Gündem
  • 10.6.2014 18:35

Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy hakim ve savcılarına şok

Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy gibi davalara bakan mahkemelerin başkan, hakim ve savcılarının da aralarında bulunduğu bazı hakim ve savcıların koruma sayılarında değişiklik yapıldı. Bazılarının 2 olan koruma sayısı 1'e düşürüldü, bazılarının iki koruması da geri çağrıldı.

- ERGENEKON DAVASI: Başkan ve üyelerinin koruma sayısı 2' den 1'e düşürüldü. Savcının 2 koruması da geri çağrıldı. Başkan Hasan Hüseyin Özese'nin aracı geri alındı

- BALYOZ DAVASI: Hakimler Ali Efendi Peksak ile Murat Üründü'nün koruma sayısı 2'den 1'e düşürüldü. Savcının 2 koruması da geri çağrıldı; korumanın statüsü 'çağrılı korumaya' çevrildi.

- POYRAZKÖY DAVASI: Başkan Vedat Yılmaz Abdurrahmanoğlu'nun 2 olan koruma sayısı 1'e düşürüldü ve aracı geri çekildi.

* Değişikliğin "Koruma Hizmetleri Yönetmeliği" nin ilgili maddelerine istinaden toplanan Merkez Koruma Komisyonu kararıyla yapıldığı bildirildi.

Aralarında Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy gibi davalara bakan mahkemelerin başkan, hakim ve savcılarının da aralarında bulunduğu bazı hakim ve savcıların koruma sayılarında değişikliğe gidildi. Bazılarının 2 olan koruma sayısı 1'e düşürüldü, bazılarının 2 koruması da geri çağrıldı. İki koruması da alınanların koruma durumu 'çağrılı korumaya' çevrildi. Araç tahsis edilenlerin araçları da geri alındı.

KARAR BUGÜN TEBLİĞ EDİLDİ
Bugün polis tarafından hakim ve savcılara tebliğ edilen yazılarda, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında koruma tahsil edilen hakim ve savcıların koruma durumunun, 29 Nisan 2014 tarihinde Koruma Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında yeniden ele alındığı belirtildi.
Hakim ve savcılara bugün tebliğ edilen yazılarda, 29 Nisan tarihli bu değişikliğe Bakanlık tarafından 17 Mayıs tarihinde 'olur' verildiği kaydedildi. Bakanlığın olur verdiği değişiklik üzerine bugün harekete geçen İstanbul Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü, koruma durumu değişen hakim ve savcılara tebligat yaparak yeni koruma durumlarını bildirdi.

'KORUMA DURUMUNUZ DEĞİŞTİRİLMİŞTİR'
Konunun muhatabı Hakim ve Savcılara gönderilen yazılarda kararların “2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 20'inci maddesine göre çıkartılan Koruma Hizmetleri Yönetmeliği'nin ilgili maddelerine istinaden 29 Nisan 2014 tarihinde toplanan Merkez Koruma Komisyonu'nda koruma ile ilgili durumunuz görüşülerek ..... şeklinde karar verilmiştir" denildi.

ERGENEKON HAKİMLERİNİN KORUMASI 1'E DÜŞÜRÜLDÜ
Koruma durumu değişenler arasında Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy gibi davalara bakan hakimler ve bu davaların duruşmalarına giren savcılar da bulunuyor. Edinilen bilgiye göre Ergenekon davasına karara bağlayan ve sonradan kapatılan Özel Yetkili 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Başkanı Hasan Hüseyin Özese ve üyeler Sedat Sami Haşiloğlu ve Hüsnü Çalmuk'un 2 olan koruma sayıları 1'e düşürüldü. Özese'ye tahsis edilen araç da geri alındı.

SAVCILARA 'ÇAĞRILI KORUMA'
Bu davada duruşma savcılığı yapan Nihat Taşkın'ın iki koruması da alındı. Taşkın'ın koruma durumu, 'çağrılı korumaya' çevrildi. Yani Taşkın, bir tehdit öngördüğünde çağrı merkezini arayarak tehdit süresince korunacak, tehdit ortadan kalkınca korumaları geri alınacak. Yine Ergenekon davasında duruşma savcılığı yapan Mehmet Ali Pekgüzel'in 2 olan koruma sayısı 1'e düşürüldü, tahsis edilen aracı geri alındı.

BALYOZ HAKİMLERİNİN DE KORUMASI 1'E DÜŞÜRÜLDÜ
Balyoz davasına bakan üye hakimler Ali Efendi Peksak ile Murat Üründü'nün de koruma sayısı 2'den 1'e düşürüldü. Üründü banka davalarına bakan İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi olarak görev yapıyor. Balyoz davasının duruşma savcısı Hüseyin Kaplan'ın 2 koruması da geri çağrıldı. Savcı Kaplan'ın koruma durumu Ergenekon savcısı Taşkın gibi 'çağrılı korumaya' çevrildi.

POYRAZKÖY DAVASININ BAŞKANI'NIN DA KORUMA SAYISI AZALTILDI, ARACI GERİ ÇEKİLDİ
Poyrazköy davasına bakan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Başkanı Vedat Yılmaz Abdurrahmanoğlu'nun 2 olan koruma sayısı da 1'e düşürüldü ve aracı geri çekildi. Abdurrahmanoğlu, şimdi İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanlığını yapıyor. Kapatılan Özel Yetkili 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Başkanı Nurettin Ak'ın da 2 olan koruma sayısı 1'e düşürüldü. Nurettin Ak, çete davalarına bakan Özel Yetkili 9. Ağır Ceza Mahkemesi kapatılınca İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na atanmıştı.
Yüksel KOÇ / İstanbul DHA
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:18

İLGİLİ HABERLER