Gündem
  • 6.5.2013 14:21

Esed'den kaçan engelli çocuklar...

Ülkelerindeki olaylardan kaçarak güvenli gördükleri Türkiye sınırı yakınındaki çadırlarda zor koşullarda yaşayan Suriyeli ailelerin dramı yürek burkuyor. 103 kişilik Haddura ailesi de Esed'in bombardımanından kaçarak ormanlık alanda ağaçların arasına kurdukları çadırlarda yaşama tutunuyor.

Suriye'de şiddetini arttırarak devam eden savaş nedeniyle yüz binlerce kişi evini, yurdunu terk ederek, komşu ülkelere veya güvenli gördükleri bölgelere sığınıyor. Ülkedeki iç savaştan kaçan yaklaşık 2 bin Suriyeli de Hatay sınırı yakınındaki Lazkiye'nin Bayırbucak bölgesinde kurdukları çadırlarda yaşamını sürdürüyor.

Esed'in bombardımanından kaçarak güvenli bölgelere yerleşenler arasında 103 kişilik Haddura ailesi de dikkati çekiyor. Yaklaşık dokuz ay önce İdlib'in Cisres Şugur ilçesindeki olaylardan kaçan Haddura ailesi, ormanlık alanda ağaçların arasına kurdukları çadırlarda hayata tutunmaya çalışıyor.

Yerleşim yerlerine ve bölgedeki çadırlara uzakta, Türkiye'den gelen günlük kumanyayla yaşamını sürdüren 40'ı çocuk 103 kişilik aile, "Necati Kampı" adını verdikleri bölgede yarı aç, yarı tok şekilde hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Elektriğin olmadığı, su, gıda, ilaç gibi temel ihtiyaçların binbir güçlükle karşılandığı bölgede yaşayan Suriyeli ailede engellilerin ve ağır hastaların sayısı dikkati çekiyor.

Kampın zor şartlarında yaşayan ve çoğu ihtiyaçları aile fertleri tarafından karşılanabilen zihinsel ve bedensel engelli Suriyeliler, çaresizlik içerisinde, anlam veremedikleri hayata alışmaya çalışıyor.

Tedaviyi yarım bırakıp kaçmak zorunda kaldık

Suriye'deki iç savaşın mağdur ettiği çocuklardan biri de bu bölgeye sığınan aile üyelerinden 10 yaşındaki zihinsel ve bedensel engelli Ali.

Cisres Şugur'daki bir hastanede tedavi görürken, çatışmalar nedeniyle bölgeyi terk etmek zorunda kalan Ali'nin, yarım bıraktığı tedavisi yapılamıyor.

Ali'nin annesi Emina, 4 çocuktan en küçüğü olan oğlunun doğuştan zihinsel ve bedensel engelinin yanı sıra, sara hastası olduğunu belirtti.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:36

İLGİLİ HABERLER