Gündem
  • 6.8.2009 20:21

ERDOĞAN: PROTOKOLLER İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRMEYE YÖNELİK

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ile bugün imzalanan protokollerin, iki ülke arasındaki işbirliğini geliştirmeye yönelik olduğunu belirterek, ''İmzaladığımız gaz protokolü, Rusya'dan doğalgaz alımımıza imkan sağlayan ve süresi 2011 yılında son bulacak olan doğalgaz alım sözleşmesinin süresinin uzatılmasını öngörmektedir'' dedi.
Türkiye ile Rusya arasında enerji ve diğer alanlarda işbirliğini ön gören protokollerin imza töreni yapıldı. Törene İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de katıldı.
Putin ile ''uzun, baş başa ve daha sonra heyetler halinde çok çok verimli, olumlu'' bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:
''Rusya ile karşılıkla anlayış, güven ve ortak çıkarlar temelinde günden güne gelişen ilişkilerimizin daha da güçlendirilmesi, dış politikamızın öncelikli hedefleri arasındadır. İlişkilerin bugün ulaştığı nokta gerçekten çok memnuniyet vericidir. 2000'li yılların başından itibaren en üst düzeyde sürdürülen temaslarımız önemli rol oynamıştır.
Türkiye-Rusya münasebetlerinde itici güç rolü oynayan ticari ve ekonomik ilişkilerimizin, böylesine olmasından ziyadesiyle memnunuz.''
Başbakan Erdoğan, 2008 yılı itibariyle gelinen noktanın, yaklaşık 40 milyar dolar olduğunu ifade ederek, ''Bugün Rusya, Türkiye'nin birinci, Türkiye ise Rusya'nın beşinci ticari ortağı konumundadır. Öte yandan karşılıklı yatırımlarda kaydedilen artış ve turizm alanında ulaşılan yüksek seviye, ekonomik ilişkilerimizin hızla gelişmesinin de önemli bir ifadesidir'' dedi.
Görüşmelerin bir diğer önemli konusunun ise enerji olduğunu kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:
''Enerji konusu, ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin en önemli ve en somut bileşenlerinden biri teşkil etmekte. Bu bağlamda, gerek gaz, gerek petrol, gerekse nükleer enerji olmak üzere 3 ayrı başlık altında çalışmalarımızı planladık. Zaten devam eden şu andaki ortaklıklarımız olduğu gibi bundan sonraki süreçte bunları zenginleştirerek adımlarla sürece farklılık kazandıracağız.
Üç ayrı başlık altında iki ülke arasında işbirliğini geliştirmeye yönelik protokolleri imzaladık. İmzaladığımız gaz protokolü, çerçevesinde Güney Akım Boru Hattı'nın Karadeniz'de, ülkemiz münhasır ekonomik bölgesinde geçmesi için gerekli araştırma çalışmalarını yapılmasına yönelik olarak, Rusya tarafınca talep edilen izin de Rusya ile dostluk ve işbirliğine dayalı ilişkilerimizin ruhuna uygun şekilde Türkiye tarafından verilmiştir.
Ayrıca enerji alanında Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile Rus karşıtı RUSATOM arasında, ilki nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanımı; ikincisi nükleer kazaların erken bildirimi ve nükleer tesisler hakkında olmak üzere iki anlaşma daha imzalanmıştır.''
TÜBİTAK ile ROSCOSMOS arasında da protokol imzalandığını ifade eden Erdoğan, hükümetler arası 12 protokolün yanı sıra TÜPRAŞ, TETAŞ, TPAO, AKSA ENERJİ A.Ş, Postolgun Dış Ticaret, Çalık Holding gibi şirketlerin Rus ortaklarıyla 8 belge imzaladıklarını, böylece 20 belgeye imza konulduğunu kaydetti.
Erdoğan, Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesi'ne Rusya'nın katılımını çok önemsediğini belirterek, bugün bu anlaşmanın da yapılmasının kendisini ayrıca mutlu ettiğini söyledi.
''Bu arada iki ülke arasında çok boyutlu stratejik işbirliğini koordine etmek üzere, hükümetlerarası nitelikte bir üst düzey buluşmayı, görüşmeyi, liderlerin eş başkanlığında yürütelim diye bugün bir karar aldık'' diyen Erdoğan, Bugün aldığımız bu kararın ilk uygulamasını 2010 yılıbaşında Rusya'da gerçekleştireceğiz. Her yıl bir kez başbakanlar nezaretinde, icracı bakanlar bunu yapacağız. Daha sonra bu bakanlarımız yıl içinde iki veya üç kez bu süreci devam ettirecekler'' dedi.
Erdoğan, ''Güney Akım ve NABUCCO'yu birbirinin alternatifi olarak, rakibi olarak takdim etmekten öte, bana göre, bir çeşitlilik olarak ifade etmek çok daha isabetli olur'' diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:54

İLGİLİ HABERLER