Gündem
  • 29.9.2011 13:00

ERDOĞAN'DAN YAZICIOĞLU AÇIKLAMASI

MÜGE TUTCALI
"Şu anda da savcılık işin takibini yapıyor ve bu yargı süreci içerisinde temenni ederim ki süratle bunun neticelendirilmesi suretiyle netlik kazanır ve herkesin de gönlü bu konuda rahat etmiş olur" dedi.
Başbakan Erdoğan, Makedonya seyahati öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili ortaya çıkan görüntüleri izleyip izlemediği ve dün konuya ilişkin tutuklamaların sorulması üzerine, "Benim görüntüyü izleme imkanım olmadı. Şu anda da zaten konu ilgili savcılığa gelmiş vaziyette. Daha önce biliyorsunuz mecliste araştırma komisyonlarımızı kurmuştuk. Şu anda da savcılık işin takibini yapıyor ve bu yargı süreci içerisinde temenni ederim ki süratle bunun neticelendirilmesi suretiyle netlik kazanır ve herkesin de gönlü bu konuda rahat etmiş olur" dedi.
Batman'da teröristlerce öldürülen hamile kadının sezaryenle alınan bebeğinin de hayatını kaybetmesi ve 12 öğretmenin kaçırılmasıyla ilgili bir soru üzerine de Erdoğan, bu konudaki değerlendirmelerini dün yaptığını söyledi. Erdoğan, "Benim sizlerden de bu noktadaki ricam şudur; bu işleri ne kadar biz yazılı ve görsel medyada fazla tutarsak, fazla bu işe değer verirsek görüntülersek, terör örgütünün propagandasını o kadar çok yaparız. Onun için bizi bu konuda fazla konuşturmayın. Biz de bu konuda inşallah iş yapmaya çalışalım, netice almaya çalışalım" karşılığını verdi.

"HALKIMIZIN NE DEDİĞİ DE ÇOK ÖNEMLİ"
Yeni anayasa görüşmeleri çerçevesinde parlamento dışındaki partilerin kapısının çalınıp çalınmayacağı sorusuna da cevap veren Erdoğan, grubu olan partilerle zaten Uzlaşma Komisyonu oluşturulacağını söyledi. Erdoğan, şunları kaydetti:
"Ondan sonra bu işin yol haritası üzerinde ağırlıklı olarak bu komisyon ne gibi adımlar atacağının kararını verecek. Ama bizim başından beri arzumuz, temennimiz şudur: Bu konuda akademisyenlerden tutunuz, medyaya varıncaya kadar, sivil toplum kuruluşlarına varıncaya kadar, vatandaşımıza varıncaya kadar Çünkü halkımızın ne dediği de bu konuda çok önemli. Bunun yanında parlamento dışı siyasi partileri de Komisyon öyle zannediyorum ki görüşme kapsamı içerisinde değerlendirecektir."

"ASGARİ DEĞİL, AZAMİ MÜŞTEREK ARAMALIYIZ"
Parlamento dışındaki partilerin de geçmişte anayasa çalışması yaptıklarını anlatan Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
"Onlardan da tabii ki istifade edilmesinde büyük fayda vardır. Ama halkımızın ne dediği noktasında da, onların düşüncesini almak, ki bu örneğin bizim için bir mutfak çalışmasıdır. Ve bu çalışmaları da yaptık, yapıyoruz. Her siyasi partinin de yapacağına veya yaptığına inanıyorum. Bu çalışmalar, bu komisyonun ortak havuzunda bütünleşirse orada artık asgari müşterek aramamalıyız, azami müştereklerimizi aramalıyız ve onunla da ideal olan bir anayasayı inşallah çıkarmalıyız. Bu artık bir sivil anayasa olmalı. Örneğin 26 maddelik teklif mecliste tartışıldı, tartışıldı. Sonra millete götürüldü ve milletimiz de yüzde 58'le onayını verdi ve orada bir sivil irade taahhuk etti. Burada da bu işin şeklini, sürecini inşallah bu komisyon belirler ve biz de gönül huzuru içinde anayasamızla 2023'e hazırlanırız."

"MAVİ MARMARA'YI RAFA KOYMAYIZ"
Bir gazetecinin, 'Mavi Marmara'ya saldıran askerlerin kimliklerinin tespit edildiği yönünde haberler var. Bu, Türkiye açısından soruşturmaları nasıl etkileyebilir?' şeklindeki sorusu üzerine Erdoğan, "Bunların hepsi uluslararası ceza mahkemelerinden tutunuz, Lahey Adalet Divanı'na varıncaya kadar bütün bu mahkeme süreçleriyle ilgili konular olacak. İsrail'in sıkıntısı zaten buralardan geliyor. Yani özellikle şu andaki süreçte gerek özür konusu, gerek tazminat konusu, gerekse ambargonun kaldırılası noktasındaki oradan gelen tutarsızlıkların arkasında biraz da bu tür yaklaşımlar yatıyor.
Biz tabii burada şehitlerimizin uluslararası mahkemelerde olsun, bunun dışında yine uluslararası süreç içindeki atılması gereken adımlarda olsun, her an yanında olacağız. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak onlara gerekli desteği vereceğiz. Yani bunları bizim rafa koymamız falan söz konusu değil, mümkün değil. Takipçisi olarak bu süreci sürdüreceğiz" dedi.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 13:38

İLGİLİ HABERLER