç de iyi olmadığını gayet iyi biliyoruz. Bugün ateşkesi reddetmesi bizi hiç de şaşırtmadı. Ancak bu defa geçmişten farklı olarak işin içinde Türkiye var. Dün Moskova'da yürütülen görüşmelerin, darbeci Hafter'in gerçek yüzünü göstermesi bakımından olumlu buluyoruz. Darbeci Hafter'e hak ettiği dersi vermekten de asla geri durmayacağız. Libya halkını özgürlüğe ve istikrara kavuşturana kadar bu coğrafyadaki varlığımız sürecektir.

Biz görevimizi yaptık, bundan sonrası sayın Putin ve onun ekibine ait...

Güncellenme Tarihi : 14.1.2020 14:00

İLGİLİ HABERLER