Sağlık
  • 18.11.2019 01:31

Erkeklerin saçı neden dökülür? Erkek tipi kellik nedir?

Androjenik alopesi de denilen erkek tipi kellik, erkeklerde en sık görülen saç dökülmesi tipidir. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi'ne göre(NLM) , 50 yaşın üzerindeki tüm erkeklerin yüzde 50'sinden fazlası bir ölçüde erkek tipi kellik etkilenecektir.

Erkek tipi kellik neden olur?

Erkek tipi kelliklerin sebeplerinden biri genetik veya ailede kellik öyküsü olmasıdır. Araştırmalar, erkek tipi kelliğin, androjen denilen erkek cinsiyet hormonları ile ilişkili olduğunu bulmuştur. Androjenlerin saç büyümesini düzenlemek de dahil olmak üzere birçok işlevi vardır.

Kafanızdaki her saçın bir büyüme döngüsü vardır. Erkek tipi kellikle, bu büyüme döngüsü zayıflamaya başlar ve saç folikülü küçülür ve daha kısa ve daha ince saç telleri üretilir. Sonunda, her saçın büyüme döngüsü sona erer ve yerinde yeni bir saç çıkmaz.

Kalıtsal erkek tipi kellik genellikle yan etki göstermez. Bununla birlikte, bazen kellik bazı kanserler , ilaçlar, tiroid koşulları ve anabolik steroidler gibi daha ciddi nedenlere de sahiptir . Yeni ilaçlar aldıktan sonra veya diğer sağlık şikayetleri eşliğinde saç dökülmesi olursa doktorunuza danışın.

Doktorlar, erkek tipi kellik tanısını koymak için saç dökülmesi şeklini kullanır. Saç derisinin mantar durumu veya beslenme bozuklukları gibi neden olarak belirli sağlık koşullarını dışlamak için tıbbi bir tarih ve muayene yapabilirler .

Sağlık koşulları döküntü, kızarıklık, ağrı, kafa derisinin soyulması, saç kırılması, yamalı saç dökülmesi veya olağandışı bir saç dökülmesi paterninin saç dökülmesine eşlik etmesi durumunda kellik nedeni olabilir. Saç dökülmesinden sorumlu hastalıkları teşhis etmek için bir cilt biyopsisi ve kan testleri de gerekli olabilir.

Kimler risk altında?

Erkek tipi kellik genç yaşlarınızda başlayabilir, ancak yetişkin erkeklerde daha sık görülür, yaşla birlikte artış olasılığı artar. Genetik büyük bir rol oynar. Erkek tipi kellik ile yakın akrabaları olan erkekler daha yüksek risk altındadır. Bu, özellikle akrabaları ailenin anne tarafındayken geçerlidir.

 

Güncellenme Tarihi : 18.11.2019 01:36

İLGİLİ HABERLER