Dünya
  • 14.9.2013 21:42

Faşitler yürüdü

Aşırı ırkçı ve faşist İsveçliler Partisi üyelerinin yürüyüşünü karşıt görüşlüler engellemek istedi
- Gösteriler sırasında havai fişek, su şişeleri atıldı, 2 polis yaralandı, 8 kişi göz altına alındı

STOCKHOLM (AA) - İsveç'te aşırı ırkçı ve faşist parti İsveçliler Partisi (Svenskarnas Parti -SVP) üyelerinin Stockholm'de yürüyüşü sırasında olaylar çıktı. Karşıt görüşlüler ırkçı partililere tepki gösterirken, havai fişek ve su şişeleri attı. Olaylar sırasında iki polisin yaralandığı ve 8 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Stockholm'de bugün, SVP üyeleriyle birlikte Parti Genel Başkanı Stefan Jacobsson şehir merkezindeki Humlegorden Parkı'nda toplanıp daha sonra Sevavegan'e doğru yürüyüşe geçti. Ellerinde parti ve İsveç bayraklarıyla Stockholm sokaklarında yürümek için harekete geçen partililere cadde kenarlarında ve evlerinin balkonundan çok sayıda İsveçli tepki gösterdi. Ayrıca caddelerin bazı yerlerinde kaşıt görüşlü göstericiler de toplanarak, ırkçıların yürüyüşünü protesto etti.

''Sokaklarımızda faşist istemiyoruz'' diye bağıran karşıt görüşlü göstericiler, zaman zaman ırkçı parti göstericilerine, havai fişek ve su şişeleri attığı görüldü. Bu sırada etrafta geniş güvenlik önlemi alan polis iki grubun arasına girerek, karşı karşıya gelmelerini önledi.

Ancak ırkçı grubun önünde genel başkan Stefan Jacobsson bulunmasına rağmen, silahlı saldırı sırasında öldürülen Olof Palme'nin mezarının olduğu parkın önünden geçerken karşıt görüşlü grubun gösterileri daha da hızlandı.

Polis ırkçı parti karşıtı grubu dağıtıp yolu açabilmek için zaman zaman göstericilere karşı zor kullandı. Atlı ve köpekli polisler ile karşıt görüşlü göstericiler olay yerinden uzaklaştırıldı. Ancak karşıt görüşlüler, ırkçı ve faşist partillierin yürüyüşünü protesto etmek için su şişeleri ve havai fişek attı.

Ayrıca cadde boyunca bazı evlerin camları açılarak, höporlerlerden Enternasyonal marşı çalındı.

Olaylar sırasında iki polis yaralanırken, 8 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:03

İLGİLİ HABERLER