Gündem
  • 19.5.2019 09:00

Erdoğan onu övdü!.. Felaket bir şey

Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Ofisi'nde gençlerle iftarda bir araya geldi.

"SİHA'NIN BİR DE BALİNASI VAR Kİ FELAKET BİR ŞEY"

SİHA ile ilgili görsel sonucu

Biz şu anda SİHA'yı İHA'yı ihraç eder hale geldik. SİHA'nın balinasını üretiyoruz. Bu felaket bir şey. Balinanın her iki tarafına 1,5 ton ağırlığında bombalar yerleşiyor. Kalkıyor ve insansız olarak gereğini yapıyor. Savunma sanayinde yüzde 68 yerlilik oranına ulaştık. Eskişehir ciddi manada merkez oldu. Savaşın da bir matematiği vardır. Onu da iyi uygulamamız lazım. Adımlarımızı atacağız, atıyoruz. Suriye'de yoğun bir şekilde gerekli dersleri veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. Artık biz 'şunu verirler mi, bunu verirler mi' diye düşünmüyoruz. Elhamdülillah elimizde var. GÜcünüz olursa caydırıcılığı yapmamız lazım.

"MUHALEFET ETMEK İÇİN MUHALEFET EDİLMEZ"
 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: Batı dünyasında diyelim ki iktidar bir şey getirdi. Muhalefet enine boyuna inceler, hakikaten ülke için faydalı ise, millet için faydalı ise kalkarlar desteklerler. Bizde şu beyaz, muhalefet ona siyah der. Ya beyaz be! Hayır siyah. Muhalefet anlayışı bu olursa bundan ülke, millet zarar görür. Muhalefet etmek için muhalefet edilmez. Mesela Anayasa Mahkemesi'ne sürekli yasaları götürürlerdi. Çoğunda mahkeme iade ederdi. Böyle bir şey olmaz ki. Yaptığın iş doğru olsun, iktidar da senden istifade etsin. Demokrasilerde hakikaten samimi, dürüst muhalefet ülkeye güç katar. Ama o samimi olmazsa, art niyetli olursa bugün olduğu gibi o da kan kaybettirir. Temenni ediyorum ki, bunları aşarız.

"KATI ATIKTAN ÇOK CİDDİ BİR KOMPOST GÜBRE ÜRETEBİLİRİZ"

Ayşe Demirci: Sıfır atık güzel proje. Bu konuda sürdürülebilir beslenme eğitimleri her alanda yaygınlaştırılabilir mi acaba?

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: Bizim hanım sıfır atık konusunda Türkiye'de bir çalışmayı başlattı ve götürüyor. Devletin tüm kurumlarında sıfır atıkla ilgili geri dönüşüm noktası dahil oraya kadar bu işin üzerine gidiyoruz. Metaller ayrı yerlerde, kagıtlar organik, inorganik ayrı ayrı yerlerde depolanmak suretiyle nasıl istifa edebiliriz üstüne gidiliyor. Bu on yıllardır yapılmayan işlerdi. Bunu iyi değerlendirdiğimiz zaman, mesela organiklerde kompost gübreyi üretebiliriz. Tarımda çok ciddi bir açığı kapatırız. Hani diyoruz ya doğal ürün. Yeri gelecek tıp dünyası da sağlık dünyası da ne neyi tetikliyor bunun adını koyacaklar. Ben diyorum ki, kanser vakalarında gübreleme dediğimiz olayda, doğal gübre değil, belki de bu sağlıksız besin, bunlardan dolayı maalesef bedelini asrın vebası olarak görüyorum bununla ödüyoruz.

"RUSYA İLE ÇİN'İN DENGE UNSURU AÇISINDAN ÖNEM ARZEDİYOR"

Çin şu anda dünyadaki üç önemli ülkeden bir tanesi. Amerika, Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya. Tabii Amerika'nın son zamanlarda Çin Halk Cumhuriyeti'yle sürtüşmeye girmiş olması Çin'in de karşı bir hücuma geçmesine neden oldu. Aynı şekilde Rusya ile olan bu karşılıklı ataklar yaptırımlar vesaire. Siyaseten Rusya Federasyonu ile Çin Halk Cumhuriyeti aynı siyasi tercihlerde aynı yeri paylaşıyorlar diyebilirim. BM Güvenlik Konseyi'nde Amerika, İngiltere, Fransa bir blokta yer alıyorsa genelde Çin'le, Rusya aynı blokta yer alıyor. Bu bir yerde de denge unsuru olmaları bakımından da önem arzediyor. BM'deki 186 ülkenin onlar üzerindeki tesiri çok fazla olmuyor. Geçici üyelerin daimi üyelerin üzerinde bir tesiri yok. Sadece bir marka. Geçici üye, bu kadar. Her şey o 5 tane üyenin dudağı arasında. Onun için dünya 5'ten büyüktür diyorum, benim tezim de bu. Bunu yaygınlaştırmamız gerekiyor. Oturup ikili toplantılarda kimse aksini savunmuyor. Doğru ama, diyorlar. Bu 'ama' çok tehlikeli bir kelime, bundan sıyrılmamız lazım. Suriye'de, İdlib'de olanlar. Yüzlerce, binlerce kişi ölüyor. 3 milyon 600 bin kişi bizde. Ana muhalefetin başındaki zat 'Ben bunları kovarım' diyor bir belediye başkanı 'Ben bunları burada yedirmem, içirmem' diyor. Allah göstermesin bizim başımıza gelse, herkes bize kapısını kapasa halimiz nice olur.

"ARAPÇA BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'DE KONUŞMA DİLİ BE CAHİL"

Bu Avrupa Birliği bu Batı dürüst değil. Bu millet başka. 'Ben diyor bu Arap harflerini burada görmeyeceğim' diyor. Bu terbiyesizlik! Senin görmek istemediğin Arap harfleri BM'de konuşma dili olarak kullanılıyor be cahil! Biz orada konuşma dili olarak kullanılmıyoruz. Arapça şu anda uluslararası literatürde yerini almış. Sen bakkalın üzerinden o tabelayı kaldırsan ne olur, kaldırmasan ne olur? Önemli olan insanlık. O Ege'de, Akdeniz'de bu yavrular o denizlerden kurtarıldığı zaman bunun Allah katında karşılığı nedir, ne değildir, biz buna bakacağız. Biz yaradılanı yaradandan ötürü seveceğiz. Bizim kavramımızda iki kavram çok önemlidir. Muhacir ve Ensar. Benim peygamberim muhacirdir, Medine ensadır. Ana muhalefetinin başındaki zat ne demiş bizi bağlamaz. Türk İslam medeniyetinin tarihinde bu var.

"ÜLKEMİZDEN BEYİN GÖÇÜ MİNİMİZE OLMUŞTUR"

Burcum Kaymak: Çok sayıda beyin göçü yaşandığını görüyoruz. Köklü liselerde okuyan öğrenciler yurt dışında okumak istiyorlar. Ondan sonra da oranın vatandaşı olmak istiyorlar. Sundukları projeler burada onaylanmıyor, yurtdışında kabul görüyorlar.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: Şimdi şaşırdım. Sizin söylediğiniz 10-15 sene önce olabilirdi. Şu anda biz Batı'nın ilmini alma noktasında taleplerimiz vardır ama beyin göçü minimize olmuştur. Şimdi tam aksine geri göç başlamıştır. Gerek üniversitelerimize gerekse sağlıkta hastanelerde bunları almaya başladık. Şu anda Avrupa'dan bizim hastanelerimize gelen hastalar var. İskandinav ülkelerinden, Hollanda'dan bize şu anda hasta geriyor. Gerek hastanelerimizin kalitesi, doktorlarımızın nitelikleri sebebiyle bir dönüş var. Ciddi manada bir hasta noktasında hamdolsun sağlık turizminde faaliyetimiz her geçen gün artıyor. Sizin dediğinize şöyle yaklaşacağım, biz yurtdışına kariyer için öğrenci gönderiyoruz. Bunları biz devlet olarak yapıyoruz. Bununla onu birbirine karıştırmazsak iyi olur diye düşünüyorum. S-400'de ortak üretim için 100 mühendisimizi oraya gönderdik. Nükleer enerjiyle ilgili yüzlerce mühendisimizi Rusya'ya gönderdik.

Kübra Demirci: Sosyologlar Derneği'nin bizimle paylaştığı Okul Sosyoloğu Projesi vardı. Konu hakkında yürütülen çalışma var mı? Sosyologların hastane ya da başka kurumlarda istihdamı için neler yapılabilir?


CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: Sosyolog hakikaten çok çok önemli. Yöneticilerin de ihtiyacı var. Eğitimde de bence çok çok önemlibir alan. Burada eğitimciliği de devam ettirirsen isabetli olur.

Bedelli askerlikle ilgili fiyat konusunu konuşmadık sayın Cumhurbaşkanım. Mili Savunma Bakanımız bir fiyat söyledi. Şu 31 milyar küsur askerlik bedeli oldu. Evlenecek arkadaşlarımız var.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: 31 milyar diye bir rakam yok. Hulusi Paşa'nın açıklama böyle miydi Fahrettin Bey? Yanlış açıklama mı var? 31 bin TL. Yani bu aslında oradaki askerlik süresi içerisinde 6 aylığa muadil bir rakam. Ayda 5 bin küsur alıyor, onu 6 ayla çarp. Dolayısıyla alacağı maaş karşılığı bir ödemedir.

Furkan Beyhan: Daha önceden hayal olan Marmaray, Avrasya Tüneli, Üçüncü Havalimanı gibi asrın projelerine imza attınız. Kanalistanbul ne aşamada?

"KANALİSTANBUL PROJESİNDEN GERİ ADIM SÖZKONUSU DEĞİL"


CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: Öncelikle bizim şu anda Boğaz'la ilgili olarak üç katlı projemiz var. Bu projel yine denizin altından geçecek olan proje. Bununla ilgili çalışmalarımız hazır. İhalesini yapıp inşallah uygulamaya sokacağız. Buradan beklemek gibi bir şey sözkonusu değil. Kanalistanbul şu anda bazı ülkelerin ve firmaların ona da talepleri var. Bu taleplerle birlikte Kanalistanbul'u devreye sokacağız. Geri adım atmak sözkonusu değil. Dünyanın en saygın şu anda projelerinden birisi olarak görüyoruz. Orada çift şehir planlıyoruz. Karadeniz'le Marmaray'ı ayıracağı için orada her iki tarafta muhteşem şehirler oluşturacağız. Bunlar sıfırdan başlanacağı için proje de ihtişamıyla dünyada bir farklılık ortaya koyacak. Bu farklılığıyla beraber Kanalistanbul kendinden bahsettirecek. Suveyş, Panama kanalını herkes bilir. İstanbul, İstanbul Boğazı ile bir de Kanalistanbul'la dünyada farklı bir yere oturmuş olacak.

"İŞADAMLARININ KULLANACAĞI BİR HAVALİMANI YAPACAĞIZ"

Marmaray'ı 29 Ekim 2013'den bugüne kadar 341 milyon 432 bin yolcu taşındı. Görülen işi ortaya koyması bakımından önemsiyorum. Osmangazi Köprüsü biliyorsunuz bu da İstanbul-İzmir arasını birbirine bağlayan çok önemli hat.Aynı zamanda İstanbul-Bursa arasında önemli hat. Osmangazi Köprüsü 2016 yılının Temmuz ayında trafiğe açıldı. Bugüne kadar 22 milyona yakın araç geçti. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Karadeniz'e çıkacağımız o yerde 26 Ağustos 2016'da açtık, oradan da 41 milyon araç geçmiş bulunuyor. Avrasya Tüneli 19 Aralık 2016 tarihinde açıldı. Bugüne kadar 40 milyon araç geçiş yapmıştır. Biz geldiğimizde Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet vardı. Üçüncü köprüyü yaptık, bir Marmaray bir de Avrasya'yı yaptık ki şehir trafiğini rahatlatalım. İstanbul Yeni Havalimanı 26 bin 862 bin uçak iniş-kalkış yapmıştır. İç hatlarda 1 milyon 7 bin, dış hatlarda 3 milyon 405 bin olmuştur. Atatürk Havalimanı Millet Parkı haline geliyor. Şu andaki mevcut binaları fuara dönüştürmek istiyoruz. Buralar fuara dönüştüğü zaman hem Millet Parkı hem fuar bir de uluslararası uçuşlarda işadamların geleceğinin bir bölümünü ona ayırmış olacağız. Şehir içinde bir havalimanı bulunmuş olsun.

"ONLAR YAPMASA DA BİZ YAPANI BULACAĞIZ"


Boşnak öğrenci: Ülkemizde yapılan ekonomik saldırıların farkındayım. Neden sözüm ona ülkemizdeki sözüm ona patronlar destek olmak yerine köstek oluyorlar. Biz Boşnak olarak Türklerden birlik olmayı öğrendik. Neden böyle davranıyorlar?


CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: Maalesef bu dediğiniz tipler burjuvazi, bunlar yerli olamadılar. Milli olamadılar. Bu milletin ekmeğini yediler ama bu millete hala ekmeğini yedikleri halde ne yazık ki bazıları ihanet etmeye devam ediyorlar. Geçenlerde bir tanesini bir toplantıda söylemek zorunda kaldım, söyledim. Ben bu milletin değerlerine saygısızlık yapana eyvallah edemem. Hans'ın, Corc'un ağzıyla konuşanlara haddini bildirmek gerekir. İstihdamı konuşuyor, sen bu kadar zenginsin, ne olur fabrikana 50 kişi fazla alsan. Ölür müsün, biter misin ya. Yapmazlar, ama onlar öyle yapmasa da biz yapanı bulacağız, onlarla da bu yolda yürüyeceğiz. 2,5 milyon istihdamda artış hedeflemişiz. Türkiye'de oda borsa hepsini topladım. Sözü verdiler. Bakıyorsun bir tane bu tür birisi çıkıp diyor ki, 'Sen iktidarın yardımcısı mısın, sen orada bakan mısın' diyor. İktidar işsiz insanlara iş istiyor. Bu gemi hepimizin değil miyiz? Batarsan beraber batmayacak mıyız? Krediyi sıkıştığında bizim kapıyı çalışıyorsun. İşsize niçin devreye girmiyorsun. Burada bütün STK'larla beraber çalışırım. Vermeyenler yoluna verenler biz yolumuza devam ederiz. Olay bu kadar basit. Bunu yapıyoruz, yapacağız.

Güncellenme Tarihi : 19.5.2019 09:11

İLGİLİ HABERLER