Asayiş
  • 20.10.2008 17:17

ERGENEKON DAVASI 23 EKİM TARİHİNE ERTELENDİ

İSTANBUL - 'Ergenekon'' soruşturması kapsamında haklarında dava açılan ve emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, Cumhuriyet gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk ve eski İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Kemal Yalçın Alemdaroğlu'nun da aralarında bulunduğu 46'sı tutuklu 86 sanığın yargılanmasına başlandı.
Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesindeki adliyede, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince görülen davanın ilk duruşmasına, önce aralarında Veli Küçük, Doğu Perinçek, emekli yüzbaşı Muzaffer Tekin ve avukat Kemal Kerinçsiz'in de bulunduğu 46 tutuklu sanığın tamamı alındı. Daha sonra Kemal Yalçın Alemdaroğlu ve Ali Yasak'ın da yer aldığı 28 tutuksuz sanığın alındığı duruşmaya, İlhan Selçuk ve sağlık sorunlarını mazeret gösteren Ferit İlsever'in de yer aldığı diğer 12 tutuksuz sanık ise gelmedi.
Yaklaşık 130 metrekare olan duruşma salonunda, avukatlar, izleyiciler ve basın mensupları da yerlerini aldı. Duruşma salonu girişinde oluşan yığılma nedeniyle tartışma yaşandı. Duruşmayı CHP ve DTP'den de milletvekilleri izledi.
Başkanlığını hakim Köksal Şengün'ün yaptığı mahkeme heyetinde, üye hakimler Hasan Hüseyin Özese, Sedat Sami Haşıloğlu yer aldı. Duruşma salonunda, iddianameyi hazırlayan Cumhuriyet Savcılarından Mehmet Ali Pekgüzel ile Nihat Taşkın da hazır bulundu.
Katılımcıların salona alınmasının ardından saat 10.25'de başlayan duruşmada, pek çok avukatın ve sanık yakınının ayakta kalması üzerine Mahkeme Başkanı Şengün, tutuksuz sanıkların ifadelerinin ayrı bir günde alınmasını teklif etti.
Başkan Şengün, avukatların bir bölümünün de tutuksuz sanıkların avukatı olduğunu hatırlatarak, bu şekilde duruşma salonunu rahatlatarak daha nezih bir ortamda davanın görülmesinin iyi olacağını dile getirdi. Bunun üzerine sanık avukatlardan itirazlar geldi.
Sanıklardan Muzaffer Tekin'in avukatı da adil yargılama hakkı istediklerini, duruşma salonunda kimin ne konuştuğunun bile anlaşılamadığını iddia etti.
Söz alan bazı avukatlar, fiziki şartları eleştirerek, bu şartlarda yargılama yapılamayacağını savundu.
Şengün daha sonra, duruşmanın başladığını bildirdi. Söz alan sanık avukatlarından biri 35 yıllık avukat olduğunu ifade ederek, bu tür duruşma salonlarının ''sıkıyönetim'' mahkemelerinde olduğunu ileri sürdü.
Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün bu sözler üzerine, ''Sıkıyönetim hakimi değiliz, fiili şartlar değişik, görüntü değişik olabilir. Yargılamayı yapacak mahkemenin o tarafından asla kuşku duymayınız'' diye konuştu.
Mahkeme Başkanı Şengün, tahkikat aşamasındayken böyle bir salonun gündeme getirildiğini ve dosyanın büyüklüğü açısından da bu şartlara uygun İstanbul'da başka bir yer bulunamadığını söyledi.
Mahkeme heyeti, daha sonra bu şekilde yargılama yapılıp yapılmayacağı hususunda bir karar verilmesi için duruşmaya ara verdi.
Yaklaşık 1 saatlik aranın ardından duruşma saat 13.00'de yeniden başladı.
Dosyadaki sanık sayısının çokluğu ve güvenlik açısından bu yerleşkedeki adliyede bulunan duruşma salonunun seçildiğini kaydeden Şengün, duruşmadaki mevcut şartları anlatarak, insan haklarına saygılı bir yargılama yapılabilmesi açısından bazı kararlar alındığını söyledi.
Mahkeme Başkanı, duruşmanın başka bir alanda yapılması halinde, yerleşkedeki cezaevinde bulunan tutuklu sanıkların nakillerinde sorunlar yaşanabileceğini, bu sanıkların yorulabileceklerini ve sağlıklarının bozulabileceğini ifade ederek, duruşmanın mevcut salonda devam etmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.
Tutuklu ve tutuksuz sanıkların ifadelerinin ayrı oturumlarda alınmasına karar verildiğini söyleyen Mahkeme Başkanı Şengün, ilk oturumlarda tutuklu sanıkların ifadelerinin alınacağını açıkladı.
Her sanığın 3 avukatla temsil edilmesine karar verildiğini belirten Şengün, duruşma salonunun bitişiğindeki alanın duruşma salonundan sayılmasına, duruşma salonuna giremeyen basın mensupları ve sanık yakınlarının duruşmayı buradan takip etmesine, duruşma salonundaki LCD ekranlarından birinin bu alana çıkartılmasına ve bir diğerinin de duruşma salonundaki izleyicilerin bulunduğu alanın önündeki kolona takılmasına karar verildiğini açıkladı.
Mahkeme Başkanı Köksal Şengün'ün ara kararları açıklamasının ardından, tutuksuz sanıklar ile avukatlar salondan çıkartıldı.
Daha sonra devam edilen duruşmada, avukatlar müdahillik ve diğer taleplerini bildirdi. Duruşmaya saat 16.25'de sanık ve avukatlarının taleplerinin değerlendirilmesi için yeniden ara verildi.
Aranın ardından Mahkeme Heyeti, bazı sanıklar ve avukatlarının reddi hakim taleplerinin incelenmesine, diğer taleplerin de bu inceleme tamamlandıktan sonra değerlendirilmesini kararlaştırarak, duruşmayı 23 Ekim perşembe gününe bıraktı.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:10

İLGİLİ HABERLER