Gündem
  • 14.9.2019 01:55

Erdoğan : Rusya bize Su-57 savaş uçaklarını teklif etti

Reuters ajansına konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önemli mesajlar verdi. S-400 ve F-35 konularıyla ilgili görüşlerini paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

'S-400 NİSAN'A KADAR MONTE EDİLECEK'

- S-400 sistemi ile ilgili adımı atınca bu bizi biraz rahatlatacak, en geç nisana kadar yerlerine monte edilmiş olacak. Savunma sistemleri olarak çok daha huzurlu hale gelmiş olacağız.

'NASIL S-400 ALDIYSAK SİZDEN DE PATRİOT ALABİLİRİZ'

- Yaklaşık 1 hafta gibi bir süreç oldu. Ben tabii kendisine daha önce şu teklifi yaptım, "Biz 100’lük paket olarak S-400 alıyorsak, sizden de bir miktar Patriot alabiliriz." "Ciddi mi diyorsun" dedi, "Evet Patriot'u alabiliriz" dedim. "Samimi misiniz?" dedi, "Samimiyiz" dedim. Amerika'ya geldiğimde etraflıca görüşebiliriz dedim. Türkiye böyle bir yapıyı da  kaldırır.

- Trump ile Patriot alma konusunu telefonda konuştuk. Ancak ona S-400'deki şartları sizde de görmemiz lazım dedim.

'ÖNÜMÜZ TIKANIRSA BİZ DE BAŞIMIZIN ÇARESİNE BAKACAĞIZ'

- Şu anda F-35'ler konusunda önümüz tıkanırsa, nasıl Patriotlarda tıkandığında S-400 olayına girdiysek, ne yapacağız, başımızın çaresine bakacağız. Bunun alternatiflerini aramak durumunda kalacağız. Bunu söylemeye gerek yok, onlar da bunu anlıyorlar. Dünyada dost var düşman var. Tedbirlerimizi oluşturmak durumundayız. Bizim bu düşüncelerimize zaten bu uçakların alternatifini bir de Çin üretiyor. Fransa'da var ama uyum nereyle olacaksa, ortak üretimi kimlerle yapacaksanız ona göre adım atacaksınız. Fransa, İtalya ile Eurosom'u konuştuk. Ama adım atamadık. Nereyle hızlı adım atarsak onu yapacağız. NATO'nun üyesi olan bana bu desteği vermiyorsa ben de bu desteği nereden alacaksam oraya yönelmek durumundayım.

Rusya samimi bir yaklaşım ortaya koydu. Gerek ortak üretim konusu, gerek kredi temini konusu, gerekse takvimin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi konusu süreci hızlandırdı. Bölgedeki barış için bu adımı atmak zorundaydık. Böyle bir savunma sistemine ihtiyacımız vardı.

- Rusya SU-35/SU-57 savaş uçakları satmayı teklif etti. Rusya bu konuda savunma sanayiine yönelik her adımda biz varız diyor.

- Trump S-400 konusunda yapılanları anlayışla karşılarken, yaptırım tehditlerinin gerçeği yansıttığını düşünmek mümkün değil.

- Savunma sanayiinde attığımız adımlarla ortak savunma sistemlerine de girdiğimizde, bizler bölgede çok daha güvenli bir güç, ön koruma tedbirlerini almış bir NATO ülkesi olacağız.

- ABD gibi bir ülke müttefiki Türkiye'yi daha fazla bana göre incitmek istemeyecektir. Bu rasyonel davranış değildir, sorumlu bir dış politika hiç değildir.

- F-35 konusunda sekteye uğrayan süreçler konusunda Trump ile ABD seyahatinde (BM Zirvesi) konuşacağız.

Güncellenme Tarihi : 14.9.2019 10:35

İLGİLİ HABERLER