Ekonomi
  • 28.7.2022 23:03

Eskişehir'de şebeke suyuna rekor zam

CHP'li Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen yönetimindeki Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nde suya yüzde 40 zam yapıldı. AK Parti ve MHP'nin 'ret' oyu verdiği oylamada zam kararı kabul edildi.

ESKİ Genel Müdürlüğü Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen başkanlığında gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'ndaki toplantıda ESKİ'nin şebeke suyuna yüzde 40 zam yapılması teklifi oylamaya sunuldu.

AK Parti ve MHP ret oyu verdi

AK Parti ve MHP'li meclis üyelerinin ret oyu verdiği zam teklifi oy çokluğuyla kabul edildi.

Zam hemen hayata geçiyor

Zam uygulamasının yarından itibaren geçerli olacağı bildirildi.

Karşı oy gerekçelerini okuyan AK Partili Murat Özcan, daha önceki toplantılarda gündeme gelen, enflasyon zammı olarak belirlenen bütün zamları oy birliğiyle geçirdiklerinin nadir olduğunu söyledi.

"Keşke Kasım ayına bıraksaydık"

ESKİ Genel Müdürü’nün zam gerekçesini açıkladığını, artan enerji maliyetlerini özellikle baz alarak ve SSK’da yapılan zamlardan dolayı ESKİ’nin zamma ihtiyacı olduğunu belirttiğini aktaran Özcan, "7-8 aydır ülkemizde dünyada olduğu gibi enerji artışlarında ciddi bir artış olmuştur. ESKİ’de bundan dolayı böyle bir zam kararı almış olabilir. Peki, biz neden oy çokluğuyla geçirdik? Ulaşım ve su sıkıntısında vatandaşlarımıza daha ılıman davranılması gerektiğini ifade ettik. Kasım ayı beklenmeden, bu 4 ay içerisindeki zammın farkını alabilmek adına böyle bir teklifle karşı karşıya kaldık. Bu akşamdan itibaren geçerli olacak bu zamla 100 liraya aldığı suyu 140 liraya alacak. Bunu keşke Kasım ayına bıraksaydık." dedi.

 

Eskişehir de şebeke suyuna yüzde 40 zam #1

 

"Politikalardan sorumlu değiliz"

CHP’li İbrahim Arslan, belediye meclislerinin belediyelerin karar organı olduğunu aktardı. Arslan, "Zam çok kötü bir şeydir. Ekonomik koşullar nedeniyle insanlarımızın hayatına değen, iğneden ipliğe yapılan zamların tümüne karşıyız ancak bu politikaların hiçbirinden de sorumlu değiliz. Aldığımız kararlarda da mevzuata uymak zorundayız." ifadelerini kullandı.

"ESKİ kar etmiyor"

Toplantıda konuşan Yılmaz Büyükerşen, "Bu tartışmalar vesilesiyle bir noktayı aydınlatmak istiyorum. ESKİ'nin su satışından elde ettiği kardan bahsediyorsunuz, kar olmaz. Kamu hizmetinde haneye kazançtır. Kar ile kazanç arasında çok fark vardır. Bunlar yeni hizmete harcanır. Yeni hizmetlerin finansmanı için kullanılan paralar. İkide bir söylenen belediyeye borç veriliyor hikâyesi... ESKİ zaten belediyenin. Yönetimi ayrı gibi gözükse de belediyenin bir parçasıdır. Zaten yapacağı yatırım olmasa ESKİ'nin her artı değeri belediye bütçesine ilave edilir. Onun için bir daha ESKİ karı demeyin, ESKİ kar etmiyor.diye konuştu.

Geçtiğimiz hafta reddedilmişti

Geçtiğimiz haftaki toplantıda ESKİ’nin suya yüzde 40 zam teklifi Büyükşehir Belediyesi Meclisi üyelerinin oy çokluğuyla reddedilmişti.

 

Eskişehir de şebeke suyuna yüzde 40 zam #2

 

 

Eskişehir de şebeke suyuna yüzde 40 zam #3

 


 

Güncellenme Tarihi : 28.7.2022 22:10

İLGİLİ HABERLER