Spor
  • 29.5.2013 20:05

Everest’ten tarihi atlayış

Rozov, Everest’in zirvesine ulaşılmasının 60. yıldönümü münasebetiyle deniz seviyesinden 7 bin 220 metre yükseklikten kendini boşluğa bıraktı.

Edmund Hillary ve Tensing Norgay’in 8.848 metre olan dünyanın en yüksek dağına tırmanmasından tam 60 yıl sonra 48 yaşındaki Rus ekstrem spor yıldızı en yeni projesinde başarıya ulaştı.

Rozov son yıllarda yaptığı nefes kesici atlayışlarla dünyanın dikkatini çekmişti. 2009’da Kamçatka Yarımadası’ndaki aktif bir volkanın içine atlayan Rozov, 2010’da Antarktika’daki Ulvetanna’dan, 2012’de de Himalayalar’daki Ulvetanna’dan atlayışlar gerçekleştirdi.

Everest atlayışının hazırlıkları ise iki yıldan uzun sürdü. Bu sürenin önemli bir kısmında, atlamanın gerçekleştirileceği bölge ve rüzgar koşullarına özel bir Wingsuit geliştirildi. Daha sonra Rozov, dört şerpa, fotoğrafçılar ve kameramanları içeren ekibi ile atlayış öncesi Himalayalar’da üç haftaya yakın zaman geçirdiler.

Tırmanış ünlü kuzey rotasının Çin tarafında başladı. Rozov atlayışı için 7.220 metre rakımdaki bir noktayı seçti. Ana kamptan atlama konumuna tırmanması dört gün sürdü. Rozov yerel saatle tam 14.30’da kötü hava koşullarına ve eksi 18 santigrat derecelik sıcaklığa rağmen atlayışı gerçekleştirdi.

Tepedeki yar fazla yüksek olmadığı için atlayışın seyrek yüksek rakım havasındaki ilk anlarının büyük önem arzettiği, Rozov’un ince havada serbest düşüşten uçuşa geçmek için her zamankinden daha fazla zamana ihtiyacı olduğu belirtildi.

Daha sonra neredeyse bir dakika boyunca dağın kuzey yüzü boyunca saatte 200 kilometre civarı hızlarda uçan Rozov, 5.950 metre yükseklikteki Rongbuk buzuluna güvenli bir iniş gerçekleştirdi.

Rozov Moskova’ya döndükten sonra, “Ancak memleketime döndükten sonra bu işin benim için hem fiziksel, hem psikolojik açıdan ne kadar zor olduğunun farkına vardım” dedi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 14:55

İLGİLİ HABERLER