Gündem
  • 12.8.2022 00:27

Eşini mahkemeye verdi, 4 çocuktan 3’ünün babası farklı çıktı

Irak’ta bir adam, kendisini aldattığından şüphelendiği eşini mahkemeye verdi. Yapılan DNA testi sonucunda çiftin 4 çocuğundan 3’ünün babalarının farklı olduğu ortaya çıktı. Bu durumda yasalara göre adam, çocukların sicilinde kendi ismi kaldırabilecek.

Irak Federal Temyiz Mahkemesi, geçtiğimiz Mart ayında, ülkede bir ilk olma özelliği taşıyan davada emsal teşkil eden bir karara imza attı.

Ülke basınında yer alan haberlere göre, eşinin kendisini aldattığından şüphelenen davacı, geçtiğimiz yıl yerel mahkemeye başvurarak çocuklarına DNA testi yapılmasını istedi.

Mahkemenin başvuruyu kabul etmesi üzerine 8 Aralık 2021'de yayınlanan adli tıp raporunda, çiftin 4 çocuğundan 3’ünün müştekinin gerçek çocukları olmadığı anlaşıldı.

Karşı tarafa davayı temyize götürdü ancak Irak Federal Temyiz Mahkemesi, 30 Mart 2022'de 3 çocuğun adamdan olmadığına karar verdi.

Irak’ta bir ilk

Basında yer alan haberlerde, bu olanların hangi vilayette yaşandığı ve kişilerin ismi gizli tutuldu. Ancak temyiz kararının sızması ile Irak’ta ilk defa mahkemenin böyle bir davayı gördüğü ortaya çıktı.

Rûdaw’a konuşan Basra Barosu avukatlarından Seccad Zergani, “Irak mahkemelerinde ilk kez böyle bir dava görülüyor. Irak’taki vilayetlerden birinde görülen dava emsal teşkil ediyor. DNA testi sonucunda kadının çocukları başka erkeklerle birlikte olup doğurduğu ortaya çıkıyor. Ancak bu çocukların tek bir erkekten mi yoksa ayrı erkeklerden mi oldukları belli değil” dedi.

Diğer Arap ülkelerinde olduğu gibi Irak’ta da kişi soyadını babasından alıyor. Nüfus cüzdanlarına kişinin babasının adı eklenerek soyu belirtiliyor.

Avukat Zergani, "Bu durumda şikayette bulunan adam, üç çocuğun nüfus cüzdanlarında kendi ismini resmi olarak kaldırabilecek. Çocuklar da ya annelerine iade edilecek ya da yetimhaneye götürülecek" dedi.

Güncellenme Tarihi : 12.8.2022 09:42

İLGİLİ HABERLER