Gündem
  • 6.3.2020 14:53

Erdoğan - Putin görüşmesinde Libya sürprizi

Erdoğan bastırdı Putin Libya'da Hafter'in yanındaki Rus katiller sürüsü Wagner'i geri çekecek..

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Moskova dönüşünde uçakta bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, zirvede İdlib krizi dışında Libya'nın da masaya geldiğini söyledi. Libya'da faaliyet gösteren Rusya destekli Wagner'ler için, "Putin'in olumlu adım atacağını düşünüyorum" diyen Erdoğan, S-400, Patriot, Esed, ABD'nin Türkiye'ye İdlib desteği ve Yunanistan sınırındaki göçmenler hakkında da konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkent Moskova'da Rusya lideri Putin ile yaptığı görüşmesi sonrası, Türkiye'ye dönüş yolunda uçakta, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İDLİB DIŞINDA SÜRPRİZ KONU: LİBYA

 Suriye'nin İdlib kentindeki krizden, mültecilere kapılarının açılmasına, Rusya ile ilişkilerden Patriot'lara kadar bir çok konu soruları cevaplayan Erdoğan, Rus Putin İdlib dışında özel olarak Libya meselesini ele aldıklarını söyledi.

Erdoğan "Sayın Putin ile İdlib ateşkesinin yanı sıra az önce de ifade ettiğim gibi Libya konusunu da ele aldık. Libya'da Hafter'in uzlaşmaz tutumu ortada. Hiçbir anlaşmaya uymadığı gibi savaşı da körüklüyor. Bunu Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, İtalya gibi devletler de artık açıkça görüyor. Sayın Putin ile bu konuları ele aldık. Özellikle de bu Wagner konusunda Sayın Başkan'ın olumlu bir adım atacağını düşünüyorum. Böylece Libya'daki sürecin de aynen bu akşamki attığımız adıma benzer bir şekilde sonuçlanması ikimizin de önemli bir beklentisidir" dedi.

Libya meselesinde Amerikalılarla da görüştüklerini dile getiren Cumhurbaşkanı, "Fakat tabi önümüzde şimdi bir de Libya meselesi var. Libya'da da yine bizim Amerika ile görüşmelerimiz var. Libya hakkında aynı şekilde Rusya ile de görüşmelerimiz var. Şimdi bugün tabi Rusya'dan Wagner konusunda olumlu bazı beyanlar aldık. Temenni ederiz ki bu hayata geçer. Eğer hayata geçerse o zaman Libya’da bizim işimiz de kolay olacak, Sarrac'ın işi de kolay olacak" ifadelerini kullandı.

LİBYA SÜRECİ DE ELE ALINDI

Sayın Putin ile İdlib ateşkesinin yanı sıra az önce de ifade ettiğim gibi Libya konusunu da ele aldık. Libya'da Hafter'in uzlaşmaz tutumu ortada. Hiçbir anlaşmaya uymadığı gibi savaşı da körüklüyor. Bunu Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, İtalya gibi devletler de artık açıkça görüyor. Sayın Putin ile bu konuları ele aldık. Özellikle de bu Wagner konusunda Sayın Başkan'ın olumlu bir adım atacağını düşünüyorum. Böylece Libya'daki sürecin de aynen bu akşamki attığımız adıma benzer bir şekilde sonuçlanması ikimizin de önemli bir beklentisidir.

Güncellenme Tarihi : 6.3.2020 15:03

İLGİLİ HABERLER