Gündem
  • 28.7.2009 01:25

ERDOĞAN KİMİ DÜŞÜNÜYOR?..

Meclisin tatile girmesine rağmen Ankara’da siyasi hava oldukça sıcak. Bir yandan meclis başkanlığı seçimi diğer yandan Kürt açılımı, sivil anayasa, yargı reformu ve derinleşen ekonomik kriz siyasetin gündemini ablukaya almış durumda.

Ankara’da nefesler tutuldu ve tüm gözler meclis başkanlığı seçimine çevrildi. Ankara kulislerinde siyasi senaryolar havada uçuşuyor.


Türkiye demokrasisi ve AK Parti yeni bir imtihanla karşı karşıya. Bu imtihan diğer partilerle AK Parti arasından daha çok AK Parti’nin kendi içinde ve Erdoğan'ın zihninde cereyan ediyor.


AK Parti ya bu imtihandan da başarılı çıkacak ve yoluna devam edecek ya da yeni bir yol kazasına daha uğrayacak.


AK Parti’de 29 Mart yerel seçimleriyle yükselen tansiyon, kabine değişikliği ve il kongreleriyle doruğa çıkarken parti yeni bir yol ayrımına daha geldi.



Yerel seçimlerden sonra ciddi bir özeleştiri süreci içine giren AK Parti, 2011’de yeniden tek başına iktidar olmak ve 2012’de kendi içinden birini Cumhurbaşkanı seçtirmek istiyor.


Yapılan anketlerde AK Parti’nin 2011’de tek başına iktidarında sorun görünmüyor.


Ancak sokağa çıktığınızda ‘Tayyip Erdoğan transatlantiğinin’ su almaya başladığı ve işlerin anketlerdeki kadar kolay olmadığı ileri sürülüyor. Vatandaşta Erdoğan sihri bozulmak üzere.


AK Parti modern bir parti olup kurumsallaşmak ve kök salmak yerine ‘Tayyip Erdoğan Partisi’ olmayı tercih ediyor.


Parti ‘Erdoğan sonrasını’ tartışmıyor ve gerekli tedbirler alınmıyor.



Partide bir makama gelen kimse orayı müktesep hakkı, ezeli ve ebedi sahibi olarak kabul ediyor.


TOPTAN YENİDEN ADAY YAPILACAK MI?


Meclis başkanlığı protokolde iki numaraya karşılık geliyor ve demokrasinin krize girdiği dönemlerde çözümün bulunması noktasında tarihi bir rol oynuyor.


Meclis başkanının yetkin, tecrübeli ve sözü dinlenir biri olması gerekiyor. Aslında Toptan bu tarife çok uyan bir isim ancak belli ki parti içinde problemler var.


Köksal Toptan’ın görev süresi Ağustos’un başında doluyor. 4 Ağustos’ta seçim yapılacak.


Meclis ya Toptan’ı yeniden başkan seçecek ya da yeni bir isim başkanlık koltuğuna oturacak.


Köksal Toptan isminin ilk anda açıklanmaması, derin kulislerde Ankara İl başkanlığı seçiminde Halis Bilge’de olduğu gibi yeniden aday yapılmayacağı şeklinde yorumlanıyor.


CHP ve MHP, Köksal Toptan’ı açıktan destekleyeceklerini deklare ederek ‘AK Parti surunda bir gedik açmak’ istiyorlar. Muhalefetin temel bir stratejisi yok belli ki tavrını AK Parti’nin ilan edeceği isme göre belirleyecek.



Muhalefet yılmadan AK Parti’yi çatlatmak ve bu çatlağı derinleştirip partiyi bölmek istiyor.


Parti içinde Köksal Toptan’a karşı ciddi bir defans olduğu ileri sürülüyor. Parti’de Toptan’ın başörtüsü ve Ergenekon meselelerinde süreci iyi yönetemediği ve demokrasi imtihanından kırık not aldığı şeklinde yaygın bir algı bulunuyor.


Ancak Erdoğan, Toptan’ı küstürmek istemiyor ve herkesi memnun edecek sihirli bir formül arıyor. Doğrusu Erdoğan’ın işi oldukça zor.


Erdoğan, belediye başkan adayları, bakanlar kurulu listesi ve 81 il kongresinden sonra şimdi de TBMM başkanının kim olacağına karar verecek.


Erdoğan’ın parti üzerinde mutlak hâkimiyeti bulunsa da her yarışta taraf olarak, birilerini küstürüyor ve yoluna kırıp dökerek devam ediyor.


Konu geçen hafta partinin karar alma süreçlerinde tartışıldı. Erdoğan ayrıca milletvekilleriyle tek tek görüştü ve onlardan 3 isim istedi.



Parti içinden alınan bilgilerde MKYK’da nasıl bir netice alındığı hususunda herhangi bir bilgi sızmazken milletvekilleri arasında yapılan temayül yoklamasında Burhan Kuzu isminin öne çıktığı belirtildi. Geçmiş tecrübeler dikkate alındığında bunun hiçbir anlamının olmadığı görülüyor. Çünkü Erdoğan işine geldiği yerde vekilleri dinliyor, gelmediğinden dinlemiyor.


ERDOĞAN KİMİ İŞARET EDECEK?


Meclis Başkanının kim olacağını Erdoğan dışında henüz kimse bilmiyor. Herhalde o da nihai kararını vermiş değil.


Parti içinden alınan bilgilere göre 3 Ağustos’ta yapılacak toplantıda AK Parti’nin TBMM Başkan adayı ve iki TBMM Başkanvekili adayı açıklanacak.


Geçen dönem Cumhurbaşkanın, Başbakan’ın eşinin örtülü olması ve Toptan’ın eşinin başörtüsüz olması denge unsuru olarak takdim edilmişti. Bakalım bu formül şimdi nasıl işleyecek?


Bu seçimleri kritik hale getiren husus partinin ağır toplarının adaylıklarını açıklamış olmaları.


Hali hazırda Köksal Toptan, M. Ali Şahin, Burhan Kuzu, Hüseyin Çelik ve Salih Kapusuz isimleri tedavülde ancak son kararı Erdoğan verecek.



Şuan için birden fazla adayın olması ve henüz bir isim üzerinde uzlaşma sağlanamaması Toptan'ın şansını artırırken parti içinden alınan duyumlar ise Toptan’la devam edilmeyeceği yönünde.


Bir senaryoya göre Toptan’la devam edilecek olsaydı bu isimler adaylıklarını açıklamaz ve ortaya çıkmazlardı. Toptan’la devam edildiğinde Erdoğan’la görüşüp kendisinden onay alan Salih Kapusuz’un durumu ne olacak?


Kabinede daha çok muhafazakâr isimlere yer veren ve yakından tanıyıp, güvendiği isimlerle çalışmayı tercih eden Tayip Bey genellikle ters köşe yapmayı seviyor.


Erdoğan çoğunlukla yaptığı gibi bu isimlerin dışında hiç konuşulmayan sürpriz bir ismi de açıklayabilir. İlkleri gerçekleştiren AK Parti bir ilki daha gerçekleştirip bir kadını meclis başkanı yapabilir.


Meclis başkanı şu isim olacak demek falcılıktan ve spekülasyondan öteye geçmez ama Erdoğan’ın tek isimle ortaya çıkacağı kesin gibi...

Kimler Aday?
Köksal Toptan: Aslen Rizeli. Türkiye siyasetinin en tecrübeli isimlerinden ve Erdoğan’la özel hukuku var. Siyasete AP Gençlik Kollarında başladı ve 1977 seçimlerinde bu partiden milletvekili oldu. Devlette tüm görevleri başarıyla yapmış ve her türlü tatmini yaşamış bir devlet adamı. Muhalefet açısından üzerinde en az tartışma olan isimlerden. Bu süreçteki en büyük şansızlığı CHP ve MHP’nin onu istemesi oldu. Erdoğan’ın kamuoyunda konuşulanın ve kendisine dikte edilenin aksini yapması adaylık ihtimalini azaltıyor. Ayrıca son dönemde AK Parti grubunda Toptan ismine karşı ciddi bir direnç var. Vekillerin tercihi dikkate alınırsa Toptan’ın işi zor.
Mehmet Ali Şahin: Karabüklü. Hukuk Fakültesi mezunu. RP döneminde Fatih Belediye Başkanlığı yaptı. Dört dönemdir mecliste ve hemen hemen tüm koltuklara oturmuş tecrübeli bir siyasetçi. Geçmişte grup başkanvekilliği görevinin yanı sıra 59. Hükümette Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı, 60. Hükümette ise Adalet Bakanı olarak görev yaptı. Aşırı ciddiyetiyle biliniyor. Her dönemde görev aldı. Erdoğan ona güveniyor. Antalya Büyükşehir’in kaybedilmesi dikkate alınmazsa Toptan’la birlikte güçlü adaylardan biri.
Burhan Kuzu: Kayserili. Türkiye’nin önde gelen Anayasa Hukuku Profesörlerinden. Demokrat çıkışlarıyla tanınıyor. 1990’lı yıllardan bu yana her platformda sivil bir anayasa yapılması gerektiğini savunuyor. Partinin kurucu üyesi, iki dönemdir İstanbul Milletvekili. ‘Hep demokrat, tam demokrat’ kimliğiyle biliniyor. Erdoğan’a karşı hep sadık kaldı. Görev istenilmez, verilir ekolünden. Anayasa Hukuku Profesörü olması meclis başkanı olmasına yetecek mi bekleyip göreceğiz.

Salih Kapusuz: Kayserili ve derin AK Partili. Türkiye siyasetinin ve milli görüş geleneğinin iyi hatiplerinden. Polemik ustası. Rivayete göre geçmişte CHP grubu onun el kaldırmasına göre karar veriyordu. Parti’de çok emeği olmasına rağmen şimdiye kadar hiçbir göreve talip olmadı. Geçen dönem ismi bakanlık için geçse de Erdoğan tercihini farklı kullandı. Kayseri lobisinin desteği Erdoğan üzerinde nasıl tesir edecek henüz bilinmiyor. Kayserili olması sanki bu dönem de dezavantaj oluşturuyor gibi.

Hüseyin Çelik: Van vekili. Siyasete ilk olarak DYP’de başladı. AK Parti’nin iyi hatiplerinden. Aday olup olmayacağı tam olarak belli değil ancak ismi kulislerde sıkça konuşuluyor. Açıktan istemese de meclis başkanlığının gönlünde yatan aslan olduğu ileri sürülüyor. Gül kabinesinde de Erdoğan kabinesinde de bakanlık yaptı. Partinin güçlü isimlerinden biri. Son dönemde Milli Eğitim Bakanlığında yaptığı başarılı icraatlarıyla dikkat çekti. Hüseyin Hocanın Van Belediyesinin kaybedilmesinde ne kadar etkisi var bilinmez ama meclis başkanlığına Burhan Kuzu Hoca ismi gibi yakışacağı kesin.
(cafesiyaset)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:03

İLGİLİ HABERLER