Gündem
  • 16.10.2021 16:30

Erdoğan ile Merkel'den önemli açıklamalar

Erdoğan ile Angela Merkel arasında koalisyon diyaloğu

Almanya Başbakanı Merkel, başkanlık sisteminin ülkesine uygun olmadığını söyleyince Cumhurbaşkanı Erdoğan, koalisyon nedeniyle şikayetlerini hatırlattı. Bu sözler, gülüşmelere neden oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Angela Merkel arasında 'koalisyon hükümetleri' konusunda tatlı bir rekabet yaşandı.

Erdoğan, başkanlık sisteminin faydalarını anlattı, Angela Merkel ise başkanlık sisteminin ülkesine uygun olmadığını söyledi.

Angela Merkel'in bu sözleri üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili görüşmelerdeki şikayetleri hatırlatarak kahkaha attı.

ERDOĞAN: KOALİSYONLARDAN KURTULDUK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bundan sonraki süreçte de koalisyon hükümetleri olmamış olsaydı Almanya-Türkiye ilişkileri farklı bir noktaya ulaşabilirdi. Koalisyon hükümetleri çalışmayı her zaman zorlaştırıyor. Geçmişte bizdeki koalisyon hükümetleri de çok çok başarısız olmuştur, hiçbir netice alamamıştır. Ama bizim başkanlık sistemine geçmemizle birlikte bu koalisyonlardan kurtulduk ve yoğun bir çalışmanın içerisine girdik. Temennimiz yeni yönetimle bu başarılı süreci devam ettiririz. Almanya’da ciddi manada bir Türk potansiyeli var. Bu insanlar da sağlık bir yaşam sürecini görmek istiyorlar, yaşamak istiyorlar.” dedi.

MERKEL: "BİZ BAŞKANLIK SİSTEMİ İSTEMİYORUZ"

Almanya Başbakanı Angela Merkel, bunun üzerine “Alman hükümetlerinin yapısı budur. Koalisyonlar bize uygundur. Biz bir başkanlık sistemi uygulamak istemiyoruz. Fakat her şeye rağmen Türkiye ile ilgili iyi ilişkimizi sürdürmek istiyoruz.” dedi.

MERKEL'İN AÇIKLAMALARI

Görüş ayrılıklarına rağmen Türkiye ile birlikte birçok konuda mücadele ettik. Almanya'da yaşamakta olan 4 milyona yakın insan var. İş gücü anlaşmasının 60'ncı yılını törenlerle kutladık.

Almanya'da doktor, bilim adamı, akademisyen olarak çalışan anne babaları göçmen Türk insanlar var. Örnek teşkil eden kariyerleri olduğunu gördük. Bu örneklerden biri de Uğur Şahin ve Özlem Türeci

İnsan hakları konusundaki gelişmeleri de değerlendirdik. Türkiye ile AB arasındaki ilişkileri konuştuk. Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye çok önemli adımlar attı. Afganistan'a insani yardım konusunda da görüştük. Orada felaket yaşanmaması için BM'yle birlikte çaba sarf etmeliyiz.

Suriye'deki konuyla ilgili konuştuk. İdlib gergin ve Anayasa çalışmaları iyi gitmiyor. Berlin Konferansı'nın ardından Libya için Fransa'da da konferans olacak. Libya'dan yabancı güçlerin çekilmesi gerektiğini ifade ettim.

ERDOĞAN: ŞİKAYETLERİNİZİ BANA AKTARDINIZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angela Merkel'in bu sözlerine "Zaman zaman şikayetlerinizi bana aktardınız” ifadeleriyle yanıt verdi.

“Doğrudur” diyen Merkel, “Hayat böyle fakat buna rağmen güzel” diyerek karşılık verdi.

İkili atışmaya Erdoğan son noktayı koydu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Torunum diyor ki; dede ne yapacaksın hayat böyle” dedi.

Bu sırada gülüşmeler yaşandı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Angela Merkel arasında koalisyon diyaloğu #1

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Angela Merkel arasında koalisyon diyaloğu #2

 

İlginizi Çekebilir

Güncellenme Tarihi : 16.10.2021 16:01

İLGİLİ HABERLER