Gündem
  • 30.11.2007 17:29

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMASI SINIRÖTESİ TARTIŞMALARINI YENİDEN ALEVLENDİRDİ

CEMİL ÇİÇEK: YETKİNİN HUKUKEN VE SİYASETEN GEREĞİ YAPILMIŞTIR

      Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "TBMM’den alınan yetkinin hukuken ve siyaseten gereği bizim tarafımızdan yapılmıştır" dedi.
      TBMM kulisinde gazetecilerle sohbet eden Çiçek, "TSK’ya sınır ötesi operasyon yetkisi verilmesi" konusundaki sorular üzerine, TBMM’den 17 Ekimde alınan yetkinin ardından Hükümetin Genelkurmay Başkanlığına 24 Ekimde yazı gönderdiğini ve taleplerinin sorulduğunu, buna 1 Kasımda yanıt verildiğini anlattı. Bu yanıt doğrultusunda gerekli çalışmaları yaptıklarını ve Genelkurmay’ın taleplerini uygun gördüklerini kaydeden Çiçek, bunun üzerine Bakanlar Kurulunun 28 Kasım itibariyle TSK’ye yetki verdiğini anlattı.
      "TBMM’den alınan yetkinin, hukukun ve siyaseten gereği bizim tarafımızdan yapılmıştır" diyen Çiçek, "Yetkinin altında tüm bakanların imzası var mı?" sorusuna, "Ona girmem. Siz ayrıntı soruyorsunuz. Bu Bakanlar Kurulu kararıdır" karşılığını verdi.
      Yetki ile ilgili konunun ne zaman Bakanlar Kurulunda görüşüldüğü sorusuna yanıt vermeyen Çiçek, "Pazartesi günü bu nedenle mi konuşmadınız?" sorusunu gülerek karşıladı. Çiçek, "yetkinin içeriğinin" sorulması üzerine, "Yetkinin muhtevasına girmem" dedi.
      Bir gazetecinin "Kabul edilen tezkerenin üzerinden bayağı zaman geçti" demesine Çiçek, "Hayır geçmedi, siz bilmediğiniz için..." karşılığını verdi.
      Çiçek, "Genelkurmay Başkanının 9 Kasımda bir açıklaması oldu" sözleri üzerine, "Başbakan ABD’ye gitti. Oradan gelenler oldu. Genelkurmay’ın, Dışişlerinin ve başkaca kurumların çalışması oldu. Bunların hepsi yapıldı, bu yetkinin gereği yapıldı. Bu, son noktada yapılmış değil.
      Sümen altında bekletilip de 28 Kasımda gereği yapılmış değil" diye konuştu.

 DTP'Lİ TÜRK: OPERASYONLAR ÇARE OLMAZ

      DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) sınır ötesi harekat yetkisi verilmesini, "Operasyonlar çare olmaz" diye değerlendirdi.
      TBMM kulisinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türk, tüm halkı kucaklayacak, buluşturacak bir formülün getirilmesi gerektiğini söyledi. Tarihte 29 isyandan söz edildiğini ifade eden Türk, "Demek ki bunlar çözüm
      değil. O zaman farklı mantıkla bakmak lazım" dedi.
      Türk, ilk günden bu yana "operasyonların çözüm olmayacağını" söylediklerini ve tezkereye ret oyu kullandıklarını anımsattı.
      Operasyondan sonra, muhtemel gelişmelere ilişkin soruyu yanıtlarken Türk, hassas bir konu ve süreç olduğunu, Ortadoğu’da bir kargaşanın yeniden gündeme gelebileceğini savundu.
      Türk, operasyonların çare olmadığını ileri sürerek, halkı sevgiyle kucaklayacak köklü çözümler ve sevgiyle bütünleşen bir Türkiye’ye yönelik formül geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.
      Bu formülün ne olduğunun sorulması üzerine Türk, tüm dünyada buna benzer sorunlar yaşandığını, aklı öne çıkararak, bilimsel veriler esas alınarak çözümler bulunduğunu söyledi.

 MHP: SINIRÖTESİ OYERASYON İÇİN GEÇ KALINDI

      Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, TSK’nın, sınırötesi operasyon için 28 Kasım itibariyle yetkilendirildiğini açıklamasının ardından, MHP’den “geç kalındı" tepkisi geldi.
      MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı TSK’ya verilen sınırötesi yetkisinin kapsamının ve süresinin henüz bilinmediğini belirtti. “Yetkinin detayı hakkında bilgimiz yok, ama şunu söylemek yanlış olmaz, Sınır ötesi operasyon için geç kalındıö diyen Paçacı, Türk halkının sınırötesi operasyon yapılması konusunda beklentiye girdiğini ve bu konuda hükümete ve TSK’ya büyük destek verdiğini anımsattı.

 

 CHP'Lİ KILIÇDAROĞLU: OPERASYON İÇİN UMUYORUM ZAMANLAMA AYARLANMIŞTIR

      CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) sınır ötesi operasyon yetkisi verilmesine ilişkin, "Umuyorum sağlıklı düşünülmüştür, zamanlama ayarlanmıştır" dedi.
      Kılıçdaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TSK’nın her ortamda hazır olduğunu, hareket ve eylemlerini başarıya odakladığını belirtti.
      "Umuyorum, sağlıklı düşünülmüştür, zamanlama ayarlanmıştır" diyen Kılıçdaroğlu, sonuç alınmasının, Türkiye için kazanım olacağını bildirdi.
      Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin çıkarlarının esas alınması gerektiğine dikkati çekerek, bu ülkede yaşayan ve aynı coğrafyayı paylaşanların Türkiye’nin çıkarlarını savunacağını söyledi.
      CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da TSK’ya sınır ötesi operasyon yetkisi verilmesinin olağan bir gelişme olduğunu, sonuçlarını görmek gerektiğini kaydetti.
     


     

 

 

 

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:25

İLGİLİ HABERLER