Gündem
  • 20.5.2013 13:11

Erdoğan'ın teklifine kulüplerden destek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son dönemlerde giderek artan futbol terörünün önlenmesine yönelik yaptığı "Statlardan özel güvenliği çıkaracağız. Çünkü danışıklı dövüş oluyor" şeklindeki açıklaması yeni bir tartışmayı gündeme getirdi.

Kulüpler eski uygulamanın fazla bir yarar sağlamadığını, polisin devreye girmesiyle statlardaki huzurun biraz daha artacağını düşünüyor.

Başbakan Erdoğan’ın ABD gezisi sırasında dile getirdiği konunun hayata geçirebilmesi için, 6222 sayılı “Sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair” yasanın bazı hükümlerinin değişmesi gerektiğini belirten hukukçular, futbol alanlarının kolluk güçlerine bırakılmasının yeni bir yasal düzenleme gerektireceğini ifade etti.

6222 sayılı yasanın “Saha güvenliği” başlıklı 6. maddesinde spor kulüplerinin genel kolluk güçleriyle birlikte görev yapmak üzere özel güvenlik görevlisi bulundurma zorunluluğu bulunurken, talep edilmesi halinde görevde bulunmayan polislerin de günlük harcırahın iki katı bir ödeme ile maçlarde hizmet verebilmesini öngörüyor. Hukukçular özel güvenlik birimlerinin spor alanlarından çekilmesiyle birlikte doğacak boşluğun kolluk güçlerince doldurulması için mevcut yasa hükmünde değişikliğin şart olduğuna vurgu yaptı. TBMM’nin tatile girmesinden önce, yani Haziran sonuna dek bu değişikliğin yapılması halinde 2013-14 sezonunda Başbakan Erdoğan’ın “Özel güvenliği statlardan çıkaracağız” şeklindeki açıklamasının uygulamaya konabileceği kaydedildi. Mevcut yasa gereği polis çok kritik müsabakalar dışında saha içine girmiyor, müsabakanın yapıldığı spor alanı dışında bekletiliyor ve ihtiyaç duyulduğu takdirde müdahalede bulunabiliyor.

Şirketler Ne Olacak?

Yetkililer sadece spor müsabakaları için pek çok özel güvenlik şirketi kurulduğunu ve önemli bölümünün de bu amaca hizmet ettiğini belirtirken, yetkinin polise geçmesi durumunda yeni bir sorun ile karşı karşıya kalınacağına dikkat çekti.

Yasanın yeniden düzenlenmesi durumunda, buna bağlı olarak sene başında çıkarılan ilgili yönetmelikte de bazı değişikliklerin şart olduğu ifade edildi. Ayrıca statlarda görevlendirilecek kolluk güçlerine ödenmesi gereken günlük harcırahın iki katı tutarındaki miktarın, ilgili kulüplerden tahsil edilmesi de ayrı bir tartışmayı beraberinde getirecek.

KİM NE DEDİ?

POLİS DAHA ETKİLİ OLUR

Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Halil Ünal, “Futbolun bir şov olduğunu unutmadan kulüpler ve federasyon bir araya gelmeli, basın da destek vermelidir. Geniş bir yelpazede futbol bir temaşa sporu ise tribünde kadınlar, çocuklar ya da öğrenciler de olmalı. Ne zaman ki tribünden kaçmalar başlarsa o zaman Türk sporu ve de futbolunu kötü günler bekler. Son dönemde oluşan gerginliğin son bulmasını istiyoruz. Bunun için de herkes elini taşın altına sokmalı. Sadece kanun ve yasalarla insanları korkutmak yerine eğitmek zorundayız. Stadyumlara şölen havasında gidilmeli. Bunun için önlemler almalıyız. Polisin bu noktada elbette etkili olacağını düşünüyorum” dedi.

KENDİNİ NİYE RİSKE ATSIN?

Galatasaray Kulübü Başkan Yardımcısı Refik Arkan da “Özel güvenliğin yerine nasıl bir sistemin düşünüldüğünü bilmiyoruz. Bu polis mi değil mi? Cevabı belli değil. Avrupa’da özel güvenlik bir kaç uyarıdan sonra stat polisine haber veriyor ve o geliyor. Bizim statlarımızda kabul edelim ki polis geldiğinde toplu hareket ediliyor. Özel güvenlik ise bir şirkete bağlı olarak maç günü geliyor. Bu şirketlerde çok sık personel değişimi oluyor. Bu yüzden alanlarında uzman değiller. Özel güvenlikten beklenen sonuç elde edilemedi. Yetkileri de sınırlı zaten. Belirli saat için çalışan adam kendini niye riske etsin? Dolayısıyla da çekingen davranıyorlar” ifadelerini kullandı.

BAŞBAKAN'IN TESPİTİ DOĞRU

Fenerbahçeli yöneticiler de Başbakan Erdoğan’a destek verdi ve “Özel güvenliğin çok büyük bir faydasını görmedik. Doğruyu söylemiş sayın Başbakan. Tespitlerinde haklı. Özel güvenlik statlara girdikten sonra olaylarda bir azalma var mı? Bizce daha fazla artış oldu. Özel güvenlik Avrupa’da ve Amerika’da özel eğitimli. Bizde ise işe girmek için atanan çoluk çocuk. Fiziksel ve teknik eğitim almadan maaş almak için işe alınıyorlar” diye konuştu. Yönetici Talat Yılmaz da polisin geçici bir süre için dönmesi gerektiğini, aksi halde UEFA’nın bu duruma sıcak bakmayacağını belirtti.

BİR YIL ÖNCE GÖRÜŞMÜŞTÜK

Beşiktaş Kulübü 2.Başkanı Ahmet Nur Çebi de “Başbakanımız çok haklı. Zaten kendisiyle bu konuyu bir sene önce görüşmüştük. O zamanlar da bize bu işin altından kulüplerin tek başına kalkamayacağını söylemişti. Statlardaki güvenlik konusunda devletin muhakkak kulüplere destek vermesi lazım. Özel güvenlik şirketleri bu işi yapamaz. Biz de geçtiğimiz günlerde özel güvenlik şirketiyle olan anlaşmamızı iptal etmiştik” dedi.

KEŞKE BU KADAR BASİT OLSAYDI

Galatasaray Başkan Yardımcısı Adnan Öztürk ise konuya bir hayli farklı yaklaştı. Öztürk, çoğunluğun aksine polisin çözüm olamayacağını belirtti, “Olay özel güvenlik ya da polis meselesi değildir. Keşke bu kadar basit olsaydı! Nefret ve devamında şiddeti doğuran sebepleri tartışıp kaldırmak gerekiyor. Ayrıca üniversitelerle statları aynı kefede değerlendirmeye kalkışmak da kanımca çok büyük yanlış” ifadelerini kullandı.

HABERVAKTİM

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:10

İLGİLİ HABERLER