Ekonomi
  • 30.4.2010 13:18

ETİN TOPTAN FİYATINDA 2.5 LİRALIK DÜŞÜŞ

İSTANBUL - Eker, bir konferansta yaptığı konuşmada, Eker, Türkiye'nin hayvancılık alanında geçen zamanda çok büyük mesafe katettiğini, işletme sayısının 18 bin 500'e ulaştığını, büyükbaş hayvan sayısında da artış olduğunu kaydetti.
Süt üretiminin 8 milyon tondan 12 milyon tona çıktığını, ette de yüzde 15'lik artış bulunduğunu bildiren Eker, yaptırdıkları çalışmaya göre 2 bin 177 bin besi hayvanın ahırda bulunduğunu tespit ettiklerini anlattı.
''Bu da yılda 2 dönem hesabıyla 1 milyon ton kırmızı et demektir'' diyen Eker, bu miktara koyun ve keçinin dahil olmadığının altını çizdi.
Son dönemde ise besi materyaline olan talebin artmasıyla besi fiyatlarının yükseldiğini belirten Eker, şöyle devam etti:
''Bunu biraz da istismar etmeye kalkışanlar oldu. Bu da tabii fiyatları tüketici aleyhine artırdı. Biz de bütün paydaşları bir araya getirerek bir toplantı yaptık. 2 milyon 177 bin besi hayvanının ahırda olduğuna kimse itiraz etmedi. Bu kadar hayvan varken demek ki birileri elde ettiği karla yetinmiyor. Bu fırsatı daha fazla kullanmak istiyor. 70 milyon tüketicinin hakkını ve hukukunu korumak zorundayız. Fiyat inmezse biz müdahale etmek durumundayız. Baktık bu tavır sürüyor, bunun üzerine Et ve Balık Kurumu'na yetki verdik. Üreticiyi ve tüketiciyi bütün olarak değerlendiriyoruz. Türkiye'nin çiftçisinin üretme kabiliyetini destekledik, bundan sonra da destekleyeceğiz. Üretici ile rekabet söz konusu değil ama arada bunu speküle edenlere bu fırsatı vermeyeceğiz.''
Mehdi Eker, bu kararın açıklanmasının ardından yavaş yavaş piyasada etkilerinin görüldüğünü belirterek, ''Toptan fiyatlarda kilogram başına 2,5 lira düşüş meydana geldi'' dedi.
Gerektiği takdirde Et Balık Kurumu'nun uzmanlarının milli menfaatler neyi gerektiriyorsa Türk toplumunun inancına, örfüne zarar getirmeyecek şekilde etin İslami usullere göre temininin yapılacağını anlatan Eker, ''Bizim temennimiz buna gerek kalmadan bu işin rayına oturması. Etin Türkiye'deki çiftçiler tarafından tedarik edilmesidir. Bizim temennimiz budur''diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 08:14

İLGİLİ HABERLER