Dünya
  • 12.10.2018 00:59

F-35 uçaklarıyla ilgili flaş karar! Askıya alındı...

Geçen hafta Güney Carolina eyaletinde bir F-35B tipi  savaş uçağının düşmesinden sonra ABD ve uluslararası ortaklara ait tüm F-35  uçaklarının uçuşu askıya alındı.

Müşterek Taaruz  Programı Sözcüsü Joe Dellavedova, 'Tüm F-35 uçaklarının yakıt borularında  yapılan inceleme devam ederken, ABD Kuvvetleri ve uluslararası ortaklar geçici olarak F-35 uçuşlarını askıya aldı.' dedi.

ABD'nin tüm F-35 savaş uçaklarının uçuşunu askıya  almasının ardından İsrail de elindeki aynı tipteki uçakların uçuşlarını durdurma kararı aldı.

Müşterek Taaruz Programı Sözcüsü Joe Dellavedova AA muhabirine yaptığı  açıklamada, "Tüm F-35 uçaklarının yakıt borularında yapılan inceleme devam  ederken, ABD Kuvvetleri ve uluslararası ortaklar geçici olarak F-35 uçuşlarını  askıya aldı." ifadelerini kullandı.

Dellavedova, uçuşların durdurulması kararının, 28 Eylül'de Güney  Carolina Beaufort yakınlarında düşen F-35B uçağının devam eden incelemesinde elde  edilen ilk bulgulardan yola çıkılarak verildiğini kaydetti.

Müşterek Taaruz Programı Sözcüsü Dellavedova, "Sorunlu yakıt  borularının takılı olduğu uçakların o parçası değiştirilecek. Yakıt boruları  sorunsuz olan uçaklar ise uçuşlara geri dönecek. İncelemelerin önümüzdeki 24-48  saat içinde tamamlanması bekleniyor." bilgisini aktardı.

28 Eylül'de Güney Carolina eyaletinde bulunan Deniz Piyadelerine ait  Beaufort Hava Üssü'nden kalkan bir F-35B uçağı, üsse 8 kilometre mesafede  düşmüştü.

Bu kaza F-35 uçaklarının ilk kazası olduğu belirtilirken dikey kalkış  ve iniş yapabilen F-35B uçaklarında birçok teknik arızanın söz konusu olduğuna  dikkat çekiliyor.

Ekim 2016'da yine aynı üsten havalanan bir F-35B'nin motorunda yangın  çıkmış ve pilot üsse zorunlu iniş yaparak düşmekten son anda kurtulmuştu.

ABD ordusuna ait F-35B savaş uçağı geçen ay ilk kez Afganistan'da bir  Taliban hedefine yönelik hava saldırısında kullanılmıştı.

ABD'nin ardından İsrail de F-35 uçuşlarını durdurdu

ABD'nin tüm F-35 savaş uçaklarının uçuşunu askıya  almasının ardından İsrail de elindeki aynı tipteki uçakların uçuşlarını durdurma kararı aldı.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail Hava  Kuvvetlerinin tüm testler tamamlanıncaya kadar elindeki F-35I tipi savaş  uçaklarının uçuşlarını askıya aldığı" duyuruldu.

ABD'nin Güney Carolina eyaletinde 28 Eylül'de  düşen savaş uçağının  F-35B tipi olduğuna işaret edilen açıklamada, İsrail'in elindekilerin ise F-35I  olduğu hatırlatıldı.

İsrail Hava Kuvvetleri envanterindeki F-35I tipi uçaklarda şimdiye  kadar herhangi bir teknik arıza rapor edilmediği ifade edilirken, yapılacak  testlerin günlerce sürebileceği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, İsrail ordusunun herhangi bir operasyonda ihtiyaç  duyması halinde F-35'lerin tam kapasiteyle göreve hazır olduğu belirtildi.

ABD Savunma Bakanlığı, geçen ay Güney Carolina eyaletinde bir F-35B  tipi savaş uçağının düşmesi sonrası bugün dünya genelinde tüm F-35 uçuşlarını  durdurma kararı almıştı.

ABD'den 50 adet F-35 sipariş eden İsrail, şimdiye kadar 12 tanesini  teslim aldı.

İsrail ordusu mayıs ayında yaptığı açıklamada, elindeki F-35 savaş  uçaklarını iki kez iki farklı hedefe yönelik saldırılarda kullandığını duyurmuş  ve İsrail'in F-35'leri ilk kez bir operasyonda kullanan ülke olduğunu ifade  etmişti.

Güncellenme Tarihi : 12.10.2018 01:03

İLGİLİ HABERLER