Gündem
  • 30.6.2010 11:31

ERDOĞAN-OBAMA GÖRÜŞMESİNİN PERDE ARKASI: KANDİL'E KİLİT VURUN!

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Barack Obama'yla görüşmesinde dile getirdiği talepler arasında, "PKK kamplarının boşaltılması, uyuşturucu kaçakçısı listesine alınan PKK'lıların sayısının artırılması, AB'ye PKK'lıların Türkiye'ye teslimi konusunda baskı yapılması, Bağdat ve Erbil'in PKK'nın lojistik unsurlarına karşı etkin rol oynaması" gibi unsurlar yer aldı. Kanada'da yapılan G-20 zirvesindeki görüşmede, Obama'nın da taleplere olumlu yaklaştığı, detaylar üzerinde çalışılması için anlaşma sağlandığı öğrenildi. ABD-Türkiye ve Irak arasındaki üçlü mekanizmanın istihbarat akışının ötesine geçmesini öngören bu taleplerin ayrıntıları şöyle:

PKK KAMPLARI BOŞALTILSIN: PKK kampları boşaltılarak örgüt mensuplarının dağıtılması sağlanmalı. Bu konuda yerel yönetim, merkezi Bağdat yönetimi ve ABD hükümeti aktif rol oynamalı.

PKK'NIN LOJİSTİĞİ KESİLSİN: Üçlü mekanizmanın kurulmasıyla PKK'nın lojistik desteği önemli ölçüde kesildi ancak bu yetersiz. Bu konuda hem merkezi yönetim hem de yerel yönetim daha çok katkı versin.

AB SUÇLULARI İADE ETSİN: Kısmi düzelmelere karşın, AB başkentlerinde PKK'lılar hala rahatlıkla hareket edebiliyor. Gözaltına alınanlar serbest bırakılıyor ya da mahkeme süreçleri uzatılıyor. Bu yüzden Türkiye'ye iadeler gerçekleşmiyor. Bu konuda müttefikler daha dikkatli olmalı.

UYUŞTURUCU LİSTESİ GENİŞLESİN: ABD, daha önce PKK'nın üç kilit ismi Murat Karayılan, Ali Rıza Altun ve Zübeyir Aydar'ı "özel olarak belirlenmiş uyuşturucu kaçakçısı" listesine dahil etmiş, böylece mal varlıklarına el konulmasının yolunu açmıştı. Uyuşturucu kaçakçısı listesine diğer liderler de eklenerek PKK'nın mal varlıkları dondurulsun.

SABAH

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 06:22

İLGİLİ HABERLER