Dünya
  • 16.5.2013 23:30

Erdoğan'dan Obama'ya kız çocuğu yetiştirme tavsiyesi

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye konusunda "Bu, uluslararası bir sorun. ABD'nin tek başına yapacağı bir şey değil ve Başbakan Erdoğan dahil bölgede kimsenin, ABD'nin tek taraflı eyleminin Suriye'de daha iyi sonuç getireceğini düşündüğünü sanmıyorum" dedi.
     Obama, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında, "Esed tiranlığından, özgür, tüm etnik ve dini grupları içeren ve tek parça halinde, aşırılık değil istikrar kaynağı bir Suriye için" çalışmaya devam edeceklerini, bunun tüm ülkelerin, özellikle de Türkiye'nin çıkarına olduğunu söyledi.
     ABD Başkanı Obama, bir soru üzerine, askeri, istihbarat ve diplomatik alanlarda Türk ve Amerikalı yetkililerin düzenli olarak bilgi paylaşımında bulunduğunu ifade etti.
     Suriye'de kimyasal silah kullanılmasına yönelik kanıtlar olduğunu gördüklerini daha önce söylediklerini dile getiren Obama, "ancak orada tam olarak ne olduğuna yönelik daha spesifik bilgilere sahip olduklarından emin olabilmenin kendileri için önemli olduğunu" belirtti.
     Obama, Suriye konusunda "kırmızı çizgi"siyle ilgili olarak da "Daha fazla kanıt toplarken ve bu konuda birlikte çalışırken, Esed rejimine ellerinden gelen tüm baskının ortaya konması ve siyasi değişimi hayata geçirmek için muhalefetle birlikte çalışılması noktasında uluslararası topluma ek bir neden, ek bir mekanizma olarak bildiğimiz her şeyi sunabildiğimizden emin olmak istiyoruz" diye konuştu.
     ABD'nin zaten şu anda ilgilendiği birçok seçenek bulunduğunu ve Suriye içindeki kimyasal silahların uzun vadede hem müttefik, dost ve bölge komşularının hem de ABD'nin güvenliğini tehdit etmesi nedeniyle diplomatik ve askeri anlamda ek adımlar atılması seçeneğini muhafaza ettiğini vurgulayan Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "Ama bu aynı zamanda uluslararası bir sorun ve benim umudum, Suriye'de barış, kimyasal silahlar ve bölge konusuna istikrar getirecek bir çözüm için Türkiye dahil bu konuya müdahil tüm taraflarla çalışmayı sürdüreceğimize yönelik. Ama bu, ABD'nin tek başına yapacağı bir şey değil ve Başbakan Erdoğan dahil bölgede kimsenin, ABD'nin tek taraflı eyleminin Suriye'de daha iyi sonuç getireceğini düşündüğünü sanmıyorum."
    
     -Suriye'de muhalefetin güçlendirilmesi konuşuldu-

    
     Obama, Suriye'de kimyasal silahlardan ayrı olarak, ağır silahlarla on binlerce kişinin öldürülüyor olması ve insani kriz ve katliamların sürmesinin, kendi başına, güçlü bir uluslararası eyleme geçilmesi için yeterli olduğunu belirtti.
     Başkan Obama, bu nedenle Başbakan Erdoğan'la görüşmelerinde, Suriye'deki insani çabalar, muhalefetin siyasi olarak güçlendirilmesi ve Esed rejiminden kendilerini korumak için sahada savaşan muhalefetin kapasitesini güçlendirmeye devam etmek için atmakta oldukları adımlar hakkında etraflıca konuştuklarını belirtti.
     Obama, tüm uluslararası toplumu Esed rejimine giderek artan baskı uygulanması için harekete geçirilmesi ve böylece Esed'in artık meşruiyetinin kalmadığını ve gitmesi gerektiğini farkına varmasını sağlamaya yönelik çabalara devam edilmesi ve Suriye'ye barış ve demokrasi getirecek temsiliyetçi, etnik ve din çeşitliliği yansıtan gövdeye sahip, Suriye içerisindeki kurumların hala işlediği bir siyasi değişimin olabilmesi konularını ele aldıklarını kaydetti.
    
     -Reyhanlı'daki bombalı saldırılar için baş sağlığı-
    
     Baracak Obama, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki bombalı saldırılar için de baş sağlığı dileklerini iletti. ABD olarak, NATO müttefiki olarak ülkesinin karşılıklı güvenliğe yönelik taahhütlerini yineleyen Obama, "ABD, ulusunuzu terörizme karşı savunurken yanınızdadır. ABD'ye karşı tehditler konusunda yaptığınız işbirliği için de teşekkür ederiz" dedi.
     Obama, Erdoğan'a, Türkiye'nin, ABD'nin bölge ve dünya genelinde güçlü bir partneri ve müttefiki olması dolayısıyla da teşekkür etti.
    
     -"Akşamki yemeği sabırsızlıkla bekliyorum"-
    
     Eşi Michelle Obama'nın Emine Erdoğan'a ve Erdoğan'ın iki kızına ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu belirten Obama, "Akşamki yemeği sabırsızlıkla bekliyorum. Her zaman olduğu gibi konuşacağımız konular arasında, tavsiyeleriniz noktasında en mutlu olacağım, kızlarınızı nasıl böyle güzel yetiştirdiğiniz" dedi.
     ABD Başkanı Obama, yağmur yağması nedeniyle de "Üzgünüm bu toplantımızda yağmurun bizimle iyi bir işbirliği yapmamasına" diye espri yaptı. Obama bir ara Erdoğan'a şemsiye isteyip istemediğini de sordu. Obama ve Erdoğan, yağmur nedeniyle basın toplantısını, iki görevlinin tuttuğu şemsiyelerle sürdürdü.
     Erdoğan-Obama basın toplantısında, Amerikan medyası daha çok iç meselelere odaklandı, Obama'ya AP'nin telefonlarının dinlenmesi ve gelir dairesindeki skandalla ilgili sorular yöneltti. 

 Obama: "(AP'nin telefonlarının gizlice kaydedilmesi) Gözetmek zorunda olduğumuz bazı dengeler var"

ABD Başkanı Barack Obama, Adalet Bakanlığı'nın Associated Press (AP) haber ajansının bazı telefon görüşmelerini gizlice kaydetmesiyle ilgili olarak, "Gözetmek zorunda olduğumuz bazı dengeler var" dedi.
     Obama, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ortak basın toplantısı sırasında, AP'nin telefonlarının Adalet Bakanlığı tarafından gizlice kaydedilmesiyle ilgili bir soruya verdiği cevapta, belirli bir olayla ilgili yorum yapamayacağını ancak genel olarak bazı dengelerin gözetilmesi gerektiğini belirtti.
     Obama, "Ulusal güvenlikle ilgili bilgi sızdırılması, halkımızın yanı sıra savaş alanına gönderdiğimiz askeri yetkililerimizi ve tehlikeli koşullarda bulunan istihbarat görevlilerimizi riske atabilir" diye konuştu.
     ABD'nin ulusal güvenliğinin, bu yetkililerinin güvenle faaliyet göstermelerine bağlı olduğuna işaret eden Obama, ulusal güvenlik söz konusu olduğunda özür dilemeyeceğini ve başkomutan olarak hiç kimsenin kendisinden Amerikalı yetkililerin görevlerini yerine getirmelerini riske atacak ya da öldürülmelerine yol açacak durumlarda bilgi edinme hakkına öncelik verilmesini bekleyemeyeceğini söyledi.
     Öte yandan, ABD'nin demokratik bir ülke olduğuna ve basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü ve halkın bilgi edinme hakkını korumaktan kendisinin ve hükümetin sorumlu olduğuna dikkati çeken Obama, demokrasiye duyduğu derin inanç nedeniyle siyasete atıldığını bildirdi.
     AP olayıyla ilgili tüm detayları henüz bilmediğini dile getiren Obama, olayın söz konusu dengeyi nasıl koruyacakları konusunu bir kez daha gündeme getirdiğini ve medyayla ilgili yasayı böylece tekrar gözden geçirebileceklerini kaydetti.
     Obama, "Ancak hala Afganistan'da 60 binden fazla askerimiz varken, dünyanın dört bir yanında en az Bingazi'deki kadar tehlikeli yerlerde ve riskli durumlarda çalışan istihbarat yetkilimiz varken bilgi sızdırılmasıyla ilgili dile getirdiğimiz endişelerimizin dikkate alınması son derece büyük önem taşımaktadır. Bir yandan haber alma özgürlüğünü sağlarken bir yandan da bu insanları korumak bizim görevimiz" yorumunu yaptı.
    
     -IRS direktör vekilinin istifası-
    
     Amerikan Gelir İdaresi'nin (IRS) muhafazakar siyasi grupları hedef aldığına dair iddialarla ilgili bir soruya da yanıt veren Obama, dün yaptığı açıklamasında da belirttiği gibi soruşturmanın yeni başladığını ve IRS direktör vekilinin istifasını kabul ettiklerini ifade etti.
     Olayın araştırılması ve bu tür çirkin eylemlerin ardında kimin olduğunun ortaya çıkarılması için yeni bir yönetim atadıklarına dikkati çeken Obama, vergi yasalarının uygulanması söz konusu olduğunda IRS'nin bağımsız bir kurum olarak tarafsız davranması gerektiğini vurguladı.
     Bu tür bir olayın tekrar etmemesi için gerekli tüm önlemlerin alınacağını vurgulayan Obama, müfettişlerin raporlarında yer verdiği önerileri kabul ettiklerini de kaydetti.
     Obama, konuya kesinlikle hoşgörü göstermeyeceğini tekrarlayarak, vergi yasalarının herhangi bir partinin ya da ideolojinin lehine kullanılmasının kendilerini savunmasız bırakacağını belirtti. 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:16

İLGİLİ HABERLER