Gündem
  • 17.5.2013 12:33

Erdoğan VE Obama Esad’ın gitmesinde anlaştı

İngiltere ve Amerika'da yayınlanan gazeteler iki liderin görüşmelerinin ayrıntılarını sayfalarına taşıdı. İngiltere'de yayınlanan Guardian gazetesi, ABD Başkanı Obama ve Başbakan Erdoğan'ın Suriye lideri Esad'ın gitmesinde hem fikir olduklarını bu nedenle Suriye krizinin giderilmesi konusundaki büyük farklılıklar üzerinde durmadıklarını yazdı. Gazete, Erdoğan'ın Suriye'deki yıkımı sona erdirecek daha acil ve daha olumlu bir adım için bastırdığını aktararak şöyle yazdı:

"Başbakan Erdoğan, Obama'yı kendi vatanında utandırmak istemeyerek iki farklı yaklaşım hakkında yanıt verirken bardağa bakmayı tercih ederek' bardağın yarısını dolu görmek boş görmekten iyidir" ifadesiyle her ikisinin de Esad'in gitmesi konusunda hemfikir olduklarını söyledi.

WASHINGTON POST: TÜRKİYE ÖNEMLİ GEÇİŞ KAPISI

Amerika'da yayınlanan Washington Post gazetesi, iki liderin yağmur altında yaptığı basın toplantısında her iki ülkenin de Suriye konusundaki yeni eylemler üzerinde hiçbir ipucu vermediğini ancak Esad'ın ayrılması için baskıların sürmesi sözü verdiklerini yazdı. Gazete ayrıca, Erdoğan'ın, Esad'ın hükümeti daha hızlı bırakması konusunda Amerika'dan daha fazla adım atması için ısrarcı olduğunu Obama'nın ise ABD'nin bunu yaparken yalnız olmayacağının altını çizdiğini aktardı. Washington Post son olarak, ABD'nin NATO üyesi ve büyük çoğunlukla laik bir ulus olan Türkiye'yi İslam dünyasıyla ilişkilerde çok önemli bir geçiş kapısı olarak gördüğünü belirtti.

WALL STREET JOURNAL: SURİYE'YE BASKI YAPACAKLAR

Wall Street Journal gazetesi de her iki liderin Suriye lideri Esad'ın görevini bırakarak yerine geçici bir hükümetin gelmesinde anlaştıklarını bildirdi. Obama'nın 'bu sıradışı şiddet ve güç durumla baş etmek için sihirli bir formül yok. Olsaydı, sanırım Erdoğan ve ben zaten uygulardık ve şimdiye kadar bitmiş olurdu' sözlerini aktaran gazete, Başbakan Erdoğan'ın da büyük güçlerin bu savaşı sona erdirmeye yardımcı olacaklarını umut ettiğini, Rusya ve Çin'in bu sürecin bir parçası olmalarının çok önemli olduğunu ayrıca BM Güvenlik Konseyi'nin katılımının da itici güç yaratacağı sözlerine yer verdi. CNN: SURİYE'DEKİ SAVAŞIN NASIL BİTECEĞİNİ TARTIŞTILAR

Amerikan televizyon kuruluşu CNN ise iki liderin toplantısını 'Suriye'deki sivil savaşın nasıl sona ereceğini tartıştılar' şeklinde duyurdu. Suriye hükümetine karşın muhalefetin nasıl güçlendirileceği, savaş yüzünden yerinden edilmiş insanlara yardım etmeyi ve uluslararası toplumu harekete geçirerek Beşar Esad'ın üzerine daha fazla baskı yaratmayı ve siyasi bir geçiş oluşturmayı tartıştıklarını yazdı. CNN, Başbakan Erdoğan'ın Suriye'nin bölge için bir terörist organizasyon olmasını önlemeye çalıştıklarını ayrıca kimyasal silahların kullanılmaması, bütün azınlık haklarının güvence altına alınması konusunda anlaşmaya vardıklarını ve bunların kendileri için öncelikli konular olduğu açıklamalarını aktardı.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:15

İLGİLİ HABERLER