Dünya
  • 23.10.2020 22:14

Erdoğan'ın S-400 restine Pentagon'dan cevap geldi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan bugün testi doğruladı. Pentagon'un baş sözcüsü Jonathan Hoffman, "Konumumuz konusunda net ve tereddütsüz davrandık: operasyonel bir S-400 sistemi, Türkiye'nin ABD ve NATO Müttefiki olarak taahhütleriyle tutarlı değil," dedi.

Türkiye'nin talep ettiği savunma ve güvenlik sistemlerini karşılamakta ağır davranan ve her fırsatta erteleme siyaseti izleyen ABD'yi korku sardı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jonathan Hoffman, "Savunma Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da teyit ettiği üzere Türkiye'nin 16 Ekim'de yaptığı S-400 hava savunma sisteminin testini en güçlü şekilde kınıyor." açıklamasını yaptı.

Türkiye hava savunma sistemini güçlendirmek için 2017'de Rusya ile imzaladığı 2 milyar 500 milyon dolarlık S-400 anlaşması kapsamında S-400'ler geçen yıl Türkiye'ye teslim edildi. Uzun süre bekletilen S-400'ler yaklaşık üç hafta önce test atışları için Sinop'a sevk edilmişti. Bugün füze atış testleri yapılan S-400'lerle ilgili ABD'den tehditvari bir açıklama geldi.

ABD'NİN S-400 KORKUSU!

Hoffman, yaptığı yazılı açıklamada, "Pozisyonumuz konusunda açık ve tereddütsüz olduk, operasyonel bir S-400 sistemi, Türkiye'nin müttefik olarak ABD ve NATO'ya olan bağlılığıyla örtüşmüyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bu sistemleri almasına karşı çıktıklarını hatırlatan Hoffman, "Güvenlik ilişkilerimiz için ciddi sorunlar teşkil etme riski taşıyan bu testlere itiraz ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Hoffman, Türkiye'nin S-400 alımından dolayı F-35 programına katılımının askıya alındığını hatırlatarak, "S-400 başka alanlardaki iş birlikleri konusunda engel olmaya devam ediyor." açıklamasına yer verdi.

KAYNAK: AA/HABER7

 

Güncellenme Tarihi : 23.10.2020 23:23

İLGİLİ HABERLER