Ekonomi
  • 30.4.2010 12:57

ET İTHALATINDA TARİFE BELİRLENDİ

ANKARA - Bakan Çağlayan, Dış Ticaret Müsteşarlığı Uğur Ercan toplantı salonunda, ''Orta Doğu Irak ve Komşu Ülkeler Fuarı'' ile ilgili yaptığı basın toplantısının ardından, gazetecilerin et ithalatına ilişkin sorularını yanıtladı.
Et ithalatı konusunda, Et Balık Kurumu'na 31 Aralık 2010 tarihine kadar ithalat izni verildiğini hatırlatan Bakan Çağlayan, bu çerçevede Et Balık Kurumu'nun 16 bin ton canlı sığır ve 7 bin 500 ton da et ithalat yetkisi bulunduğunu bildirdi.
Söz konusu ithalatlarda, yüzde 10 gümrük vergisi uygulanacağını belirten Bakan Çağlayan şunları söyledi:
''İthalat yetkisi vermemizin sebebi, spekülatif amaçlarla yükselen et fiyatlarının olması gereken seviyelere çekilmesidir. Şu anda Tarım Bakanlığının verdiği rakamlara göre Türkiye'de, 2 milyon 200 bin büyük baş hayvan var. Ama problem şu. Bunun arzı kısılmıştır. Fiyat denilen şey arz ve talebin kesiştiği noktada oluşur. Fakat bazı spekülatörler arzı daraltarak fiyatların yükselmesine sebep oluyor.
Et Balık Kurumu'na ithalat izni vermemezin sebebi, Türk halkına gerçek fiyatı ile eti yedirmek ve üreticimize destek olmaktır. Bu işten üretici de tüketici de zararlı çıkmayacaktır. Bu işten zararlı çıkacak olan, bu işi kara borsaya götürmek isteyen spekülatörlerdir.''
Çağlayan, ithal edilen canlı hayvanların kesiminin İslami usullere göre yapılacağını belirtirken, ''helal gıda esası mutlaka dikkate alınacaktır. Bununla ilgili gerektiğinde Et Balık Kurumu'nun elemanları bizzat kesim yerlerine giderek bunu yapacak'' diye konuştu.
Bir basın mensubunun, Et Balık Kurumu'nun ithalat ihalesini 4 Mayıs olarak açıkladığını hatırlatması üzerine, Bakan Çağlayan bu konuda bilgisinin olmadığını, fakat Et Balık Kurumu'nun 1 hafta içerisinde ilk ithalatı gerçekleştirmiş olacağını düşündüğünü sözlerine ekledi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 08:14

İLGİLİ HABERLER