Gündem
  • 15.7.2009 10:56

FAKİRİN FAİZİYLE MAKAM OTOSU

Yıldırım, müdürlüğün teşkilatlarına gönderdiği yazıda 'Fondan aktarılan kaynaklarla otomobil alındığının ve vadeli hesaplarda değerlendirildiğinin tespit edildiğini' belirterek uyarıda bulundu.

Yerel seçimler öncesinde muhalefet partilerinin eleştiri oklarının hedefi olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarının bazı uygulamaları bu sefer genel müdürlüğü kızdırdı.

Genel Müdür Aziz Yıldırım imzasını taşıyan genelgede 'Fon Kurulu'nun izni olmadan taşınmaz satıldığı, sosyal yardım programları için aktarılan kaynağın vadeli hesaplarda değerlendirildiği, aktarılan kaynaklarla otomobil alındığının tespit edildiği' bildirildi.

İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'na da gönderilen ve iddialar hakkında soruşturma açılabileceği izlenimi oluşturan genelgede, sosyal yardımlar için aktarılan kaynağın amacın gerçekleşmemesi veya harcama sonrası arta kalan tutarların fona iadesi yerine vadeli hesaplarda kullanıldığının tespit edildiği aktarıldı. 81 il ve 892 ilçe sosyal yardımlaşma vakfına gönderilen genelgede, 'Fondan aktarılan kaynaklar ile otomobil satın alındığı tespit edildiğinden kanun hükmü gereğince açıklama yapılmasına gerek duyulmuştur' ifadesi yer aldı.

Uzun bir uyarı listesinin yer aldığı yazıda dikkat edilmesi istenen hususlardan bazıları şöyle oldu:

'Fon bütçenizden vakfınıza aktarılan kaynağın yatırım araçlarında değerlendirilme yetkisi Fon Kurulu Başkanı'na ait olduğuna göre vakıf yöneticilerinin (gecelik, haftalık, aylık, yıllık olarak) fon kaynağını vadeli hesaplarda değerlendirmemeleri hususunda azami dikkat ve özen göstermeleri, vakıflarca yapılan yardımların olağanüstü olayların (çığ, sel, deprem v.b) sigortası gibi düşünülmemesi, zarar durumuna göre kısmen yardımda bulunulması gerekmektedir.'

VAKIFLAR İŞSİZLİK SİGORTASI DEĞİL

Uyarı yazısında yer alan bir diğer ayrıntı da dikkat çekti. 'Vakıflar, işsizlik sigortası esasına göre faaliyet gösteren tüzel kişilikler değildir' denilen genelgede, vakıflardan bazılarının çok sayıda kişiye aylık, üçer aylık şeklinde sürekli yardım yaptığının görüldüğü belirtildi. Genelgede şöyle denildi:

'Çalışabilecek yaş ve güçte olanlara vakıflarca sürekli yardım yapılması söz konusu değildir. Bütün vakıfların periyodik ödeme yaptıkları kişileri yeniden inceleme ve elemeye tabi tutarak bu kişilerin sayısını asgariye indirmeleri, vatandaşların iş arama ve çalışmasına menfi etkisi olan sürekli yardıma itibar etmemeleri gerekmektedir.'

(AKŞAM)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:16

İLGİLİ HABERLER