Dünya
  • 4.9.2012 17:21

Ermenistan'ın savaş tehdidine Azerbaycan'dan cevap

KAMİL NADİRLİ
BAKÜ (İHA) - Ermenistan Devlet Başkanı Sarkisyan’ın “Savaş istemiyoruz, ama zorunda kalırsak savaşıp başaracağız. En yüksek yerler tarafından korunsalar dahi katillerden korkmuyoruz” ifadesini kullanarak yaptığı açıklamalardan sonra İHA’ya konuşan Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Elman Abdullayev, Azeri subay Seferov’un Azerbaycan’a iadesinin kanunlar çerçevesinde gerçekleştiğini vurgulayarak “Burada herhangi bir kanun çiğnenmemiştir. Bu, her iki ülkenin anayasaları kapsamında yapılmıştır. Onun için hiçbir itiraza veya mesaja yer yok. Azerbaycan veya Macaristan herhangi bir yasayı çiğnememiştir. Bu konuda uzun zamandır görüşmeler yapılıyordu ve bu gerçekleşti” dedi.
Abdullayev, Ramil Seferov’un Azerbaycan’daki 1 milyon mecburi göçmenden biri olduğunu kaydederek “Ramil Seferov, Ermenistan’ın Azerbaycan’a karşı yaptığı tecavüze ve etnik temizlemeye maruz kalan; topraklarının, medeniyetinin, tarihinin işgal edildiği şahsiyetlerden biri. Bunun için de Ramil Seferov meselesine Ermenistan’ın yaptığı işgal çerçevesinden dışarıda bakılmamalı. Bu, Ermenistan’ın yaptığı işgalden doğan bir meseledir” ifadelerini kullandı.
Kafkaslarda asıl sorunun Seferov meselesi değil, işgal olduğunu vurgulayan Abdullayev, “Asıl sorun Azerbaycan topraklarının işgalidir ve buna göre de bu konuya işgal kapsamında bakılmalı. Herhangi bir devlet tarafından bu problemin çözülmesi isteniyorsa, ilk olarak bu problemin ağır neticeleri aradan kaldırılmalıdır. Bu problemin ağır neticesi işgaldir. Bu bakımdan ilk olarak Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, Azerbaycan’ın işgal edilmiş topraklarını terk etmeli” şeklinde konuştu.
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Abdullayev, Ermenistan’ın Seferov’un serbest bırakılması hakkındaki tepkileri için ise “Bunlar çok agresif tavırlardır ve Ermenistan’ın bu tavırları tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Böyle tehlikeli noktalara gelmemek için bugün böyle tehlikeli açıklamaların ve tavırların önlenmesi lazım. Bunlar sadece şov amaçlı açıklamalardır. Bu sadece Ermenistan halkını kandırmak için yapılan bir açıklamadır. Ancak böyle açıklamaların tehdit ve ya ölüm içerikli olması kabul edilemez” dedi.
Türkiye’de de bu konunun gündeme gelmesi gerektiğini belirten Abdullayev, “Bizim komşumuz, dostumuz, kardeşimiz olan Türk halkı büyük bir millet. Büyük tarihi, medeniyeti olan bir millet. Türkiye’de bu konu gündeme gelmeli. Bu açıklamalarla bugün Ermenistan’ın gerçek yüzü ortaya çıkıyor. Ermenistan hâkimiyetinin içinde olan gaddarlık, tehditkâr tavırları ve saldırganlıklarıyla gerçek yüzünü gösteriyor. Türkiye halkı, bu konuda en büyük tepkisini bu açıklamaları kınamakla verir” ifadelerini kullandı.
Macaristan, 2004 yılında bir Ermeni subayını öldürmekten suçlu bulunan Ramil Seferov’u geçtiğimiz günlerde Azerbaycan’a iade etmişti. Seferov, Azerbaycan’a dönüşüyle beraber affedilerek binbaşılığa terfi edildi ve kendisine sekiz yıllık birikmiş maaşı ödendi. Macaristan’ın bu kararı sonrasında Ermenistan, Budapeşte ile diplomatik ilişkileri kesti.
ABD, Rusya ve Fransa'nın da dâhil olduğu ve Ermenistan ile Azerbaycan'ı barıştırmak için kurulan Minsk grubunun temsilcileri de olay üzerine iki ülkenin dışişleri bakanları ile bir araya geldi. Gruptan yapılan açıklamada “Minsk Grubu temsilcileri, affın ve suçu yüceltmeye yönelik girişimlerin barış sürecine ve iki taraf arasındaki güvene verdiği zarardan dolayı büyük endişe ve üzüntü duyulduğu ifade edilmiştir” denildi.

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 15:29

İLGİLİ HABERLER