Gündem
  • 23.5.2020 15:31

Evde Bayram Namazı kılınır mı? Ehl-i sünnet uleması ne diyor?

Camiilerin coronavirüs tedbirleri kapsamında kapalı olması nedeniyle Ramazan Bayramı namazı kılınacamayacak. Vatandaşların bayram namazının evde kılınıp kılınmayacağına ilişkin sorularla Diyanet İşleri'ni ararken Kurum Başkanı Ali Erbaş'tan konuyla ilgili bir son dakika açıklaması geldi. Bayram namazı evde kılınır mı? Ya da yerine ne kılınabilir? sorusunu cevaplayan Erbaş "Dileyen evinde bayram namazını, dileyen de nafile niyetiyle iki ya da dört rekat kuşluk namazı kılabilir. Bayram namazı vaktinde minarelerden okunan tekbirlere eşlik ederek, bayram sevincine ve coşkusuna katılalım" dedi.

EHL-İ SÜNNET ULEMASI : Bayramlarda iki rekat Bayram Namazı kılmak erkeklere vaciptir.Bayram Namazı'nın şartları Cuma Namazı'nın şartları gibidir. Fakat hutbe sünnettir.Hutbe namazdan sonra okunur. Bayram namazı evde ya da başka yerde nerede olursan ol tek başına kılınmaz. Cemaat olması icab eder.
Bayram sabahı cenaze olursa önce bayram namazı sonra cenaze namazı kılınır.Çünkü bayram namazı vaciptir. Cenaze namazı ise bayram hutbesinden önce kılınır. (Tam İlmihal)

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI NE DEDİ?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş yaptığı son dakika açıklamasında, yeni tip coronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında, camilerde bayram namazı kılınamayacağını hatırlatarak, isteyenin evinde bayram namazı ya da nafile niyetiyle iki veya dört rekatlık kuşluk namazı kılabileceğini bildirdi.
 

MİNARELERDEN TEKBİR SESLERİ YÜKSELECEK

Camilerden uzak kalmanın hüznünü azaltmak amacıyla bayramın ilk gününde ülke genelinde, her ilin bayram namazı vaktinde minarelerden tekbir seslerinin yükseleceğini bildiren Erbaş, kendisinin de Ankara'da bayram hutbesi irat edeceğini belirtti.

Bayram coşkusunun yaşanabilmesi için önceki bayramlarda olduğu gibi aile fertleriyle, çocuklarla beraber tüm hazırlıkların yapılabileceğini anlatan Erbaş, şunları kaydetti:

"SABAH NAMAZINI KILIP BAYRAM SAATİNİ DUALARLA BEKLEYELİM"

"Sabah namazının ardından güneşin yükseldiği bayram namazı vaktine kadar heyecanla, dualarla, zikirlerle bekleyelim. Bayram namazı vaktinde minarelerden okunan tekbirlere eşlik ederek bayram sevincine ve coşkusuna katılalım. Diyanet TV'nin ve birçok televizyon kanalının sabah 06.00'dan itibaren canlı yayınlayacağı bayram hutbesini dinleyelim.

DİLEYEN EVİNDE BAYRAM NAMAZINI DİLEYEN DE NAFİLE NAMAZINI KILSIN

Dileyen evinde bayram namazını dileyen de nafile niyetiyle iki ya da dört rekat kuşluk namazı kılabilir. Böylece bayram namazı vaktinin bereketinden ve bayramın güzelliğinden ailemizle beraber en iyi şekilde istifade edelim. Bu bayramın hüzünlü gönüllerin sevince dönüşmesine vesile olmasını yüce Rabbimizden niyaz ediyorum."

DİN İŞLERİ KURULU'NUN "EVDE BAYRAM NAMAZI KILINIR MI?" AÇIKLAMASINDAN;

Hanefî mezhebine göre bayram namazının sahih olması için hutbe dışında Cuma namazında aranan şartların yerine gelmesi gerektiğinden, bayram namazının cemaatle kılınması şarttır. Şafiî mezhebine göre de bayram namazının bir yerde ve topluca kılınması esastır. Bununla birlikte değişik sebeplerle cemaate katılamayanların münferit olarak kılması da caizdir.

NOT : Din İşleri Kurulu'nun bu fetvasının son cümlesi sıkıntılı.. "Cemaate katılamayanların münferit olarak kılması da caizdir." Münferit yani kendi başına yani cemaat olmaksızın olarak kılınan bu namaz Bayram namazı olmayacağı için ya nafile ya da kaza namazı olur. Onun adı bayram namazı olmaz.  

İşte Ramazan Bayramı için Ehl-i Sünnet kavli

Sual: Bayram namazı hangi günlerde kılınır?
CEVAP
Ramazan ve Kurban bayramının birinci günü kılınır.

Sual: Bayram namazı farz mıdır?
CEVAP
İşrak vaktinde, iki rekat bayram namazı kılmak, erkeklere vaciptir.

Sual: Bayram namazlarının şartları, Cuma namazının şartları gibi midir?
CEVAP
Evet. Ancak bayramlarda hutbe sünnettir ve namazdan sonra okunur.

Sual: Ramazan bayramında namazdan önce ne yapılır?
CEVAP
Tatlı [hurma veya şeker] yemek, gusül etmek, misvak kullanmak, en iyi elbiseleri giymek, fıtrayı namazdan önce vermek, yolda yavaşça tekbir okumak müstehaptır.

Sual: Bayram namazları kaç rekattır?
CEVAP
Bayram namazları iki rekattır. Cemaat ile kılınır, yalnız kılınmaz.

Sual: Bayram namazı nasıl kılınır?
CEVAP
Şu şekilde kılınır:
1- Önce “Niyet ettim vacip olan bayram namazını kılmaya, uydum hazır olan imama” diye niyet ederek, namaza durulur. Sonra “Sübhaneke” okunur.

2- Sübhanekeden sonra eller üç defa tekbir getirerek kulaklara kaldırılıp, birinci ve ikincisinde iki yana bırakılır. Üçüncüsünde, göbek altına bağlanır. İmam önce Fatiha, sonra bir sure okur ve beraberce rükuya eğilinir.

3- İkinci rekatta, imam önce Fatiha ve bir sure okur. Sonra iki el üç defa tekbir getirerek kaldırılır. Üçüncüde de yanlara bırakılır. Dördüncü tekbirde elleri kulaklara kaldırmayıp, rükuya eğilinir. Kısaca: İki salla, bir bağla, Üç salla, bir eğil diye ezberlenir.

 

 


 

 

 

Güncellenme Tarihi : 23.5.2020 15:10

İLGİLİ HABERLER