Gündem
  • 19.8.2022 09:25

Erdoğan'ın Ukrayna seferi dünyada manşete çıktı!.. Barışı bir tek Erdoğan sağlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, savaşın başlamasından bu yana ilk kez Ukrayna’ya gitti. Uçakla Polonya'nın Rzeszow kentine gitmesinin ardından Erdoğan, karayoluyla Ukrayna'nın batısındaki Lviv kentine geçti. Erdoğan, önce Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile ikili olarak görüştü. Ardından Zelenskiy ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'le üçlü zirve gerçekleştirildi.

DÜNYADA İLK HABER

Erdoğan daha önce, 24 Şubat'ta Ukrayna’yı işgale başlayan Rusya’ya giderek Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile görüşmüştü. Erdoğan, bu süreçte Zelenskiy ile de defalarca telefon görüşmesi yapmıştı.Erdoğan, Zelenskiy ve Guterres arasında gerçekşecek görüşme, dünyada birinci gündem maddesi. Uluslararası haber ajansları zirveye dair gelişmeleri "acil" koduyla duyurdu.

24 Şubat'ta başlayan Ukrayna savaşı can almaya devam ederken dünyaya umut olan zirve Lviv'de gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ve BM Genel Sekreteri Guterres üçlü zirvede bir araya geldi Kritik zirve dünden beri dünya kamuoyunun bir numaralı gündem maddesi konumunda.

AFP ve AP gibi uluslararası ajanslar gelişmeleri anbean aboneleri duyururken pek çok gazete Lviv'deki zirveyi manşetinden gördü.

İngiliz Independent gazetesi zirvede Erdoğan'ın barış çağrısı yaptığına vurgu yaptı. Gazete zirvenin önemine şu ifadeler ile vurgu yaptı;

'Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ve BM Genel Sekreteri Guterres arasında Ukrayna'nın doğusundaki Lviv kentinde düzenlenen zirve dünya tarafından yakından izlendi.'

'ERDOĞAN, KİEV İLE MOSKOVA ARASINDAKİ BARIŞ GÖRÜŞMELERİNİ DESTEKLİYOR'

Financial Times, 'Erdoğan, Kiev ile Moskova arasındaki barış görüşmelerini destekliyor' başlıklı haberinde Erdoğan'ın 'Uluslararası toplum diplomatik süreci canlandırmak için sorumluluk almalı' sözlerine yer verildi.

Türkiye'nin iki ülkeyle olan ilişkilerini sürdürdüğüne vurgu yapılan haberde Erdoğan'ın 'Bütün mesele müzakere masasına giden en kısa ve en adil yolun belirlenmesidir' sözüne de yer verildi.

'ARA BULUCU ROLÜ OYNAYABİLECEK TEK LİDER'

Moskovskiy Komsomolets gazetesi Erdoğan'nın Ukrayna ve Rusya arasında ara bulucu rolü oynayabilecek tek lider olduğunun altını çizdi.

Al Jazeera Erdoğan'ın 'Yeni bir Çerbobil istemiyoruz' uyarısına yer verdiği haberinde üçlü zirvenin ardından Zelenski'nin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın Zaporizhzhia Nükleer Santraline yönelik potansiyel bir misyonunun parametrelerini kabul ettiği bilgisine yer verdi.

Newsweek zirveyi 'Yeni bir Çernobil'den endişe duyan Türkiye Ukrayna'ya destek verdi' başlığı ile okurlarına sundu.

Haberde 'Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Perşembe günü kamuoyuna Ukrayna'ya verdiği desteği dile getirdi ve Zaporizhzhia Nükleer Santrali'ne yönelik bombardımanın başka bir Çernobil'e yol açabileceğinden duyduğu endişeyi dile getirdi' ifadeleri yer aldı.

BBC de Erdoğan'ın nükleer tesis ile ilgili endişelerine yer verdi. Haberde Erdoğan'ın 'Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz' sözüne yer verildi.

Fransız Le Monde görüşmeyi 'Erdoğan Türkiye`nin Ukrayna'ya güçlü desteğini gösterdi' sözleri ile değerlendirdi.

Dünya Lvivdeki tarihi zirveyi konuşuyor... Dış basından Erdoğan vurgusu


'MÜZAKERE MASASI' VURGUSU UMUT OLDU

 CBC News Erdoğan'ın diplomatik çözüm çabalarına vurgu yaptığı haberinde 'Türk cumhurbaşkanı, görüşmelerin ardından uluslararası toplumu, on binlerce kişinin ölümüne ve 10 milyondan fazla Ukraynalının evlerini terk etmesine neden olan savaşı sona erdirmek için diplomatik çabalardan vazgeçmemeye çağırdı' ifadelerine yer verdi. Haberde Erdoğan'ın 'Savaşın müzakere masasında sona ereceğine inanıyorum' sözüne vurgu yapılarak Türkiye'nin arabulucu rolüne dikkat çekildi

İtalyan haber ajansı ANSA, haberinde Zelenski'nin 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti güçlü bir ülkenin verdiği güçlü bir destek mesajı' sözlerini manşet olarak kullandı.

İngiliz Daily Mail gazetesi 'Türkiye Cumhurbaşkanı Ukrayna'ya destek veriyor' başlıklı haberinde şu ifadelere yer verdi;

'Erdoğan Lviv'de Zelenski ile bir araya geldi ve ardından desteğini dile getirdi. Gazetecilere, Türkiye'nin 'Ukraynalı dostlarının' yanında olduğunu söyledi. Zelenski ise Erdoğan'ın Lviv ziyaretini güçlü bir destek mesajı olarak nitelendirdi.'

Times Of Israel zirveyi 'Erdoğan, Zelenski ve Guterres ile Ukrayna'da görüştükten sonra 'yeni bir Çernobil' konusunda uyardı' başlığı ile okurlarına sundu.

Bir başka İngiliz gazetesi Express haberi 'Türkiye, Erdoğan, Zelenski ve BM savaşı sona erdirmenin yollarını ararken Ukrayna ile büyük yeni bir anlaşma imzaladı' başlığı ile okurlarına sundu.

Haberde 'Türkiye, cumhurbaşkanlarının çatışmayı sona erdirmenin yollarını görüşmek üzere bir araya gelmesinden sonra Ukrayna ile büyük bir anlaşma yaptı' denildi.

ZELENSKİ: ERDOĞAN'A MİNNETTARIM

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmede güvenlik, savunma, diplomasi, ekonomi ve enerji konularını ele aldıklarını belirterek “Savaştan sonra ülkemizin yeniden inşasını görüştük. Harkov ve çevresini himaye altına almaya gönüllü olmasına minnettarım” ifadelerini kullandı.Türkiye ile Ukrayna arasında altyapı inşası konusunda anlaşmaların imzalandığını dile getiren Zelenski, “Anlaşmaların uygulanması, Türkiye ve Ukrayna’yı güçlendirecek. Bu müzakereler ve destek için minnettarım” açıklamasını yaptı.

Dünyanın gözü Lvivdeydi: Barış Erdoğana bağlı

Dünyanın gözü Lvivdeydi: Barış Erdoğana bağlı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy'nin davetini kabul etti ve küresel tahıl krizini hafifletmeye yardımcı olmak için Ukrayna tahılının dünya pazarlarına gönderilmesine izin veren anlaşmayı gözden geçirmek ve altı aylık savaşı sona erdirmenin yollarını görüşecek.

Al Jazeera'den Teresa Bo, BM başkanı Antonio Guterres'in Ukrayna ve Türk cumhurbaşkanlarıyla yapacağı görüşmeden önce batı Ukrayna şehri Lviv'e geldiğini aktardı. Lviv'den konuşan Bo, "Şehri geziyor, üniversitelere gidiyor ve burada Ukraynalı milletvekillerinin Birleşmiş Milletler tüzüğünde uluslararası insancıl hukuk taslağının hazırlanmasında oynadıkları rol hakkında konuşuyor" dedi.

Dünyanın gözü Lvivdeydi: Barış Erdoğana bağlı

DÜNYA KRİTİK ZİRVEYİ İZLİYOR

Al Jazeera muhabiri Bo ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukraynalı mevkidaşı Zelenskiy ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres arasında Lviv'de gerçekleşecek üçlü görüşmenin barış için bir şans sunduğunu söyledi. Batı Ukrayna kentinden konuşan Bo, üçlü görüşmelerin üç ana konuya odaklanacağını söyledi.

"BARIŞ ERDOĞAN'A BAĞLI"

Tartışılacak ilk konunun, dünyanın diğer bölgelerine yapılan tahıl ihracatı olduğunu aktaran Bo, "Üzerinde durulacak ikinci konu ise Mart ayında Rus kuvvetlerinin ele geçirerek üs kurduğu nükleer santral Zaporizhzhia'da neler olduğu" açıklamasında bulundu.

Bo, "Uluslararası toplum, uzmanların savaşı kontrol etmek için bölgeyi ziyaret etmesine izin verilmesini umuyor" dedi. Bo, üçüncü konunun, Ukrayna'daki anlaşmazlığa siyasi bir çözüm bulma olasılığının Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın varlığına bağlı olduğunu ifade etti.

Erdoğan, daha önce de Ukrayna ve Rusya'yı bir müzakere masasına oturtmaya çalıştı. Birçoğu bunun bir çıkış yolu, barış için bir olasılık olabileceğini umuyor. Politico, Ukrayna liderinin Erdoğan'a teşekkür etmek için sebepleri olduğunu ve Türkiye'nin ablukaya alınan limanlardan tahıl ihracatının yeniden başlamasına izin vermek için Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk yaparak Karadeniz'de tarafsız bir güç olduğunu yazdı.

"Zelenskiy, BM Başkanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı'nı Lviv'de ağırlıyor" başlıklı haberinde VOA, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya'nın başlattığı savaşa siyasi çözüm bulmak için görüşeceklerini yazdı. Haberde gıda krizini hafifletmeye yönelik çabalar devam ederken, gemilerin artık BM ve Türkiye'nin Temmuz ayı sonlarında Rusya ve Ukrayna ile arabuluculuk yaptığı anlaşma uyarınca yola çıkabildiğini yazdı.

"ERDOĞAN SAYESİNDE ŞİMDİDEN ÇOK ŞEY BAŞARILDI"

FRANCE 24'ün dış haberler bölümünün baş editörü Rob Parsons, görüşmenin belirli konularda ilerleme, özellikle de Odesa'dan Boğaz üzerinden Akdeniz'e tahıl ihracatıyla ilgili olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan övgüyle bahseden Parsons, şu ifadeleri kullandı:

"Odesa üzerinden tahıl ihracatında bir vardiya sağlamak için nüfuzunu kullanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışmaları sayesinde şimdiden çok şey başarıldı."

İngiltere merkezli Independent gazetesi, bölgedeki krize çözüm bulmayı amaçlayan üçlü zirvenin Lviv'de gerçekleşeceğini yazdı. Gazete ayrıca Türkiye'nin Karadeniz limanlarında sıkışıp kalan milyonlarca ton tahılı ihraç etmenin önünü açan anlaşmaya aracılık ettiğini vurguladı.

Güncellenme Tarihi : 19.8.2022 11:30

İLGİLİ HABERLER