Gündem
  • 15.5.2013 10:29

"Erdoğan’ın ziyaretinde ana gündem Suriye "

ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Hudson Enstitüsü’nün Siyasi-Askeri Analizler Merkezi Direktörü Weitz, "Ana konu Suriye meselesi olacak. Bildiğiniz gibi Türkiye ile ilgili bir dizi olaylar yaşandı. Bunların sonuncusu bir terör saldırısıydı. Türkiye sınırlarının daha güvenli hale getirilmesi konusunu kesinlikle konuşacaklardır" dedi.
Hem Ankara hem de Washington’ın, Esad sonrası Suriye konusunda net bir tablo sunamadığını dile getiren Weitz, bu aşamada her iki tarafın da askeri müdahale yönünde önemli bir değişikliğe gitmesinin çok zayıf bir ihtimal olduğunu söyledi. Yarın bir araya gelecek Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama’nın, Türkiye sınırlarının korunmasına yönelik politikalarında ortak bir zemin bulacaklarına inandığını kaydeden Weitz, görüşmede ayrıca Türkiye’nin İsrail’le ilişkilerini normalleştirmesinde atılacak yeni atımların da gündeme gelebileceğini belirtti.
Obama’nın İsrail ziyaretindeki en büyük başarılarından birinin de, İsrail hükümetini Türkiye’den özür dilemesiyle ikna etmesi olduğunu söyleyen Weitz, "Bir barışma olacak görünüyordu, bunu yapmak her iki ülkenin de milli çıkarları lehinedir. Fakat tabi Türk kamuoyu İsrail’e karşı, Gazze’ye uygulanan ambargoya karşı hala hasmane düşüncelere sahip. Dolayısıyla Türkiye hükümeti de bu konuda biraz tereddütlü" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’nin uluslararası arenada yükselişiyle birlikte, Erdoğan’ın temaslarında gündeme gelecek konuların sadece bölgesel meselelerle sınırlı kalmayabileceğini de işaret eden Weitz, "Türkiye artık önemli bir ülke, iki hükümetin pozisyonlarının ne olduğu konusunda, en önemli uluslararası meseleleri de konuşabilirler" dedi.
Başbakan Erdoğan, ABD ziyareti çerçevesinde Başkan Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden, Dışişleri Bakanı John Kerry ve Savunma Bakanı Chuck Hagel ile bir araya gelecek.
(İHA)
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:19

İLGİLİ HABERLER